VAKARA ZIŅAS. Arvīds Barševskis ir zinātnieks "no dabas"

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Daugavpils universitātes profesors entomologs Arvīds Barševskis komponistam Raimondam Paulam dzimšanas dienā sagādājis burvīgu dāvanu – maestro vārdā nosaucis Filipīnās jaunatklātu vaboļu sugu «Acronia paulsi». Zinātnieks uzskata, ka tā ir skaistākā viņa atklātā jaunā suga pērn, un sola vaboles attēlu ierāmēt un nosūtīt Paulam kā apliecinājumu viņa mūža veikumam. 

Entomologs jaunatklātās vaboļu sugas jau ir nosaucis par godu vairākiem ievērojamiem Latvijas cilvēkiem, piemēram, akadēmiķim Jānim Stradiņam, kinorežisoram Jānim Streičam un citiem. Un arī paša profesora vārdā 2010. gadā nosaukta Spānijā sastopama skrejvaboļu dzimtas suga «Platyderus barsevskisi». Saskaņā ar Nacionālās enciklopēdijas datiem, ik gadu tiek atklāti un aprakstīti 6000-9000 jaunu kukaiņu sugu. Ņemot vērā, ka aprakstīšanas ātrums ir nemainīgs jau vairākas desmitgades, bet sugu izmiršanas ātrums ir 1-5 procenti gadā, ne visas sugas izdosies atklāt, pirms tās būs izzudušas.

Entomologa profesija ir diezgan reta, prasa pacietību, pētnieka dotības, dabas mīlestību un lielu zināšanu bagāžu: bioloģijā, ķīmijā, fizikā, matemātikā, datorzinībās u.c. Arvīds Barševskis ir zinātnieks «no dabas». Viņa astroloģiskajā kartē dominē Ūdens un Zemes stihija, kas saistās ar izpratni, intuīciju un praktiskumu. Šo stihiju ietekme horoskopā norāda, ka cilvēkam der dažādas nodarbes, kas saistās ar vidi, ekoloģiju, dabas zinātnēm. Taču tā ir tikai maza daļiņa no visas astrokartes pozīcijām.

Saule, kas astroloģijā atbild par cilvēka ego, Barševska horoskopā atrodas Jaunavas zodiaka zīmē. Šajā zīmē atrodas arī prāta planēta Merkurs. Tas liecina par spēju darīt darbus, kas prasa skrupulozu iedziļināšanos detaļās, analītisku pieeju un noteiktu lietu kārtību, sistēmu. Piemīt atbildības izjūta. Cilvēks ir uzmanīgs pret niansēm, nepieciešama sakārtota darba vide un prognozējamība. Labvēlīgs stāvoklis zinātniskajai darbībai un pētnieciskām aktivitātēm. Profesionālus panākumus gūst, pateicoties izglītībai, kas arī ir sekmīgs darbības lauks. Ar šādām astro kombinācijām cilvēks ar panākumiem var darboties izglītības sistēmā.

Vīrišķā planēta Marss zinātnieka piedzimšanas brīdī atradusies Skorpiona zīmē, kas ir dziļa un spēcīga. Tā norāda uz mērķtiecību, pacietību un spēju iedziļināties. Turklāt Skorpiona zīme arī saistās ar dabu un ir labvēlīga pētniecībai. Piemīt augstas darba spējas, un viss, ko cilvēks sasniedz, ir ar paša rokām un prātu paveikts.

Svarīgākais