Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Suņa izvēli ietekmējis seriāls "Komisārs Reksis"

© Privāts arhīvs

Sabiedrisks un draudzīgs, gudrs un apķērīgs, uzmanīgs un modrs, pievilcīgs un bezgala uzticīgs, drosmīgs un pašpārliecināts, nosvērts, neatlaidīgs un ar lielām darbaspējām. Vai tas ir ideālā vīrieša apraksts? Ne gluži. Tā cilvēki raksturojuši savu mājas mīluli – vācu aitu suni. Šo šķirni, ko tautā dēvē arī par vilku suni, šķiet, pazīst ikviens. Vācu aitu suns ir viena no populārākajām suņu šķirnēm ne vien pasaulē, bet arī filmās. Daudzi atceras pozitīvās emocijas, ko sniedza tādu seriālu un filmu kā «Komisārs Reksis», «K-9» vai «Rintintins» vērošana.

Kāda ir dzīve kopā ar tādu potenciālo filmu zvaigzni, stāsta Dargo saimniece - Inguna Pūce. Otrs saimnieks ir Ingunas vīrs Aigars Ķimenis. Viņš ir ārsts, bet Inguna - profesionāla fotogrāfe. Abu dzīve un darbs saistīti ar divām pilsētām - Ogri un Rīgu.

Atrasts!

«Dargo dzimis 2020. gada 14. augustā un ir mūsu ģimenes loceklis jau divus gadus. Mums ar vīru vācu aitu suns ir vismīļākā suņu šķirne. Aigara izvēli zināmā mērā ietekmēja arī TV seriāls «Komisārs Reksis».

Kad vēl tikai meklējām savu nākamo mīluli, Latvijas vācu aitu suņu klubā ieteica Vinetas Stašānes suņu audzētavu Jēkabpilī. Tobrīd tur tikko bija piedzimuši deviņi kucēni. Izvēlēties, kuru ņemt, bija grūti, jo maziņie kucēni ir tik līdzīgi! Zināju, ka gribam puiku un gribēsim piedalīties izstādēs. Metienā bija septiņi puikas. Ar Vinetas palīdzību izvēlējāmies pirmdzimto. Audzētāja raksturoja: kucēnam gluds, skaists kažociņš. Iekrita sirdī....

Privāts arhīvs

Mīluļa oficiālais, ciltsrakstos rakstītais vārds ir Justinus Haus Sonder. Izvēloties ikdienā lietojamo vārdu, nevēlējos, lai tas ir vai katram otrajam sunim. Gribēju, lai tas ir viegli izrunājams un kucēnam «labi saklausāms» vārdiņš. Dargo atbilda visām mūsu vēlmēm, un izskatās, ka arī sunim vārds patīk, un viņš uz to ar prieku atsaucas. Domāju, ka daudzi suņu īpašnieki izvēlas citu vārdu nekā ciltsrakstos. Nekādu noteikumu par to nav.»

Mīluļa ikdienas ainiņas

«Mūsu Dargo ir ļoti aktīvs, enerģisks un dzīvespriecīgs suns. Viņš pieķēries saviem cilvēkiem - ja vairākas stundas jāpaliek vienam mājās, negrib ne ēst, ne padzerties, tikai skumst. Dargo ēdienkarte ir dažāda. Viņš ir gan svaigēdājs (liellopu gaļa, liellopa kuņģis, kura aromāts cilvēkam nešķiet kārdinošs, vista utt.), gan ēd profesionālo barību. Ļoti garšo kārumi, gardumi, kas domāti mācībām, treniņiem. Suņa mīļākā rotaļlieta ir zaļš gumijas bumerangs, ar kuru viņš spēlējas jau no kucēna vecuma. Patīk arī savītas virves, kurās iekosties un cīkstēties - vilkt uz savu pusi.

Pat būdams mazs kucēns, viņš nav neko sagrauzis. Spēlējoties Dargo patīk nočiept kādu konfekti no saldumu trauka un tad to atdot.

Ikdienā viņš dzīvojas plašā voljērā, guļ siltinātā, ērtā būdā, kas izklāta ar smaržīgiem salmiem. Mājās viņam ir savs dīvāns, ļoti patīk ieskriet no lauka un ielēkt jebkurā gultā pagulēt. To mēs atļaujam, jo viņš ir mūsu ģimenes loceklis, mīlulis. Ilga gultā gulēšana nenotiek, galvenais ir tajā ielēkt. Izskatās, ka, to izdarījis, viņš pat smaida, jo ir pārlaimīgs par paveikto.

Naktī suns saldi guļ, bet protams, nezaudē modrību. Suņa aso dzirdi, pat guļot, var tikai apbrīnot. Pie mazākā troksnīša viņš lec laukā no savas būdas, rej un sargā māju, jo svešiniekiem, īpaši jau nakts laikā, nav ko darīt pie vārtiņiem.

Mums ir māja un piemājas dārziņš, tur suns var izskraidīties. Viņam patīk garas pastaigas pa ielām, tuvējo mežu un peldes Ogres upē. Kad ejam staigāt, Dargo nepievērš uzmanību uz ielas satiktiem citiem suņiem, ejošiem vai skrejošiem cilvēkiem, riteņbraucējiem. Viņš ir labi audzināts un gudrs suns un saprot, ka nav vajadzības riet. Viņam patīk «lasīt» citu suņu uz stabiem, kokiem un krūmiem atstātās vēstules. Atrodoties uz ielas, bieži dzirdam - cik skaists suns (sevišķi jau no bērniem). Izstādēs cilvēki ar bērniem nāk klāt un lūdz atļauju paglaudīt sunīti. Dargo nav agresīvs, izstādēs pieradis pie komunikācijas, un tāpēc ļaujam viņu samīļot. Reiz, fotografējoties izstādē Ķīpsalas hallē, viņam gan tas viss apnika un viņš izskrēja laukā no halles.

Kaķi gan Dargo nepatīk, īpaši jau pretējo kaimiņu kaķi, kuri speciāli cēlā gaitā staigā pa ielu un nebaidās no Dargo. Laikam saprot, ka suns ir aiz sētas un viņiem klāt netiek. Kurš gan to izturēs, ja speciāli kacina.

Dargo ļoti patīk braukt ar auto. Vajag tikai attaisīt auto durvis, kā pats ielec iekšā un ar nepacietību gaida, kad kaut kur dosimies. Braucot auto, Dargo patīk vērot apkārtni. Viņš pazīst vietas, kurp braucam. Piemēram, kad redz, ka tuvojamies treniņu vietai, sāk dīdīties pa aizmugurējo sēdekli, ātrāk grib izlēkt laukā un doties mācīties.»

Lielie svētki - izstādes

«Suņu izstādes ir viens no mūsu galvenajiem hobijiem, un Dargo jau paguvis startēt daudzās. Viņš ir ieguvis titulus «Latvijas jaunais čempions» un «Latvijas izstāžu čempions». Ieguvis BOB - labākais šķirnes pārstāvis; BOO - labākais pretējā dzimuma, CACIB - starptautiskais čempiona kandidāts - sertifikātus. Piedalījies specializētā vācu aitu suņu izstādē jaunsuņu klasē, kur ieguva 4. vietu. Tiesnešu apraksti ir uz teicami un labi. Uzskatu, ka divgadīgam sunim tie ir labi sasniegumi, bet, protams, mums vēl viss ir priekšā!

Izstādēm noteikti ir jāsagatavojas. Vispirms jau vajadzīga zinoša hendlere. Mums ar tādu palaimējies. Katrīnai Āboltiņai ir īpaši labs kontakts un saskaņa ar Dargo. Pirms izstādēm ir vairāki treniņi ringā. Protams, arī frizieris, jo sunim jābūt sakoptam, tīram.

Esam priecīgi, ka jebkurā laikā varam zvanīt audzētavas īpašniecei Vinetai, jo viņa radīs atbildi un pacietīgi visu izskaidros kādā neskaidrā jautājumā par Dargo. Viņa ir zinoša veterinārārste un kinoloģe.»

Trīs jautājumi par suņa raksturu

Ja būtu jāizvēlas trīs vārdi, ar ko raksturot suni, kādi tie būtu?

Uzticīgs, drosmīgs, mīļš.

Vai var saukt par paklausīgu suni? Ko teiktu par tādiem šķirnei veltītiem raksturojumiem kā agresīvi, ar lielām darba spējām, asu prātu? Cik lielā mērā un kā izpaužas šīs īpašības?

Dargo ir apmācīts un tāpēc paklausīgs. Vācu aitu suns noteikti ir šķirne, kam nepieciešama apmācība suņu skolā. Apmeklējam nodarbības, kurās māca gan paklausību, gan aizsardzību. Otrā viņam sevišķi labi padodas un patīk. Tomēr gribētos teikt tāpat kā par jebkuru no cilvēkiem - viņam ir savs raksturs.

Kas cilvēkam jāņem vērā, ja grib iegādāties šīs šķirnes suni? Vai tāds der jebkuram? Vai var nosaukt kādus šķirnes trūkumus, sliktas īpašības, kam neieteiktu šos dzīvniekus?

Vācu aitu suns nav ieteicams veciem, fiziski vājiem cilvēkiem, jo ar suni jāiet garās pastaigās, suns ir spēcīgs. Šķirnes pārstāvji ir cilvēka draugi, kompanjoni. Var teikt, ka mums tā ir ideālā šķirne, bez trūkumiem!