Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko varam sagaidīt no jaunā Saeimas priekšsēža? Ko stāsta Smiltēna astrokarte?

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Edvards Smiltēns, jaunievēlētās Saeimas priekšsēdētājs.

Ir iepriekšējā pieredze politikā - savu karjeru sācis no «Vienotības», kādu laiku bijis Rīgas mēra vietnieks, 14. Saeimā ievēlēts no «Apvienotā saraksta» jeb tā dēvētā Pīlēna saraksta.* Pēc profesijas jurists. Uz Saeimas priekšsēdētāja amatu ar Smiltēnu konkurēja Aleksejs Rosļikovs («Stabilitātei»), bet - opozīcija paliek opozīcijā.

Jāatgādina, ka Saeimas priekšsēdētājs nav tikai cilvēks, kurš vada sēdes. Tā ir viena no augstākajām valsts amatpersonām. Viņš ir Nacionālās drošības padomes loceklis un Satversmē noteiktajos gadījumos uz laiku pilda arī Valsts prezidenta funkcijas: ja prezidents atrodas ārpus valsts, atsakās no amata, tiek atsaukts vai citu apstākļu dēļ nevar pildīt savus pienākumus. Nesen intervijā «Neatkarīgajai» Smiltēns rūpes par drošību minēja kā vienu no prioritātēm.

Iepriekšējās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece izcēlās ar savu Mežāža ārējo bezkaislīgumu un racionālo pieeju - lai arī kurš un ko mēģinātu vēstīt no Saeimas sēžu zāles tribīnes.

Ko varam sagaidīt no jaunā Saeimas priekšsēža, ko stāsta viņa astrokarte?

Saule, kas sniedz informāciju par personības ego, un prāta planēta Merkurs Smiltēna piedzimšanas brīdī atradusies Jaunavas zodiaka zīmē. Astroloģijā tiek vēstīts, ka šīs zīmes moto: «Darbs ir dzīves sāls!» Augstas darba spējas, precizitāte un kritisks un analītisks skatījums uz norisēm. Mēdz teikt, ka Jaunavai «melnu par baltu» neiestāstīsi. Lieliskas spējas iedziļināties detaļās, taču reizumis var pazust kopskats uz to vai citu situāciju. Tāpēc ļoti vēlams, lai līdzās ir labi un uzticami padomdevēji - cilvēki, kas palīdz izvērtēt lietišķos plānus un paraudzīties uz iecerēm plašākā kontekstā.

Saeimas vai komisiju sēdēs diezgan bieži var nākties «skaitīt līdz desmit», jo Smiltēna horoskopā ir vairākas eksplozīvas planētu kombinācijas, kurās iesaistīts Marss. Tā kā astroloģijas saknes meklējamas tālā senatnē, planētu daba arī mūsdienās saistās ar romiešu mitoloģiju. Marss - kara dievs. Un Marss grib cīnīties un strīdēties. Var rasties situācijas, kad «tvaiks aiziet pa gaisu». Kaut ko ātrumā pateica, un pēc tam pašam žēl. Ļoti jādomā par komunikācijas formu, jo daudzi labi domātos ieteikumus var uztvert kā piesiešanos.

Vīrišķā planēta Marss Edvarda Smiltēna piedzimšanas brīdī atradusies Strēlnieka zīmē, kas norāda uz vajadzību ik pa laikam paplašināt redzesloku un iegūt ārvalstu pieredzi, kas noder ikdienas jautājumu risināšanā.

__

* Politiskajā apvienībā pirms vēlēšanām apvienojās Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu apvienība, Liepājas partija un uzņēmēja Ulda Pīlēna izveidotā biedrība «Apvienotais Latvijas saraksts».

(Astroportrets veidots pēc kosmogrammas, kad nav zināms dzimšanas pulksteņa laiks.)