VAKARA ZIŅAS. Dižšalles Latvijai radīšanā piedalījušās ap 2000 rokdarbnieču

Dižšalles garums ir 156,8 metri. © INGRĪDA PUNKA

Latvijas iedzīvotājas un iedzīvotāji ir nepārspējami rokdarbnieki, ko apliecina koprades projekts – adīšanas stafete «Šalle Latvijai». Tā mērķis bija gada laikā rokadīšanas un mašīnas adīšanas tehnikā radīt unikālu adījumu – šalli, kas atspoguļotu visas Latvijas adītāju prasmes, katra novada individuālo krāsu un rakstu izpratni. Tas izdevās!

Projekta idejas autore Līga Rušiņa nosauca dažus skaitļus - šalles adīšanā piedalījās ap 2000 dalībnieču no 150 Latvijas pilsētām, ciemiem, pagastiem, arī latvieši ārzemēs. 18. novembrī Mežaparka Lielajā estrādē notika garās un krāšņās šalles mērīšana. Tas nebija vienkārši - izritināt, nomērīt un pārmērīt, tad atkal satīt un izlikt dižšalli uz Lielās estrādes Latvijas kontūras veidā. Līga Rušiņa saka: «Šī šalle ir kā mūžīgs turpinājums. Mēs varam parādīt, cik esam dažādi un vienlaikus vienoti caur šo kopējo projektu. Ja kāds man teiks, ka latvietis ir pelēks, tad šis ir pierādījums, ka tā nav!» Viņa atceras, ka ideja veidot šādu projektu nākusi pēkšņi, saprotot - pandēmijas laiks daudz kaitējis tradīcijai sanākt kopā un adīt. Tad nu adīšana bijis veids, kā sajust kopā būšanu, turklāt tas ir arī atgādinājums par joprojām bagāto tautas mantojumu - adīšanas prasmēm.

Šalle pie adītājām un adītājiem sāka ceļot pērnā gada 18. novembrī, šalles adījums Rīgā tika iesākts ar Lielvārdes jostas fragmentu kā gudrības un spēka avotu mūžīgam Latvijas amatniecības prasmju turpinājumam. Kopā ar šalli pie rokdarbniecēm nonāca albumi, kuros apkopota informācija gan par katra konkrētā novada adītāju grupu, gan vēlējumi Latvijai. Plānots, ka šalle tiks dāvināta Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam, kas 2024. gadā svinēs simtgadi, bet pirms tam pāris mēnešu adījumu varēs aplūkot Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tā apceļos arī dažādas pilsētas.

****

Saturiski daudzveidīgs brīvdienu žurnāls "Vakara Ziņas" ar oriģinālrakstiem ‒ smeldzīgiem un patiesiem dzīvesstāstiem, reportāžām un intervijām. Abonēt ir izdevīgāk!

Svarīgākais