VAKARA ZIŅAS. Latviešu mākslinieku gleznas izsola pat par vairākiem miljoniem eiro

© Ģirts Ozoliņš/F64

Nesen feisbukā tika publiskota ziņa – šā gada pavasarī (1. aprīlī) ievērojamā latviešu izcelsmes amerikāņu gleznotāja Raimonda Staprāna glezna «Zilā laiva» 8. Kalifornijas mākslinieku izsolē Losandželosā nosolīta par 87 500 dolāru (ap 85 000 eiro). 1994. gadā tapušo Staprāna (1926) darbu izsolei «Made in California: Contemporary Art» piedāvājis izsoļu nams «Bonhams». 

Izsole bijusi ļoti veiksmīga: kopā ieņemti 1,4 miljoni dolāru, turklāt liela daļa darbu tika nosolīti daudz augstāk par paredzēto summu. Vairākiem māksliniekiem tika sasniegti izsoļu rekordi, tostarp Čārlzam Hovardam, kura glezna «Buķete» (1932) pārdota par 125 000 dolāru.

Kā liecina mājaslapā «www.phillips.com» pieejamā informācija, šī nav augstākā cena, par kādu nosolīts latviešu mākslinieka darbs - Amerikā dzīvojošās latviešu izcelsmes mākslinieces Vijas Celmiņas darbs «Untitled (Ocean)» 2019. gadā nosolīts par 7 748 000 dolāru (7,5 miljoni eiro). Atgādināsim, ka 2014. gadā, kad Rīga uz gadu bija kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu, Vijas Celmiņas darbu izstāde bija skatāma mākslas muzejā «Rīgas birža».

****

Saturiski daudzveidīgs brīvdienu žurnāls "Vakara Ziņas" ar oriģinālrakstiem ‒ smeldzīgiem un patiesiem dzīvesstāstiem, reportāžām un intervijām. Abonēt ir izdevīgāk!

Svarīgākais