VAKARA ZIŅAS. Čārlzs III zaudē savaldību pildspalvas dēļ

© Scanpix

Lielbritānijas karalis Čārlzs III nonācis ļaudīm uz mēles, jo tiek pētīts un apspriests vai katrs jaunā karaļa solis, rīcība, uzvedība, pat izskats.

Pirmā uzruna tautai

Savā pirmajā uzrunā tautai jaunais karalis solījis kalpot valstij mūža garumā, kā to darījusi mūžībā aizgājusī karaliene Elizabete II - viņa māte. Čārlzs III pateicās savai «dārgajai mammai» par viņas «mīlestību un uzticību mūsu ģimenei un nāciju ģimenei». Viņš runāja par dziļām sērām, ko izraisījusi viņas aiziešana mūžībā, un sacīja, ka karaliene bijusi iedvesma un piemērs viņam un visai viņa ģimenei: «Mēs esam viņai parādā milzīgu pateicību, tik ļoti, cik vien kāda ģimene var būt pateicīga savai mātei: par viņas mīlestību, pieķeršanos, ceļa rādīšanu, sapratni un piemēru.»

73 gadus vecais karalis solīja: «Kā to ar tik nesatricināmu uzticību darīja pati karaliene, arī es tagad svinīgi apņemos visu atlikušo laiku, ko Dievs man dos, uzturēt konstitucionālos principus mūsu nācijas sirdī.» Viņa runa bija iepriekš ierakstīta un tika pārraidīta televīzijā un demonstrēta Svētā Pāvila katedrālē, kur aptuveni 2000 cilvēku apmeklēja dievkalpojumu karalienes piemiņai.

Par dēlu un vedeklu - vienā teikumā

Čārlzs savā runā ļoti atzinīgi izteicās par savu «mīļoto sievu» Kamillu, bet jaunāko dēlu princi Hariju un viņa sievu Meganu pieminēja vienā teikumā, sakot, ka vēlas «paust savu mīlestību pret Hariju un Meganu, kuri turpina veidot savu dzīvi ārzemēs».

Karalis Čārlzs III, vēl būdams princis Čārlzs, neslēpa savu nepatiku pret Meganu. Portāls «nra.lv» jau rakstīja, ka dažas dienas pirms karalienes Elizabetes nāves karalis Čārlzs (tobrīd vēl princis Čārlzs) solīja iesūdzēt savu vedeklu tiesā. Kā ziņo britu tabloīds «Daily Mail», Čārlzs jau sācis konsultēties ar juristiem par to, kā iesūdzēt tiesā Meganu Mārklu. Nesen viņa esot izteikusies, ka princis Harijs nevēlas sazināties ar savu tēvu, kuru šie vārdi acīmredzot ļoti apbēdināja.

Sasodītā pildspalva

Protams, nepalika nepamanīts misēklis, kad jaunais karalis zaudēja savaldību. Čārlzs III sadusmojās pildspalvas dēļ, ar kuras tinti sasmērēja savus pirkstus. Tas notika, kad karalis rakstīja viesu grāmatā Ziemeļīrijas oficiālajā rezidencē - Hilsboro pilī. Internetā parādījies video, kurā redzams, kā Čārlzs III sajauc datumu. Pēc tam viņš to pārbauda un izlabo, un tad saprot, ka no pildspalvas ir izplūdusi tinte un nosmērējusi viņa roku. Un tad karalis sašutis iesaucas: «Ak dievs, kā es to ienīstu!» Pēc tam pildspalva nekavējoties nodota viņa sievai, karalienei Kamillai. «Es nevaru izturēt šo sasodīto lietu. Katru sasodītu reizi,» viņš turpināja piktoties.

Karaliskas prasības

Karalis Čārlzs III esot izcēlies ar reizēm dīvainajām un nesaprotamajām prasībām, piemēram, ciemojoties pie draugiem, viņš vienmēr pieprasījis, lai tiktu ņemta līdzi viņa gulta un gleznas. Čārlza neparastās prasības ir atklātas karaliskās dzīves aizkulišu grāmatā, kurā teikts, ka karalis vienmēr nosūtot furgonu ar savām personīgajām mantām uz drauga mājām, kurās gatavojas ciemoties. Viņš vienmēr vedot līdzi savu tualetes podu, tualetes papīru un gleznas, lai izdekorētu istabu, kurā uzturas. Ārvalstu mediji vēsta, ka Čārlzs pieprasot arī pidžamas gludināšanu katru rītu. Dokumentālajā filmā «Serving the Royals: Inside the Firm» princeses Diānas bijušais sulainis Pols Burels atklāja: «Viņa pidžama tiek gludināta katru rītu, tāpat arī viņa kurpju šņores. Ūdens temperatūrai jābūt remdenai. Katru rītu viņa sulaiņi uz viņa zobu birstes uzlika tieši vienu centimetru zobu pastas.» Ceļojumā tagadējais karalis vienmēr devies ar savu «brokastu kastīti», kurā atradās paša novāktie bioloģiskie augļi un dārzeņi. Kornvolas grāfistē viņš izveidojis lauksaimniecības kompāniju, kur tiek ražota ekoloģiski tīra lauksaimniecības produkcija.

Pamana visu!

Britu karaliskās ģimenes fani vairākas dienas aktīvi apsprieda jaunieceltā karaļa Čārlza III rokas. Viņi pamanīja kādu fotogrāfiju, kurā redzami monarha stipri pietūkušie pirksti. Kāds britu ārsts norādīja, ka tūska norāda uz problēmu ar šķidruma izvadīšanu no organisma. Čārlza gadījumā pietūkums varētu būt ar vecumu saistītas izmaiņas (simptoms parādās pēc ilgas sēdēšanas), artrīts, pārmērīga sāls uzņemšana vai paaugstināta asinsspiediena medikamentu blakusparādība.

Jāpiebilst, ka pats karalis 2012. gadā, viesojoties Austrālijā, jokoja par saviem pirkstiem, nosaucot tos par «desām».

Pateica bez aplinkiem

2014. gadā Čārlzs pateica kaut ko tādu, kas mūsdienās nebūtu tik strīdīgi uztverts. Pēc Krimas okupācijas viņš Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu salīdzināja ar Ādolfu Hitleru, izraisot diplomātisku strīdu. Viesojoties Kanādā, Čārlzs kādai ebreju sievietei, kura Otrā pasaules kara laikā bija aizbēgusi no Polijas, stāstīja, ka Ukrainā «Putins uzvedas gandrīz kā Hitlers». Toreiz Maskava aizrādīja Lielbritānijas troņmantniekam par viņa ļaunprātīgo mēģinājumu aptraipīt Krievijas reputāciju, vēsta ziņu aģentūra «Reuters». Krievijas diplomāti centās izdibināt oficiālu skaidrojumu Čārlza izteikumiem, taču Lielbritānijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka nekomentēs ziņas par privātām sarunām.

* * * * * * *

Vakara Ziņas

Saturiski daudzveidīgs brīvdienu žurnāls ar oriģinālrakstiem ‒ smeldzīgiem un patiesiem dzīvesstāstiem, reportāžām un intervijām. Abonēt ir izdevīgāk!

Svarīgākais