Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Zigda Martinsone: Visa mana dzīve ir savijusies ar "Dzeguzīti"

«Man «Dzeguzīte» vienmēr ir patikusi – jau kopš paša sākuma, kad sāku tur dziedāt. Man patika pats process, kas tur bija – dziedāšana, rotaļas, ieraksti studijā,» saka Zigda Martinsone (otrā no labās). © ZIGDAS MARTINSONES ARHĪVS

«Visa mana dzīve – no bērnības līdz pat šim laikam – ir savijusies ar «Dzeguzīti». Sāku ansamblī dziedāt trīs vai četru gadu vecumā, kad tur mainījās skolotāji. Vislabāk atceros Maiju un Krišu Deķus;  Krišs vēlāk pat bija labi zināms kordiriģents. Un, kad vairs nebija neviena, kas gribētu ar «dzeguzēniem» strādāt, tad ansambļa vadīšanu pārņēma mana mamma,» rādot 1975. gadā tapušo fotogrāfiju, stāsta bērnu vokālās grupas «Dzeguzīte» pašreizējā vadītāja Zigda Martinsone, leģendārās un ilggadējās «Dzeguzītes» vadītājas Dailas Martinsones meita.

Vadīšanu pārņēma meitas dēļ

Tāpēc Zigda vienmēr ar lepnumu sakot, ka viņa «Dzeguzītē» nokļuva vēl pirms savas mammas: «Viņa jau faktiski tikai manis dēļ pārņēma ansambļa vadīšanu, jo man ļoti patika dziedāt un arī izdevās. Mamma, atnākot uz ansambli, nolēma, ka jāpamēģina strādāt ar bērniem, un tad es arī varētu turpināt tur dziedāt. Toreiz jau ansambļa vadīšana bija sabiedriskais pienākums. Stāstu par to, kā mamma nonākusi «Dzeguzītē», viņa droši vien vēl ir kādam stāstījusi, lai gan nezinu, cik plaši tas zināms. Bet visiem, protams, ir priekšstats, ka Daila Martinsone un «Dzeguzīte» ir nedalāmas lietas…»

Zigda «Dzeguzītē» dziedājusi līdz 14 vai 15 gadu vecumam. «Piedalījos visos ierakstos, bet tad, kad bija jāfotografējas vai jāfilmējas, mani izsūtīja ārā, jo biju jau par lielu,» viņa ar smaidu piebilst.

Pieskatījusi jaunākos dalībniekus

Kad Zigda beidza dziedātājas gaitas, mamma 2000. gadā viņu «Dzeguzītē» uzaicinājusi par savu asistenti. «Tiesa, es mammai palīdzēju arī pirms tam. Piemēram, kad «Dzeguzīte» brauca uz Paula koncertiem Maskavā vai kopā ar «Zelta sietiņu» uz Grieķiju, man bija viss «melnais» darbs - nācās pieskatīt jaunākos ansambļa dalībniekus. Bet nebija tik traki!» Zigda stāsta, ka savulaik braucienā uz Maskavu viņai bija uzticēts pieskatīt divus piecgadīgus dziedātājus, kuri viņu uzskatījuši gandrīz vai par savu mammu. «Tā nu es tiešām ar «Dzeguzīti» esmu kopā gandrīz visu mūžu. Arī tagad viss lēnām notiek un visu darām. Nesen izbraukājām Ameriku, kur piedalījāmies latviešu dziesmu svētkos un nodziedājām koncertu, tagad pamazām gatavojam jaunu programmu,» par savu ikdienu piebilst Zigda.