Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Sergejs Jēgers: Lēnām tuvojos 10 000

© NO SERGEJA JĒGERA PERSONĪGĀ ARHĪVA

Pandēmijas laiks, kas ieilga uz vairākiem gadiem, daudzu radošu cilvēku dzīvē ieviesa lielas korekcijas. Izņēmums nebija arī dziedātājs, kontrtenors, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks Sergejs Jēgers, kurš 2020. gada 27. oktobrī oficiāli kļuva par mājražotāju. Tas nozīmē, ka mākslinieka dzīvokļa virtuvē dienu no dienas top dažādi meistardarbi.  Pārsvarā tie ir konservējumi, taču ne tikai. Laika gaitā piedāvājums kļuvis arvien daudzveidīgāks, tāpēc loģisks šķiet jautājums, kā viņš to visu pagūst.

Lēnām tuvojas skaitlim 10 000

Sergejs Jēgers atklāj, ka patlaban savas mājas virtuvē pats savām rokām gatavo piecas pārtikas līnijas, kas visas ir oficiāli reģistrētas. Tie ir biešu salāti tomātu sulā, raudenes tomātu mērce, saldskābais čilli čatnijs, rasoļņiks un marinēti sīpoli želejā. Līdzās to labajai garšai šiem meistardarbiem pievienotā vērtība ir oriģinālais noformējums, tajā skaitā etiķete, ko Sergejs Jēgers raksta ar roku un uzlīmē katrai burciņai. Daļa meistardarbu jau labu laiku ir pieejami tirdzniecībā. Grūti pateikt, ko no visa piedāvājuma cilvēki iecienījuši visvairāk, - kāds priekšroku dod marinētiem sīpoliem želejā, cits - biešu salātiem tomātu sulā.

Pat nedaudz pazīstot Sergeju Jēgeru un viņa raksturu, ir skaidrs, ka mākslinieks pie sasniegtā negrasās apstāties. Jautāts, vai viņa virtuvē top arī kaut kas pilnīgi jauns, dziedātājs ne bez lepnuma atbild: «Bez konservējumiem, kas nu jau kļuvuši par samērā ierastu mana darba daļu, esmu sācis gatavot dažādas sukādes. Pamatā tās ir ķirbju sukādes un rabarberu sukādes. Un pavisam nesen esmu iemācījies cept arī pilngraudu miltu sēklu maizīti.» Šie gardumi patlaban pieejami ierobežotam cilvēku lokam - dziedātāja ģimenei un draugiem. Tirdzniecībā tie neparādīsies, vismaz tuvākajā laikā noteikti ne.

«Darba patiesi ir daudz, jo katru dienu vai katru otro dienu sagatavoju vairākus desmitus savu meistardarbu burciņu. Lēnām tuvojos desmittūkstošajai burciņai. Tas ir vienību skaits, kas sagatavots manām rokām un manās mājās.»

Jāgatavojas koncertam

Līdztekus darbiem virtuvē norit projekti arī Sergeja Jēgera labdarības fondā, kam šogad apritēs 15 gadu. «Patlaban palīdzam četrām dažādām iestādēm Latvijā gan finansiāli, gan citos veidos. Nejautājiet, kurām, to es neatklāšu. Labdarība, tāpat kā laime, skaļus vārdus nemīl.»

Un kā tad ar laiku atpūtai, vai tā nav ieplānota itin nemaz? «Kā nu ne. Ir doma šogad vēl aizbraukt uz Londonu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Tad varēšu atļauties karalisku greznību. Nestrādāt,» sirsnīgi iesmejas Sergejs Jēgers.

Katra jauna pieredze ir vērtīga

Bez visa uzskaitītā ir vēl kāda lieta, kas paņem dziedātāja spēku un enerģiju, taču viņš par to nesūkstās, bet - gluži pretēji - priecājas, jo tādā veidā var iegūt jaunu pieredzi. «Mani uzaicināja, un es kā pavārs piedalījos pavāru sacensībās «Garšu cīņas». Tās notika dažādās Latvijas pilsētās - Dobelē, Valmierā, Ventspilī un citās - tradicionālo pilsētas svētku laikā,» atklāj kontrtenors. «Šajās sacensībās esam pieci dalībnieki. Tajās piedalās četri profesionāli pavāri, kas katru reizi mainās, un es. Viens no mūsu uzdevumiem ir sagatavot garāko pilsētas sviestmaizi. Bez tā mums no dārzeņiem ir jāizveido Elitas Patmalnieces glezna un jāgatavo slāpekļa saldējums.» Taču arī tas nav viss. Mākslinieks piedalās arī konkursā, kur 25 minūšu laikā pieciem pavāriem ir jāpagatavo ēdiens - katram savs, pēc paša izvēles. Pirms sacensību sākuma katram no viņiem tiek iedota melna kaste, pilna ar pārtikas produktiem. «Katrs tiek pie savas kastes, kurā vienādā daudzumā ieliktas vienas un tās pašas ēdmaņas. No mums tiek gaidīts, lai no šiem produktiem pagatavotu ēdienu, kas jāpaveic nepilnā pusstundā. Beigās sanāk pieci dažādi meistarstiķi.»