Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Mīlgrāve: paliekošākais, kad manis vairs nebūs

«Zelta mikrofona» producente Elita Mīlgrāve šīs balvas rīkošanai, kā pati ar smaidu saka, ir veltījusi pusi mūža. Tāpēc viņa ar lielu prieku un nepacietību gaida balvas ceturtdaļgadsimta svinības, kas notiks Dzintaru koncertzālē. © ELITAS MĪLGRĀVES ARHĪVS

«Mūzikas ierakstu gada balva «Zelta mikrofons» ir mans mūža darbs – esmu tam veltījusi divdesmit sešus sava mūža gadus un veltīšu vēl tik, cik spēšu,» saka balvas producente Elita Mīlgrāve, rādot šogad februārī slēgtās ceremonijas laikā tapušo viņai ļoti mīļo un svarīgo fotogrāfiju, un ar smaidu piebilst: «Ja ņemam vērā, ka šogad svinēšu apaļu dzīves jubileju, tad tiešām pusi mūža esmu veltījusi šīs balvas pasākumu rīkošanai.»

Īstā identitāte

Taujāta, kā Mūzikas ierakstu gada balva pārtapa par «Zelta mikrofonu», producente atgādina, ka pašā sākumā šis muzikālais notikums ilgus gadus bija vienīgais, taču «pēc tam gada balvas sākās katrā iespējamajā vietā - vai katrā ciemā un profesijā, un mēs gandrīz palikām bez sava nosaukuma. Taču, tā kā balvas logotipā kopš pirmās dienas ir attēlots mikrofons, tad šķita loģiski gan balvas statueti uztaisīt mikrofona formā, gan vārdu «mikrofons» iekļaut nosaukumā, jo līdz ar to balva kļuva atpazīstama un katru reizi nebija nepieciešams garais skaidrojums. Pasakot «Zelta mikrofons», visiem uzreiz bija skaidrs, kas tas ir.»

Reizi divos gados un ar vērienu!

«Taču tieši šīs balvas rīkošana, kuras formāts izkristalizējies gadu gaitā, tiešām ir nozīmīgākais, ko esmu darījusi, un ceru, ka paliekošākais arī tad, kad manis vairs nebūs. Tādēļ ceru, ka šī tradīcija turpināsies, ka nāks jauni spēki un darīs tālāk.» Tāpēc kā skaists ķirsītis uz tortes Elitai būs «Zelta mikrofona» 25 gadu svinības, kas jūlija pēdējā nedēļā notiks Dzintaru koncertzālē: «Tas būs krāšņs pasākums, kurā satiksies visi mūziķi, kas šo gadu gaitā ir saņēmuši balvas - reizē tā būs jubileja un retrospekcija, iespēja svinēt visiem kopā, kad uz sarkanā paklāja satiksies gan mūziķi, gan viesi un skatītāji.» Viņai beidzot griboties tādu lielu, skaistu, vasarīgu pasākumu, jo «Zelta mikrofona» ceremonija allaž norisinās ziemā un telpās, tāpēc dāmas nevar uzvilkt skaistas kleitas. «Tāpēc šī būs vienreizēja iespēja šos svētkus nosvinēt vasarā!» Elita Mīlgrāve priecājas.

«Otrs iemesls, kādēļ krāšņo muzikālo pasākumu gribēju sarīkot vasarā un ar vērienu, ir tas, ka pandēmijas dēļ divus gadus izpalika iespēja visiem mūziķiem satikties un kopā nosvinēt savus profesionālos svētkus, papriecājoties par saviem un citu panākumiem. Šoziem balvas pasniegšana bija īsts konveijers, kas notika studijā ar ļoti ierobežotu dalībnieku skaitu, jo piedalīties varēja tikai nominētie mūziķi, ievērojot visus drošības nosacījumus. Tāpēc izpalika ļoti svarīga šā pasākuma sastāvdaļa - mūziķu savstarpējā komunikācija, svētki un svinēšana. Savukārt tagad būs liels pasākums - reizi divos gados, toties vasarā!»