Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Opra Vinfrija. Traģēdija pēc traģēdijas

© Scanpix

Viņas dzīve ir kinofilmas cienīgs scenārijs. Bērnība bija sūrāka nekā varētu šķist, bet, pateicoties savai degsmei un cīņai, savu dzīvi izveidoja pati. Šodien Opra ir zināma visā pasaulē. Viņas acu skatiens ir tiešs, tieši tāds pats, kādi ir viņas jautājumi, kad viņa ieskatās acīs pazīstamākajām personībām. Taču Vinfriju tas neuztrauc, jo viņa pati ir viena no personībām, kuras ietekmē pasauli. Viena no tām, kas šodien raksta vēsturi. Miljardiere, kuras ikdiena aizrit sarunās un elpu aizraujošā ikdienā. Viņa ir īsta leģenda.

Traģēdija pēc traģēdijas

Opra piedzima vientuļajai mātei pusaudzei, un viņas bērnība bija izteikti nabadzīga. Taču ar naudas trūkumu viņas bērnības likstas nerimās. Viņa tika raustīta starp mājvietām, jo dzīvoja gan pie savas mammas, gan pie vīrieša, kas zināmu laiku bija viņas mammas draugs, gan arī pie vecmammas. Opra vēlāk atzinusi, ka mētāšanās starp vairākām mājām ir bijis iemesls, kāpēc viņa nespēja atrast savu īsto vietu. Neraugoties uz tā jau nemierīgajiem apstākļiem, ko viņa nespēja ietekmēt, Opru deviņu gadu vecumā izvaroja pašas brālēns. Pusaudzes gados šī necilvēcīgā rīcība atkārtojās, un viņa 14 gadu vecumā palika stāvoklī un dzemdēja dēlu. Diemžēl pēc dažām nedēļām mazulis nomira, izraisot vēl vienu smagu pārdzīvojumu dzīvē, kas tikai bija sākusies. Par šiem notikumiem, kas atspoguļo viņas īsto bērnību, Opra nestāstīja plašāk līdz brīdim, kad karjeras augšupejā kāds viņai tuvs cilvēks bija parūpējies, lai to uzzina arī prese. Viņa pēc gadiem atzina intervijās, ka, pateicoties pārbaudījumiem bērnībā, ir izveidojusies ne tikai par spēcīgu, drosmīgu, bet arī par empātisku cilvēku, kas spēj sarunāties un uzklausīt jebkuru pārdzīvojumu, izjūtot to gluži kā savu.

Darbs radio aizved līdz TV ekrānam

Opra vidusskolas laikā ieguva darbu radio, pēc tam sāka sadarboties ar vietējām vakara ziņām televīzijā. Opras emocionāli improvizētā taktika ieguva plašu atzinību, un, pateicoties tai, viņa sāka pārbaudīt savas spējas sarunu šova arēnā Čikāgā. Gadi gāja, un Opra nonāca sarunu šovā «AM Chicago», kurš pāris mēnešu laikā kļuva par visvairāk skatīto sarunu šovu Čikāgas vēsturē. Opra bija sevi pierādījusi. Viņas pašas radītais pirmais šovs bija «The Oprah Winfrey Show», kurš pulcēja daudzas ietekmīgas personības, apspriežot intīmākās tēmas. Viņa prata ieskatīties acīs jebkuram svešiniekam un uzdot vispārdrošākos jautājumus. Viņa ātri bija atklājusi īstas sarunas esenci - būt godīgam un atklātam, lai ko tas prasītu. Arī šobrīd Opras sarunu šovi tiek atzīti par vieniem no ietekmīgākajiem sarunu raidījumiem Amerikas vēsturē. Tagad gan viņa parādās tikai dažos šovos, jo aizvadītajos gados nonāca pie atziņas, ka vairs nevēlas tik aktīvi strādāt televīzijā, jo grib vairāk laika atlicināt sev un mīļotajam vīrietim, ar kuru ir kopā jau vairāk nekā 30 gadu.

Kopā kopš 1986. gada

Visos viņas dzīves lielajos notikumos blakus cieši stāv biznesmenis Stedmens Greiems, ar kuru viņa ir mīlošās attiecībās kopš 1986. gada. Abi nav apprecējušies, kā arī pāra plānos nav bijusi vēlme radīt pēcnācējus. Turklāt Opra savu izvēli nenožēlo. Par to liecina arī intervija, kurā viņa reiz vaļsirdīgi atzinās: «Kad cilvēki izdarīja spiedienu, lai es apprecētos un radītu bērnus, es zināju, ka nebūšu viens no tiem cilvēkiem, kas nožēlos savu izvēli. Turklāt apzinos, ja es būtu apprecējusies, tad manas attiecības noteikti būtu izirušas, bet tagad esmu kopā ar savu vīrieti gandrīz visu savu dzīvi.»

Izcilie panākumi

Lielākoties Opra slavu ieguva, pateicoties sarunu šoviem. Viņas iejūtīgo un drosmīgo sirdi pamanīja kino industrijas smagsvari, tāpēc aicinājumi piedalīties dažādās filmās, seriālos un izrādēs bira kā no pārpilnības raga. Viņa katru iespēju cītīgi izsvēra un labprāt tām arī atsaucās, jo pieredzes uzkrāšanu vērtē ļoti augstu. 1985. gadā, kad uz ekrāniem parādījās filma «The Color Purple», Opra izpelnījās pat nomināciju visiem labi zināmajā Amerikas Kinoakadēmijas «Oskarā». Savukārt viens no ievērības cienīgiem novērtējumiem bijusi «Zelta globusa» balvas pasniegšanas ceremonija 2018. gadā, kurā Opra saņēma Sesila de Milla balvu. Pēc viņas runas medijos parādījās ierosinājumi, ka tieši Opra Vinfrija varētu kandidēt uz ASV prezidenta amatu 2020. gadā, jo viņa sabiedrības acīs izpelnījusies lielu cieņu un apbrīnu.

Opras daudzpusīgā personība un pašas nopelnītie panākumi ļāvuši iegūt atzinību un miljardieres statusu. Jāpiebilst, ka viņa ar savu bagātību allaž dalās, ir aktīva ziedotāja un palīdz nelaimē un trūkumā nonākušajiem.

Septiņi baušļi

Viņa neapšaubāmi ir viena no ietekmīgākajām sievietēm pasaulē. Tik ietekmīga, ka ir izveidoti septiņi Opras dzīves baušļi, kuriem sekot, lai dzīve būtu izdevusies.

  1. Formulē, par ko vēlies kļūt. «Kad es lūkojos nākotnē, tad manas acis mirdz no tā, ko redzu.»
  2. Apzinies savu kaisli. «Kaisle - tā ir enerģija. Sajūti spēku, kas atnāk pie tevis, koncentrējot enerģiju uz to, kas tevi uztrauc.»
  3. Koncentrējies uz labo. «Esi pateicīga par to, kas tev ir, jo galu galā tu iegūsi daudz vairāk. Ja tu koncentrē uzmanību uz to, kā tev nav, tu iegūsi tieši to, ko negribi.»
  4. Mainies pats. «Mēs nevaram kļūt par to, ko vēlamies, ja paliekam tādi, kādi esam.»
  5. Mēs visi piedzīvojam neveiksmes. «Paveic vienu lietu, par kuru domā, ka nekad to nespēsi. Piedzīvo neveiksmi un pamēģini vēlreiz. Otrreiz tev izdosies labāk. Vienīgie cilvēki, kas nekad nekļūdās, ir tie, kas necenšas sasniegt augstas virsotnes.»
  6. Palielini savu potenciālu. «Visa dzīves jēga slēpjas tur, lai tu kļūtu par tādu cilvēku, par kādu tev ir lemts kļūt.»
  7. Domā par nesasniedzamo. «Pavēro - pasaulē ir tik daudz cilvēku, kuri dzīvo zem saviem iztikas līdzekļiem, un viss ir tikai tāpēc, ka viņi izjūt vainas apziņu. Mums visiem ir dota iespēja iegūt visu to labāko, ko dzīve piedāvā, un mēs paši varam kļūt labāki nekā esam. Jo lielākus mērķus uzstādām, jo vairāk varam sasniegt, bet tikai tad, ja paši to vēlamies. Ja ne tu, kurš gan cits.»