Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vai Zatlers ir valstsvīrs?

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Kamēr politiķi un amatpersonas ar tā dēvēto Uzvaras pieminekli nēsājas kā ar karstu kartupeli un atsevišķas cilvēku grupas nodarbojas ar naida kurināšanu, bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers precīzi formulējis daudzu iedzīvotāju šī brīža sajūtas. Viņaprāt, ir skaidri jāpasaka Latvijas krieviem, ka «karš Ukrainā atrāva vaļā latviešu cilvēku vēsturiskās rētas, pret ko ir jāizturas ar cieņu».

Uzstājoties Latvijas Televīzijā, Zatlers sacīja: «Ir skaidri jāsaprot, ka cilvēkiem var būt dažādi, pat daļai nepieņemami viedokļi, un tā ir demokrātija. Bet vienlaikus ir jābūt ļoti cietai rīcībai pret tiem, kas atbalsta karu, velk Z burtus, uzbrūk ukraiņu bēgļiem. Tā ir stingrā līnija, ko nedrīkst pārkāpt. (..) Ja redzam analoģiju ar 1940. gadu, 50 okupācijas gadiem, tad tas viss katrā cilvēkā, ģimenē nāk atmiņā. Ar šīm jūtām tiem, kas nav latvieši, ir jārēķinās.»

Savulaik Zatlers bija cienījams ķirurgs, bet pēc ievēlēšanas prezidenta amatā tika daudz kritizēts. Viņš ir vienīgais prezidents, kas izmantoja tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu, kad, viņa ieskatā, 100 «gudrās galvas» zaudēja uzticību. Vai viņā ir valstsvīra stīga?

Bijušā prezidenta piedzimšanas brīdī Saule (cilvēka ego, iekšējā būtība) atradusies Auna zodiaka zīmē. Tā ir dinamiska, dažkārt pārsteidzīga, bet vienmēr iestājas par taisnu lietu. Par Auniem dažkārt astrologi iesmej: būs tāda cīņa par taisnību un mieru, ka akmens uz akmens nepaliks. Šī astroloģiskā pozīcija norāda arī uz to, ka grūti pieņemt atšķirīgu viedokli, un cilvēku labāk nekaitināt. Iepriekš minētās zodiaka zīmes valdošā planēta ir Marss. Romiešu mitoloģijā - kara dievs, astroloģijā - cīnītājs. Ja nokaitinās, labi nebūs. Vīriešu horoskopos Marsam ir liela nozīme, un šī planēta Zatlera piedzimšanas brīdī atradusies Vērša zīmē, kas norāda uz saimniecisku pieeju un vēlmi pēc stabilitātes.

Cilvēkā ir arī daudz empātijas un līdzcietības, jo horoskopā spēcīga Zivju zodiaka zīmes ietekme. Tajā atrodas emociju noteicējs Mēness un prāta planēta Merkurs. Tas nozīmē, ka Valdis Zatlers spēj sajust citu cilvēku noskaņojumu un emocionālo stāvokli. Tā ir vēlme palīdzēt, parūpēties, aizsargāt. Spēcīga Zivju zīmes ietekme norāda arī uz labu intuīciju. Tātad spēja rīkoties, praktiskums un empātija ir atslēgas vārdi, kas raksturo Valdi Zatleru. Laba kombinācija mediķim un arī valstsvīram.