Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. "Čikāgas piecīšu" dalībnieks Armands Birkens: patiesi lieli vīri [Putinu] nogremdēs

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Pazīstamais mūziķis un leģendāro «Čikāgas piecīšu» dalībnieks Armands Birkens savā sociālā tīkla «Facebook» profilā publiskoja emocionālu video – paša sacerētu dziesmu angļu valodā «A Song for Vladimir» («Dziesma Vladimiram»).

Ar šo skaņdarbu viņš vēršas pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina, aicinot viņu nekavējoties pārtraukt karu Ukrainā. Pie publikācijas mūziķis ikvienu dziesmas klausītāju aicina tai dziedāt līdzi.

Par to, kā radusies doma uzrakstīt šādu dziesmu, Armands stāsta: «Par šādu dziesmu sāku domāt jau pirms pāris nedēļām. Nav iespējams, manuprāt, redzēt foto un video no kara Ukrainā un būt vienaldzīgam. Gribas ko teikt, ko darīt. Pagājušajā nedēļā, braucot tālāku gabalu mašīnā, pa ceļam uz vienu mēģinājumu sāku konkrētāk domāt par tekstu. Radās idejas, kuras paturēju atmiņā.

Drīz man jāpiedalās mūsu Čikāgas burvīgās tautas deju kopas «Mantinieki» piecu gadu jubilejas izrādē. Visu atlikumu no izrādes ziedos Ukrainai! Dziedāšu tur kopā ar jaunu grupu «Latvian Event Band». Ar pāris dziesmām piedalīsies arī viena ukrainiete. Iedomājos, ka šī būtu reize, kad varētu dziedāt par Ukrainu. Piesēdos pie datora un uzrakstīju vārdus. Nākamajā dienā uzrakstīju meldiju. Tad vēl paslīpēju vārdus un meldiju, ierakstīju mājās videoklipu, kuru ievietoju «Facebook». Man saka, ka jāliekot [dziesma] «YouTube», un to arī izdarīšu. Esmu ļoti gandarīts un aizkustināts par atsaucību!»

Mūziķis jau sazinājies ar ukraiņu dziedātāju, kura piedalīsies «Mantinieku» koncertā, un viņa esot piekritusi jauno dziesmu izpildīt kopā ar Armandu. «Katram pantam ir piedziedājums, kuru lūgsim visiem dziedāt līdzi.»

Savukārt par dziesmas vēstījumu mūziķis teic: «Dziesmā gribēju pateikt dažas lietas. Pirmkārt, pieminēt lietas, kuras Putins ir izdarījis un par kurām ir pilnībā un personīgi atbildīgs. Slepkavošana, izvarošana, biedēšana un no mājām padzīšana. Arī gribēju izcelt, ka «lieli», «īsti» vīri tādas lietas nedara. Viņš noteikti domā, ka ir liels vīrs. Gribēju arī pateikt, ka patiesi lieli vīri viņu nogremdēs… Nezinu, cik tālu dziesma aizies, bet kaut tikai mūsu starpā lai tā palīdz mums neaizmirst Krievijas padarītos noziegumus. Lieki teikt, kāda pieredze latviešu tautai bijusi ar Krieviju.»

Armands ir ziedojis līdzekļus ukraiņu bēgļu uzņemšanai Latvijā un to noteikti darīšot vēl. «Zinu, ka vairāki čikāgieši ir bijuši devīgi gan naudā, gan graudā, sūtot palīdzību ukraiņiem.» Mūziķis piebilst: «Grūti aptvert, ka mūsu acu priekšā plosās nežēlīgs karš. Kaut kā gribējās domāt, ka esam gudrāki, labāki un ka esam ko iemācījušies no vēstures. Skaidri redzam, ka Krievija neko nav iemācījusies. Traģiski. Jācer, ka tas procents krievu, kuri ir «normāli», spēs ko mainīt savā valstī. Darām, cīnāmies, cik un kā varam. Vienaldzība nav variants!»