Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko Ralfs Eilands aizņēmās no dalailamas

© RALFA EILANDA PERSONĪGAIS FOTO

Mūziķis Ralfs Eilands sarunā ar »Vakara Ziņām« pastāsta par kādu īpašu mirkli, kas ticis iemūžināts – tikšanos ar Tibetas garīgo līderi dalailamu. Foto tapa 2013. gadā, kad dalailama viesojās Latvijā. 

«Tajā laikā darbojos «Radio Spin Fm», kas pieder radiostacijai «Radio SWH». Man bija iespēja doties uz preses konferenci un intervēt dalailamu. Manuprāt, visi tajā laikā bija aizņemti radio. Tāpat zināja arī to, ka man patīk interesēties par visu ko, arī par budismu. Radio vadība izdomāja, ka es varētu doties intervēt dalailamu un attiecīgi to atskaņot radio. Tā bija ļoti interesanta sajūta - redzēt dalailamu tik tuvu. Pēc tās preses konferences visi žurnālisti nemaz nevarēja uzdot jautājumus, bet es biju nekaunīgs un paspēju to izdarīt. Pēc tam, kad viņš cēlās kājās, no visiem atsveicinājās, dalailama spieda man roku. Man tas bija patīkams mirklis. Jutos pacilāts. Godīgi sakot, neatceros, ko tieši viņam vaicāju un ko viņš atbildēja. Pēc preses konferences dalailama «Arēna Rīga» uzstājās ar publisku lekciju «Līdzcietības kultūra». Kad viņam prasīja, kas ir dzīves atslēga, svarīgākais dzīvē, viņš teica: «Dienas beigās būt laimīgam.» To es esmu paņēmis kā ideju sev. Ik pa laikam, kad man prasa, kāds ir dzīves mērķis, atbildu: «Dienas laikā būt laimīgam.» Ja katru dienu izdodas tādam būt, tad ir baigi forši. Laiku pa laikam paskatos dalailamas intervijas vai notikumus, kas saistīti ar viņu. Bet tā, kā agrāk, vairs viņam nesekoju.

Kad vēlējos caur Ķīnu doties uz Ziemeļkoreju, man teica, ka pilnīgi viss, kas saistīts ar dalailamu, būtu ļoti riskanti, ka es varētu nedabūt vīzu. Cilvēki teica, ka būtu jādzēš bilde feisbukā, kurā esmu kopā ar dalailamu. Es neizdzēsu. Es to bildi izprintēju un kādu laiku turēju rāmītī. Ar SWH šefu Jāni Šipkēvicu smējāmies, ka atšķirība starp mani un dalailamu ir tāda, ka man uz galda stāv bilde ar viņu, bet viņam ar mani - ne,» par īpašo fotogrāfiju un tikšanos ar garīgo līderi stāsta Ralfs Eilands.