Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ventspils uzzied ziedos

© Sigita Helēna blumbergaa, Ventspils hronika, "Studio 555"

Ventspils dobēs sāk uzplaukt tūkstošiem dažādu sīpolpuķu ziedi. Ik pavasari pilsētas dobēs tiek veidoti unikāli puķu raksti, kas liek pasmaidīt ikvienam garāmgājējam.

Par to, kādi ziedi un augi, cik daudz un kur, kādā krāsu gammā, turklāt ņemot vērā vairākus citus aspektus, Ventspilī sāk domāt divus gadus iepriekš. Vispirms ainavu arhitekti un pilsētas galvenās dārznieces komanda vienojas par idejām, tad izstrādā precīzu plānu un sadarbības partneriem nosūta vēlmes - kādu pavasara un vasaras puķu un augu stādus un cik vajadzēs, apzina labākos sīpolpuķu audzētājus un pasūta visaugstākās kvalitātes puķu sīpolus, jo apzaļumošanas plānā vērā tiek ņemtas visas nianses, sākot ar, piemēram, tulpju konkrētās šķirnes ziedkāta augstumu, zieda lielumu un uzziedēšanas laiku, līdz krāsu un formu saderībai. Jāpiebilst, ka ik rudeni esošās tulpes tiek noraktas un to vietā stādīti jauni, pilnvērtīgi sīpoli, jo tikai tā var panākt, lai tulpju stādījumi pavasarī būtu nevainojami. Arī ziemciešu stādījumi regulāri tiek papildināti un atjaunoti.

Apbrīnojot Ventspils ziedu krāšņumu, atcerēsimies, ka aiz katra ziediņa stāv cilvēka darbs! Darbs, kas sniedz prieku mums!

UZZIŅAI

Lai gādātu par pilsētas ziedošo daudzveidību, aizvadītajā rudenī dobēs tika iestādītas 219 228 sīpolpuķes, no tām 173 600 ir 2021. gadā iepirktās sīpolpuķes pēc Ventspils Komunālās pārvaldes pasūtījuma, kā narcises, krokusi, tulpes, fritilārijas u.c., bet aptuveni 20 200 sīpolpuķu, kā narcises, tulpes un krokusiņi, tika saglabātas no 2020. gada vasaras sezonas.

Iestājoties maijam, Ventspilī uzplaukušas vairāk nekā 98 370 tulpju (agrās tulpes, agrās pildītās tulpes, triumfa tulpes, Darvina tulpes, lilijziedu tulpes, daudzziedu tulpes, Grega tulpes, papagaiļziedu tulpes, Kaufmaņa tulpes, vēlās tulpes), 26 280 narcišu, 25 560 krokusu, 3940 Allium sīpolu, 300 hiacinšu, 1600 fritilāriju, 2200 muskaru, 300 cīrulīšu un 150 kv.m gatavo miksu.

Arī jaunā Ventspils Zinātnes un inovāciju centra «VIZIUM» teritorijas dobēs krāšņi uzziedēs 25 428 sīpolpuķes.

Pilsētā arī ir uzstādītas sešas pavasara ziedu piramīdas, kuras rotā 1552 atraitnītes. Uzspīdot siltajai pavasara saulītei, tās atvērsies un sakuplos, radot bagātīgu skatu.

13. maijā ir uzsākta ziedu skulptūras «Puķu govs» ietērpšana vasaras ziedos.

Saistītās ziņas