Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ineses Zagorskas un "Trīs tenoru" košie piedzīvojumi Skotijā

© INESES ZAGORSKAS ARHĪVS

«Trakums: to fotogrāfiju, ar kurām saistās kāds īpašs stāsts, ir tik ļoti daudz,» smej koncertzāles «Cēsis» mākslinieciskā direktore Inese Zagorska, pārlapojot savu bilžu albumu un paliekot pie fotogrāfijas, kurā viņa redzama kopā ar «Trim tenoriem» Miervaldi Jenču, Guntaru Ruņģi, Nauri Puntuli un komponistu Juri Kulakovu koncertturnejas laikā Skotijā 2005. gada vasarā.

«Tas bija ļoti skaists laiks un brīnišķīga koncertturneja, kad apceļojām gan Angliju, gan Skotiju. Lidojām uz Londonu un pēc tam devāmies tālāk uz Skotiju, kur uzstājāmies gan Aberdīnā, gan Edinburgas festivālā. Tā bija ne tikai koncerttūre, bet daudz kas vairāk - ļoti skaists ceļojums, kura laikā tikām ļoti silti uzņemti un lutināti. Ar mums tikās Angusas reģiona mērs un uzņēma kā Latvijas kultūras vēstnešus, jo toreiz Latvijas mākslinieki Skotijā, viesi no tālā Baltijas reģiona, manuprāt, bija kas īpašs. Manuprāt, arī pašreiz latviešu mākslinieki Skotijā varētu biežāk prezentēt mūsu kultūru. Par to jāpadomā.»

INESES ZAGORSKAS ARHĪVS

Inese piebilst, ka māksliniecisko apvienību dziedošie kungi, kas toreiz visi bija Latvijas Nacionālās operas solisti, izveidojuši paši un talkā viņiem nākusi Miervalda Jenča māsa - pazīstamā Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Ilze Strenga. «Ar tenoriem sāku sadarboties laikā, kad vēl biju Siguldas koncertzāles «Baltais flīģelis» vadītāja [šajā amatā Inese nostrādāja 13 gadus]. Abi ar Miervaldi esam siguldieši, mācījušies vienā mūzikas skolā, tā ka patiesībā tās saknes ir daudz dziļākas… Sadarbība ar tenoriem bija ļoti auglīga: bieži vien ne tikai producēju koncertus, bet biju arī koncertmeistare tad, kad to nedarīja Juris Kulakovs. «Tenoru» koncertu repertuārs bija ļoti plašs un dažāds, ieskaitot Jura veidotās latviešu tautas dziesmu apdares. Ierakstījām un izdevām arī albumu «Trīs jaunas māsas». Protams, sekoju tam, kā visiem kungiem klājas tagad: Guntars joprojām dzied Operā, Nauris ir kultūras ministrs, Miervaldis nesen ar koncertu Sējas kultūras namā nosvinēja 60 gadu jubileju. Vispār interesanti: kad sākām tenoru projektu, viņiem visiem bija četrdesmit gadu, tagad visi nosvinējuši 60. dzimšanas dienu.»

Inese arī atgādina, kā sākušās viņas ilgās un ciešās saites ar Skotiju: «1991. gadā viesojos Skotijā starptautiska kultūras projekta ietvaros, un kopā ar sešiem latviešu jauniešiem piedalījāmies uzveduma «Miera bērns» iestudēšanā; jāpiebilst, ka šajā projektā bija iesaistījušies jaunieši no četrpadsmit pasaules valstīm.» Tolaik Inese iepazinusies ar Skotu Nacionālās partijas biedriem, un, kā viņa saka, «skotiem toreiz Latvija bija kā karogs, kā piemērs nacionālās neatkarības atjaunošanā». Vairākkārt viesojoties Skotijā, viņa tur ieguvusi patiešām labus draugus, pie kuriem bieži ciemojusies un kuri dažus gadus vēlāk ar ļoti dāsnu ziedojumu palīdzējuši atsākt Siguldas koncertzāles «Baltais flīģelis» iestrēgušo būvniecību. «Tāpēc, skatoties šīs fotogrāfijas, mani tiešām pārņem ļoti skaistas un spēcīgas emocijas,» piebilst Inese Zagorska.