Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Uzmanieties no meistariem!

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Daļai cilvēku viens no samērā nopietniem izaicinājumiem ir mājas vai dzīvokļa remontēšana. Lai tiktu galā, jāsaņemas ikvienam, taču dubultgrūti ir tad, ja sieviete dzīvo viena un nepieciešams atrast cilvēkus, kuriem uzticēt šo darbu. Atrast meistarus, par kuriem vari būt drošs, ka viņi darbu paveiks godam, gandrīz kļuvis par neiespējamo misiju. Tajā pašā laikā piebilstams, ka eksistē arī godīgi un atbildīgi sava darba pratēji, bet tādus atrast ir milzu veiksme!

Pirmais jautājums - kur meklēt?

Nepietiek ar lēmumu, ka mājās nepieciešams remonts, un naudas atlikšanu šim mērķim. Svarīgāk ir saprast, kur lai atrod meistaru. Viena no iespējām ir aptaujāt kaimiņus, draugus un radus, lūdzot kādu ieteikt pēc personīgās pieredzes, taču, ja tas nav iespējams, atliek meklēt vai nu sociālajos medijos, kur ir dažādas ar remontdarbiem saistītas grupas, vai arī sludinājumu portālā.

Iespējas ir divas: var kolosāli veikties, bet tikpat lielas ir izredzes, ka ar izvēli ļoti var kļūdīties. Plaši izplatīta ir pieredze, ka caur sociālajiem medijiem atrastie darboņi, kuri sākotnēji ir entuziasma pilni nākt tūlīt un tagad, tikpat piepeši, cik uzradušies, nozūd tālēs zilajās. Mēdz gadīties, ka tā saucamais meistars atnāk uz objektu, apskata tā stāvokli, ar pasūtītāju pārrunā veicamos darbus, vēlamo rezultātu un nosaka savu cenu. Viss būtu kārtībā; tiek noteikts datums, kad sākams darbs, taču, kad pienācis laiks sākt strādāt, meistars ir pazudis. Protams, iepriekš nebrīdinot, ka nebūs. Arī viņa telefons ir vai nu izslēgts, vai arī momentā tiek nomesta klausule, tikko darbonis saprot, kurš viņam zvana, lai apjautātos, kas par lietu.

Pastāv meistaru kategorija, kuri vienmēr ir tik ļoti aizņemti, ka nekādi nespēj un nespēj ierasties, lai beidzot sāktu darbu. Tiek minēti visādi iemesli, kāpēc cilvēks noteiktajā laikā nespēj ierasties. Ar šādiem darboņiem ir ļoti jāuzmanās, jo, ja arī viņš sāks darbu, tad vienas kvadratūras ziņā mazas istabas remonts var vilkties bezgalīgi ilgi.

Pastāv arī tāda tā saucamo meistaru grupa, kas darbu pat uzsāk, taču tad pēkšņi bez jelkādiem sirdsapziņas pārmetumiem pazūd uz visiem laikiem. Iespējamais iemesls - darbonis apzinās savu nemācēšanu tikt galā ar lietām, ko pats uzņēmies! Cits iemesls varētu būt, ka viņš tajā pašā laikā ir saņēmis citu - naudas ziņā vilinošāku - haltūru, tāpēc saistībām, kuras pats uzņēmies, viegli un bez sirdsapziņas pārmetumiem tiek atmests ar roku. Katrā ziņā īsto iemeslu noskaidrot diez vai izdosies, jo šāds darbonis darīs visu, lai turpmākie kontakti ar cilvēku, kuru viņš «uzmetis», nebūtu iespējami.

Otrais jautājums - cik tas maksās?

Vēl viens, turklāt sāpīgs jautājums ir samaksa par darbu. Runājot atklāti, ļoti lielas daļas meistaru noteiktais honorārs, salīdzinot ar citās profesijās strādājošu darbinieku algām, ir vienkārši fantastisks. Tas krietni mēdz pārsniegt pat to algu līmeni, ko saņem Eiroparlamenta deputāti! Pavisam nesen sociālajā medijā «Facebook» kāds lietotājs bija dalījies ar pieredzi, kā viņam veicies, pašam mūrējot savas lauku mājas skursteni. Cilvēks lieliski apzinājās, ka tā nav viņa specialitāte un totāli trūkst šim darbam nepieciešamo iemaņu, taču pēc konsultācijām ar vairākiem meistariem konstatējis, ka tā saucamo profesionāļu pieprasītā summa ir augstāka par deviņstāvu ēku. Vai no tās tiks nomaksāti nodokļi? Nesmīdiniet…

Pastāv arī kāds riska faktors, ko nebūtu vēlams novērtēt par zemu. Liela daļa meistaru bez grūtībām jau pēc pirmās sarunas spēj atkost, cik lielā mērā viņu klients izprot padarāmā darba specifiku. Diezgan bieži ir tā, ka cilvēks, kurš meklē palīgu, kam uzticēt remontdarbus, pats ar tiem netiktu galā zināšanu trūkuma dēļ. Nemaz nerunājot par sievietēm, kuras dzīvo vienas. Diemžēl netrūkst darboņu, kuri savu klientu nezināšanu izmanto negodprātīgi. Cilvēks tiek mānīts ar mērķi iedzīvoties.

Nolīgstot meistaru un gatavojoties samaksāt viņa noteikto summu, ir jārēķinās, ka remonta izpildes laikā tā OBLIGĀTI tiks paaugstināta. Dažkārt tas saistāms ar objektīviem iemesliem - atklājas trūkumi, kas novēršami, bet par kuriem sākotnēji nebija zināms. Taču nereti tā ir remonta veicēju stratēģija, proti, darba izpildes laikā palielināt summu, jo klientam nav citu iespēju kā samaksāt prasīto pat tad, ja tas ļoti pārsniedz sākotnējo summu.

Kad profesionāļa vietā remontu taisa negodīgas kolēģes znots

Sākotnēji varētu šķist, ka drošāk būtu aptaujāt cilvēkus, ar kuriem kontaktējies ikdienā - varbūt viņiem ir zināms kāds labs sava darba meistars. Uzreiz jāpiebilst, ka dažādiem cilvēkiem ir dažāda izpratne par to, kas ir profesionāli paveikts darbs. Līdz ar to vienam konkrēts meistars šķitīs labs, citam - paviršs un neieinteresēts.

Ir pat ieteikums kā meistarus neaicināt savus radus, jo gadījumā, ja nebūsiet apmierināti ar izdarīto, savus iebildumus tā īsti nespēsiet izteikt vai arī tie netiks ņemti vērā. Tas pats attiecināms uz draugiem. Ko darīsiet, ja viņu veikums neapmierinās? Vai varēsiet savam draugam - meistaram to pateikt, nesabojājot attiecības?

Kādai sievietei, kura nevēlas atklāt savu vārdu, taču ir ar mieru dalīties savā pieredzē, sanācis pavisam bēdīgi. Viņa nesen bija iegādājusies nelielu dzīvoklīti, kur bija nepieciešams nosiltināt virtuves griestus un ārsienu, kā arī grīdu. Virtuves kvadratūra pavisam neliela. Sev par nelaimi, šī dāma faktu, ka plāno remontēt dzīvokli un šim nolūkam caur sociālajiem medijiem meklē cilvēku, kuram to uzticēt, bija izpaudusi nu jau bijušajai kolēģei. Tā savukārt centās sievieti atrunāt, sakot, ka mūsdienās savā dzīvoklī ielaist svešu, nepārbaudītu cilvēku ir ļoti riskanti, pat neprātīgi. Taču - tavu laimi! - viņa varot izpalīdzēt, jo ar dzīvokļu remontēšanu nodarbojas viņas znots, turklāt arī naudas ziņā tas nebūšot īpaši dārgi! Jāmaksā būs uz rokas, čeku nebūs - tā šodien darot visi!

«Tas bija neiedomājams murgs, kas ilga vairākus mēnešus un kā laikā tiku izmantota kā slaucama govs, kā bankomāts, kas vienmēr pilns ar naudu. Tādu pieredzi nenovēlētu nevienam, pat savam ienaidniekam ne,» atzīst sieviete. Protams, izveicīgais darbonis momentā sapratis, ka klienti varēs izmantot pēc pilnas programmas. Pirmkārt, viņa dzīvo viena, tātad nebūs neviena, kas šo sievieti aizsargātu. Otrkārt, klientei varēs iestāstīt visu uz pasaules, jo remonta lietās viņai trūkst elementāru zināšanu. Un tad sākās! Tika sagādāti remontmateriāli no veikala, kur, pēc meistara vārdiem, neizsniedzot čekus. Apķērīgais čalis gari un plaši klāstīja, ka materiāli tiekot pārdoti lētāk (tā sakot, zem letes), taču čeku par to iegādi pārdevēji neizsniedz. Vēlāk, salīdzinot cenas, atklāsmes nebija patīkamas… Darbi tika veikti, ja to vispār tā drīkst saukt, gliemeža ātrumā. Vienmēr atradās attaisnojumi, kāpēc noteiktajā dienā nevarēja ierasties. Ja izveicīgais darbonis tomēr bija tik laipns un ieradās, tad itin drīz viņš devās prom. Vai vispār spējat iztēloties situāciju, kad meistars objektā ierodas uz 20 minūtēm, paknibinās un pazūd? Juzdama, ka smagi tiek mānīta, sieviete pieteicās meistaram līdzi uz veikalu iegādāties linoleju virtuves grīdai. Vīrietim šāda iniciatīva ļoti nepatika, taču ko lai dara, brauca abi. Tajā veikalā - tavu brīnumu - čeku par pirkumu deva! Taču meistars jau nepaliks bešā: apzinādamies, ka kliente ir pietiekami dumja, lai nesaprastu, cik liels linoleja gabals grīdai nepieciešams, viņš veikalā pārdevējam pajautāja, lai nogriež daudz lielāku, nekā būtu vajadzīgs. Nopirktā linoleja būtu pieticis visa klientes dzīvokļa, ne tikai virtuves grīdai vien. Tas tika konstatēts, kad, iepriekš nepiesakoties, sievietes dzīvoklī ieradās viņas vecais tēvs un, ieraugot linoleja rulli, bija bezgala pārsteigts. Linoleja atlikumu veiklais darbonis, protams, piesavinājās, kad klientes nebija mājās!

Stop! Kļūdas!

Stop! Šeit jānorāda uz ļoti lielu kļūdu, ko cilvēki diemžēl mēdz pieļaut. Vienmēr esiet mājās, kad jūsu dzīvoklī darbojas meistari! Vienmēr! Kaut arī jūs pats no remonta neko nesaprotat, jūsu klātbūtne - kaut minimāli, bet tomēr - sasaistīs remontētāju rokas. Vismaz tik lielā mērā, ka atklāti nevarēs jūs apzagt! Un vēl kas - nekad neuzticiet trešajām personām sava dzīvokļa atslēgas!

Profesionāli meistari dzīvokli atbrīvo no būvgružiem vai vismaz iesaka, kur tos nogādāt utilizēšanai. Gadījumā, par kuru stāstām, būvgruži demonstratīvi tika atstāti virtuves vidū, savukārt veco dušas kabīni sieviete, sākoties apkures sezonai, atrada savā malkas šķūnītī… Iepriekš tas netika saskaņots! Remonts tika paveikts tik «prasmīgi», ka pēc gada to vajadzēja atkārtot. Šoreiz to veica cilvēki, kam bija godaprāts. Sievietes attiecības ar kolēģi izjuka. Darbā par savu pieredzi viņa nestāstīja, taču izveicīgā kolēģe pēc kāda laika par sava znota bijušo klienti sāka rakstīt sūdzības, piemeklējot absurdus iemeslus.