VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Māri Gaili

© F64

Ekspremjers, uzņēmējs un pasaules apceļotājs Māris Gailis ir spilgta un iedvesmojoša personība. »Vakara Ziņu« lasītājiem Māris Gailis stāsta, kā viņa īpašumā nonākusi figūra, kāda atrodas leģendārā mākslinieka Pikaso muzejā Parīzē, un dalās ar stāstu par nozīmīgu dzimtas relikviju.

MUŠU ATGAIŅĀTĀJS

«Šo slotiņu Āfrikā lieto tikai svarīgas personas, kuras atgaiņā mušas, staigājot, protams, tikai gurnautā. Es domāju, ka laba manta. Pienāks vasara, varēs lietot. To man uzdāvināja draugs pagājušajā vasarā.»

TĒVA VECMĀMIŅAS PULKSTENIS

«Es mantoju šo pulksteni pirms aptuveni 40 gadiem no mana tēva vecmāmiņas. Daļa pulksteņa detaļu bija pazudušas. Izņēmu pulksteņa mehānismu, iedevu meistaram atjaunot koka skapīti un aizmirsu par to. Pirms desmit gadiem meistars piezvanīja un jautāja, kas būs ar pulksteni. Teicu: «Taisiet gatavu!» Vēl pēc gada aizbraucu apskatīties, samaksāju naudu, bet pulksteņa kasti nepaņēmu. Pagāja vēl kādi gadi. Pagājušajā gadā manai sievai Zaigai bija kaut kādas darīšanas ar vienu pulksteņmeistaru. Atcerējos par savu pulksteni un aizbraucu tam pakaļ. Pulksteņa kaste bija noputējusi, bet, par laimi, ietīta celofānā, arī mehānisms rūpīgi tika glabāts. Iedevu pulksteni meistaram salabot, un tagad tas strādā jau kopš pagājušās vasaras. Dzirdu, kad vecais pulkstenis zvana. Tas ir smalka Šveices meistara darināts, visdrīzāk pirkts Pēterburgā, jo tur dzīvoja mana vecātēva ģimene. Kad Latvija atguva neatkarību, viņi atgriezās Latvijā.»

KUĢU MODEĻI

Kuģa modelis «Fortuna von Riga. 1876.». Modeļa autors Aleksandrs Šarga, 1995. gads. «Man patīk kuģi, jūra un lietas, kas ar to saistītas. Kuģa modeli pasūtīju 1994. gadā. Šis modelis ir izgatavots muzeju standartā. Pirms 20 gadiem ar jahtu «Milda» apburāju pasauli. Gribēju, lai par piemiņu paliek jahtas modelis. Vienu no jahtas «Milda» modeļiem uzdāvināju Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam. Manā brīvdienu mājā Kaltenē pie griestiem trosēs karājas paliels «Mildas» modelis, gluži kā skandināvu baznīcās. Starp citu, es tikko uzdāvināju Kaltenes baznīcai kuģa modeli, kura nosaukums ir «Latwija». Šis modelis izgatavots pēc kuģa parauga, kurš ir taisīts 1897. gadā Kaltenē. Sarīkojām jauku iesvētīšanu draudzes mājā. Apslacījām labi, kā jau ar kuģiem jārīkojas. Modeļi ir atsauce uz bērnību. Visiem patīk miniatūras mantiņas, tāpēc kuģu, automobiļu vai lidmašīnu modeļi ir modē gandrīz vienmēr.»

CIGĀRU KASTE

«Cigāru kasti man uzdāvināja Vilis Krištopans un Ģirts Rungainis, toreiz baņķieris, pirms 27 gadiem. Cigārus lietoju nepārspīlējot. Reizēm varu izpīpēt vienu cigāru mēnesī, varbūt vienreiz trijos mēnešos. Un tad - vienā vakarā trīs cigārus izvilkt un mest mieru. Es pīpēju, baudot labu viskiju vai konjaku, un draugu kompānijā. Man tas nav apceres instruments. Vienmēr deklarēju, ka tā nav nekāda pīpēšana. Cigārs nav cigarete, tas ir kas cits. Cigāra dūmu arī nevelk plaušās.»

ĢIMENE

Māris Gailis stāsta - lai taptu iespaidīgā fotogrāfija, sapulcināt visus 11 mazbērnus un divus mazmazbērnus nav bijis vienkārši. Visu organizēja paši mazbērni un vecākā meita Iveta. Fotogrāfiju plānots pielikt pie sienas.

RADOŠAIS TANDĒMS KOPĀ AR VIKTORU JANSONU

«Foto ir tapis kādā no ballītēm. Viktors Jansons ir mans draugs kopš padomju laikiem, kad strādāju «Rīgas videocentrā», kur Viktors režisēja dažas filmas. Mūsu ceļi nav šķīrušies. Viņš bija «Arsenāla» komandas radošajā grupā. Viktors Jansons izstrādāja koncepciju Žaņa Lipkes muzejam. Tā mēs ar Viktoru turamies kopā. Viņš ir pasniedzējs Mākslas akadēmijā scenogrāfijas nodaļā. Dažādas idejas tiek cilātas arī attiecībā uz Rīgas Vāgnera namu. Ja tu kaut ko dari kopā, tad arī draudzībai ir cita vērtība.»

PIKASO RADĪTĀ FIGŪRA

Afrikāņu sievietes figūra, kas atrodas Pikaso muzejā Parīzē.

Sievietes figūra, kas ir Māra Gaiļa īpašumā un šobrīd atrodas viņa birojā. «Braucot apkārt pasaulei ar «Mildu», kādā lielā antikvariātā Keiptaunā ieraudzīju šo figūru un nopirku. Tā melnā dāma ir efektīga. Tas nav pakaļdarinājums, redzams, ka figūra ir veca. Man ir veicies, jo visai bieži ceļotāji nopērk pakaļdarinājumus. Toreiz bija iespēja aizsūtīt figūru uz Rīgu ar konteineru. Tā man ir kopš 2003. gada. Pirms dažiem gadiem, apmeklējot atjaunoto Pikaso muzeju Parīzē, pārsteigts redzēju tur precīzi tādu pašu figūru. Es nodomāju: «Re, cik interesanti.» Visdrīzāk figūra bija paņemta no Pikaso mājas.»

KARNEVĀLS

«Man patīk karnevāli. Šī bilde ir no 1994. gada. Bija mākslinieku Jaungada karnevāls, kas notika Ineses Riņķes vadītajā Rīgas galerijā. Mēs kopā ar Zaigu spēlējām eņģeļus. Mūsdienās tas neietu cauri. Toreiz premjerministrus eņģeļu tērpos vēl neizsvilpa.»

KONCERTS

«Nekad nedomāju, ka uzstāšos gandrīz vai solista lomā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Par godu žurnāla «Rīgas Laiks» 20. gadadienai tika atskaņota komponista Sergeja Prokofjeva kantāte, kas veltīta Oktobra revolūcijas 20. gadadienai. Tālajā 1938. gadā to tomēr neatskaņoja, jo Staļinam neesot patikusi. Arnis Rītups un Uldis Tīrons nolēma noorganizēt atskaņošanu Rīgā. Tas bija pirmatskaņojums šeit. Toreiz uzstājās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, koris, akordeonistu ansamblis. Man īstajā brīdī bija jāizkliedz pāris revolucionāri saukļi.»

BĒRNĪBA

Māra Gaiļa bērnības foto. Tolaik viņš mācījās 4. klasē ar vidējām sekmēm.