VAKARA ZIŅAS. Silvestrs Stalone. Cīnītājs, kurš nekad nepadodas

Silvestrs Stalone kopā ar savu sapņu sievieti Dženiferu Flavinu, kas dzemdējusi trīs skaistas meitas. © Instagram

Silvestrs Stalone (dzimis 1946. gada 6. jūlijā Ņujorkā) ir amerikāņu aktieris, scenārists, režisors un producents. Aktieris guvis panākumus, pateicoties tam, ka filmās atveidojis spēcīgus vīrus, kas nekad nepadodas. Arī viņa paša ceļš līdz panākumiem nebija rozēm kaisīts. Kritiķu pirmo atzinību viņš izpelnījās par Stenlija Rosielo lomu filmā «The Lords of Flatbush», bet lielākos komerciālos panākumus kā aktieris un scenārists sasniedza ar boksera Rokija Balboa lomu.

Daļēja sejas paralīze

Silvestrs dzima smagās dzemdībās. Tolaik akušieres izmantoja divas knaibles. To nepareiza lietošana nejauši satraumēja bērnam nervu, izraisot daļēju sejas paralīzi. Šī iemesla dēļ bērnībā viņš tika apcelts, tāpēc sāka aizrauties ar kultūrismu un aktiermākslu. Starp citu, līdz 1969. gadam Stalone uz skatuves kāpa ar vārdu Maiks Stalone. 1970. gadā viņš sāka lietot skatuves vārdu Silvestrs E. Stalone.

Piedalīšanās erotiska satura darbos

Stalone savu pirmo galveno lomu spēlēja maigi pornogrāfiskā filmā «The Party at Kitty and Stud's» (1970). Par divu dienu darbu viņam samaksāja 200 ASV dolāru. Stalone vēlāk paskaidroja, ka piekritis filmēties izmisuma dzīts, jo tika izlikts no dzīvokļa un vairākas dienas bija bez pajumtes. Viņš esot trīs nedēļas gulējis autobusu terminālī Ņujorkā, pirms ieraudzījis paziņojumu, ka tiek meklēti aktieri šai filmai. Stalones vārdiem runājot, viņam bija izvēle «vai nu uztaisīt to filmu, vai kādu aplaupīt». Stalone ir filmējies arī erotiskā Brodvejas skatuves lugā «Score», kas tika rādīta 23 izrādēs Martinikas teātrī no 1971. gada 28. oktobra līdz 15. novembrim. Vēlāk tika uzņemta filmā «Score».

Pēc pārcelšanās uz Ņujorku Stalone dzīvoja pie draudzenes Sašas Čakas, kura maksāja par dzīvokli, strādājot par viesmīli. Stalone atrada gadījuma darbus, tostarp bija apkopējs zoodārzā un kasieris kinoteātrī. Tolaik Stalone sāka interesēties par Edgara Alana Po darbiem.

1972. gadā Stalone bija gatavs atteikties no aktiera karjeras. Viņš mēģināja iegūt statista vietu filmā «Krusttēvs». Tā vietā viņam iedeva lomiņu citā Holivudas hitā «What's Up, Doc?», kur galvenajā lomā bija Bārbra Streizande. Stalone divās epizodēs gandrīz nav pamanāms.

Liktenīgās cīnītāju lomas

Stalone pasaules slavu ieguva 1976. gadā ar galveno lomu sporta drāmā par grūtībās nonākušu bokseri Rokiju Balboa, kas cīnās ar smagsvaru čempionu Apollo Krīdu. 1975. gada 24. martā Stalone redzēja Muhameda Ali un Čaka Vepnera cīņu. Tovakar Stalone devās mājās, pēc trim dienām un 20 stundām viņš bija uzrakstījis scenāriju, taču Stalone vēlāk noliedza, ka Vepners būtu bijis viņa iedvesmas avots. Vepners iesniedza prasību tiesā, un galu galā tika panākta vienošanās (darījuma summa netiek izpausta). Stalone mēģināja pārdot scenāriju vairākām studijām un gribēja spēlēt galveno lomu. Beidzot šāda vienošanās tika panākta. 1977. gadā 49. Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā «Rokijs» tika nominēts desmit «Oskariem», tostarp izvirzot Staloni kā labāko aktieri.

«Rembo» franšīzes sākums

1982. gadā Stalone filmējās Vjetnamas veterāna Džona Rembo lomā asa sižeta filmā «First Blood», kas guva gan kritiķu atzinību, gan kases panākumus. Kritiķi slavēja Stalones sniegumu, sakot, ka viņš Rembo padarīja cilvēcisku, pretēji tam, kā šis varonis tika attēlots grāmatā ar tādu pašu nosaukumu. Tā tika uzsākta «Rembo» franšīze. Gatavojoties šīm lomām, Stalone intensīvi trenējās - bieži vien sešas dienas nedēļā sporta zālē. Stalone apgalvo, ka ir samazinājis ķermeņa tauku daudzumu līdz visu laiku zemākajam līmenim - 2,8%, filmējoties trešajā «Rokijā». Pagājušā gadsimta 80. gados viņš bija viena no lielākajām asa sižeta filmu zvaigznēm pasaulē.

Leģendārie Rokijs un Rembo

1985. gadā Stalone turpināja gūt panākumus ar «Rokija» un «Rembo» franšīzēm, bet 90. gadu sākumā, kad piedalījās filmas «Rokijs» piektajā daļā, saņēma negatīvas atsauksmes, un filma cieta neveiksmi. Tik un tā Stalone 2006. gadā atgriezās ar «Rokija» sesto daļu. Tā guva 70,3 miljonus ASV dolāru peļņu Amerikā un 155,7 miljonus ASV dolāru visā pasaulē. Filmas budžets bija 24 miljoni ASV dolāru.

Karjeras laikā gūtās traumas

Silvests Stalone atpazīstamību guvis, pateicoties lomām, kas prasa augstu fizisko izturību un gatavību pašam veikt lielāko daļu triku. Stalone savas aktiera karjeras laikā ir guvis vairākas traumas. Filmas «Escape to Victory» filmēšanas laikā viņš salauza pirkstu, kad mēģināja atvairīt futbolista Pelē izpildīto soda sitienu.

Filmā «Rokijs IV» viņš teica kolēģim Dolfam Lundgrēnam: «Iesit man pa krūtīm, cik stipri vien iespējams.» Vēlāk viņš teica: «Nākamā lieta, ko atceros - četras dienas biju intensīvajā aprūpē Sv. Džona slimnīcā. Tas bija stulbi!»

Filmējot kautiņa ainu ar Stīvu Ostinu filmai «The Expendables», viņš salauza kaklu, un tajā bija jāievieto metāla plāksne.

Filma, kas prognozēja nākotni

1993. gadā Silvestrs Stalone filmējās futūristiskā asa sižeta komēdijā «Demolition Man». Filma apliecināja, ka Stalone nav tikai un vienīgi Rembo un Rokija atveidotājs.

Interesanti, ka filmā attēlotās sižeta līnijas pēc tam ir īstenojušās dzīvē, kas, protams, licis sarosīties sazvērestību teoriju piekritējiem. Piemēram, Veslija Sneipa ļaunais tēls filmā nonāca cietumā. Pēc kāda laika reālajā dzīvē aktieris tiešām nokļuva aiz restēm. Filmā atveidotais Stalones varonis policists bija pārsteigts par to, ka asa sižeta filmu zvaigzne Arnolds Švarcenegers ir kļuvis par politiķi. Toreiz tas tika uztverts kā joks. Kā zināms, šis joks kļuva par patiesību, jo «Dzelzs Ārnijs» kļuva par ASV gubernatoru.

Filmā attēlots 2032. gads, kad metropole un tās sabiedrība atgūstas pēc globālas katastrofas. Zemestrīce 2010. gadā izraisījusi nebeidzamu slimību un vīrusu gūzmu, kas padara ielas tukšas un iznīcina ēdināšanas nozari. Tā kā mūsdienās pandēmijas dēļ pasaulē tiek slēgti restorāni un klusē kādreiz dzīvās pilsētas, «Demolition Man» vide šobrīd nešķiet nemaz dīvaina un neparasta.

Lai palīdzētu apkarot slimību izplatību, filmā Sanandželosas pilsētā tika ierosināti pasākumi, kas daudziem no mums pazīstami pandēmijas laikā. Aizliegumi attiecās uz pulcēšanos un svinībām. Filmā aizliegto lietu sarakstā bija arī sporta aktivitātes, gaļas ēšana, smēķēšana, lamuvārdu lietošana.

Privātā dzīve - trīs laulības un neīstā meita

Silvestram Stalonem ir jaunākais brālis Frenks, abiem ir draudzīgas attiecības. Frenks piedalās nelielās lomās un nodrošina mūziku daudzās filmās ar Silvestru galvenajā lomā.

Stalone ir precējies trīs reizes. 28 gadu vecumā 1974. gada decembrī viņš apprecējās ar Sašu Čaku. Laulībā piedzima divi dēli: Seidžs Stalone (1976-2012), kurš nomira no sirds slimības 36 gadu vecumā, un Seardžeohs (1979), kuram agrīnā vecumā tika diagnosticēts autisms. Pāris izšķīrās 1985. gada 14. februārī.

Pēc 11 gadiem Stalone apprecējās ar modeli un aktrisi Bridžitu Nīlsenu. Viņu laulība ilga divus gadus, un tai sekojošā šķiršanās tika plaši atspoguļota tabloīdos.

1997. gada maijā Stalone apprecējās ar Dženiferu Flavinu, ar kuru viņam ir trīs meitas - Sofija, Siksta un Skārleta.

Deviņdesmito gadu sākumā Stalone mazāk nekā gadu bija saderinājies ar modeli Dženisu Dikinsoni. Dikinsone 1994. gada februārī dzemdēja meitu Savannu. Tika paziņots, ka meitas tēvs ir Silvestrs Stalone, un Savannai tika dots viņa uzvārds. Tobrīd ritēja sestais gads, kopš Silvestrs tikās ar savu sapņu sievieti Dženiferu Flavinu, un ar Dikinsoni viņu saistīja vien nenopietna dēka. Tas gan strauji mainījās, kad Dikinsone paziņoja, ka bērna iespējamais tēvs varētu būt Silvestrs Stalone. Viņš izlēma palikt ar Dikinsoni, lai audzinātu bērnu.

Pāris bija saderinājies sešus mēnešus, taču paternitātes testa rezultāti visu mainīja. Dikinsone savā grāmatā attēlojusi Stalones reakciju uz jaunumiem: «Viņa nav mana. Es tikko saņēmu DNS rezultātu no laboratorijas Longbīčā. Savanna nav mana.» Stalone ne tikai bija zaudējis meitu, ko viņš uzskatīja par savu, bet arī Flavinu, sievieti, kuru viņš dievināja.

Pirms atjaunoja attiecības ar Dženiferu Flavinu, 1995. gadā Stalone īsu brīdi bija saderinājies ar modeli Endžiju Everhārtu. Pēc divām šķirtām laulībām, romantiskām dēkām, negaidītiem pavērsieniem privātajā dzīvē atkalapvienošanās ar Dženiferu Flavinu padarīja viņu par ģimenes cilvēku. Abu attiecības ilgst jau 30 gadus, 23 no tiem viņi ir pavadījuši laulībā. Dženifera un Silvestrs ir viens no Holivudas pāriem, kas visilgāk palicis kopā. Abi satikās jau 1988. gadā, kad Silvestram bija 42 gadi, bet Dženiferai 19 un viņa tikko bija sākusi modeles karjeru

Svarīgākais