Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vietējā un starptautiskā slavenība. Aptiekas ēka Rīgā

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Starptautiskajā Versaļas balvā («Prix Versailles»), kas katru gadu tiek pasniegta labākajiem komerciālās un publiskās arhitektūras un dizaina projektiem, ievērību izpelnījās aptiekas ēka Rīgā. Īpašo eksterjera balvu kategorijā «Veikali un tirdzniecības vietas» izcīnījusi Latvijas arhitektūras biroja «Substance» projektētā aptiekas ēka Rīgā, Dzirciema mikrorajonā.

Kamēr aptieka tika būvēta, iedzīvotāji brīnījās - interesanti, kas tur būs... Kad ēka bija gatava, rīdzinieki jutās lepni - savdabīga būve, kas atšķiras no masu produkcijas! Kā norāda arhitekts Arnis Dimiņš, par projekta dalību konkursā viņš uzzinājis vien tad, kad aptiekas eksterjers izvirzīts par labāko Eiropā.

Aptieka Jūrmalas gatves un Dzirciema ielas stūrī ir brīvstāvošs paviljons, kas jau no tālienes vēsta par ēkas funkciju un saturu. Lai kompensētu pilsētbūvnieciskā mēroga trūkumus, arhitekti vēlējās ēkas apjomu veidot maksimāli atšķirīgu no mikrorajona mazstāvu apbūves fona. Ēka veidota kā sešpadsmitstūrains metāla konstrukciju grozs divu stāvu augstumā. Ēkas eksterjerā iekļauta atsauce uz farmāciju, kas ir viegli atpazīstama potenciālajiem aptiekas klientiem, proti - krusts.