Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Astroportrets. Kāds ir Imants Lancmanis?

© F64

Mākslas vēsturnieks, gleznotājs un bijušais Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis ieguvis titulu «2021. gada Eiropas cilvēks Latvijā». Tas ir pat daudzkārt pelnīti!

Visticamāk, Rundāles pils bez Imanta Lancmaņa rūpēm nebūtu tāda kā šobrīd. Viņš organizēja apjomīgus restaurācijas darbus, rīkoja izstādes, ir sarakstījis vairākas barokam veltītas monogrāfijas, guvis atzinību pasaulē. Otra svarīgākā Imanta Lancmaņa nodarbošanās ir glezniecība, taču, kļūstot par pils direktoru, tā palika otrajā plānā. Laiku pa laikam mākslinieks pie tās atgriezās: «Mana glezniecība nav nekādā saistībā ar pili. Tā ir cita mana iekšējā dzīve, ko nevaru vairs ilgāk sev aizliegt.»

Vienmēr korekts, precīzs. Autoritāte ar plašu zināšanu bagāžu. Ja reiz kādu Latvijā var pieskaitīt inteliģences un gara aristokrātijas aprindām, tad tas noteikti ir Imants Lancmanis.

Imanta Lancmaņa piedzimšanas brīdī Saule atradusies Lauvas zodiaka zīmē. Kā zināms, Lauva ir džungļu karalis. Tādi cilvēki prot sevi pasniegt, turēt staltu stāju un taisnu muguru. Lauva un pils - kas gan varētu būt saderīgāk?! Popkultūras astroloģija vēsta, ka viena no Lauvas zodiaka zīmes devīzēm ir «Mans nams - mana pils!». Tādējādi var teikt, ka pēc šīs astro pozīcijas cilvēks bijis savā vietā.

Prāta planēta Merkurs mākslas zinātnieka horoskopā atrodas Vēža zodiaka zīmē, kas ir gan korekta un inteliģenta, gan arī saimnieciska. Horoskopā dominē Zemes stihija (tajā atrodas četri no iespējamiem 10 debesu spīdekļiem), kas norāda uz praktiskumu un spēju racionāli, saimnieciski risināt situācijas. Merkurs Vēzī nozīmē padziļinātu interesi par vēsturi, kā arī labu prāta stāvokli dziļai sakņu pētīšanai bez gadsimtu robežām.

Ja kaut kas nebūs pa prātam, tad pateiks, un varbūt dažkārt asāk, nekā pašam gribētos, jo Lauva prot uzrūkt, ja to vajag. Astrokartē ir vairākas eksplozīvas kombinācijas, kas saistās ar Marsu, turklāt Marss, ko aplūkojam kā vīrišķās enerģijas planētu, Imanta Lancmaņa horoskopā atrodas Auna zodiaka zīmē, kas ir strauja un dinamiska. Taču, ja arī kādu asāku vārdu pateiks, tad ļaunu prātu gan ilgi neturēs.

Piemīt prasme augstsirdīgi piedot citiem viņu kļūdas. Emociju rādītājs Mēnestiņš Svaru zīmē - vēlme pēc miera un harmonijas, dabas dota gaumes un stila izjūta.

(Astroportrets veidots pēc kosmogrammas, kad nav zināms precīzs dzimšanas laiks.)