Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Nesteidzīgi veselīgais brančs rakstnieka gaumē

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Nākusi klajā nāk rakstnieka Mika Zanda jaunākais veikums – romāns «Šaurais loks. Ārkārtas lietu aģentūra», un autors tajā ļoti «garšīgi» aprakstījis arī visai jauku gastronomisku epizodi, kā galvenie varoņi mielojas ar bujabēzi – jūras velšu zupu franču gaumē. Tiesa, šo delikatesi rakstnieks, kurš aizvien vēlējās palikt inkognito un neatklāt ne savu īsto vārdu, ne seju, »Vakara Ziņām« negatavoja, taču tikām pacienāti ar ļoti garšīgu un, pats galvenais, veselīgu branču. Turklāt izrādās, ka patiesībā Mikam Zandim ir vien trīs firmas ēdieni.

Brokastīs - putra, vakariņās - biezpiens

Aicinot mūs ar fotogrāfu mājīgajā virtuvē, rakstnieks gādīgi apjautājas, vai esam ēduši brokastis, un nesteidzīgi ķeras pie cienasta gatavošanas. Kamēr pannā uz plīts čurkstinās olas, viņš mazgā dārzeņus, griež šķēlītēs lasi un stāsta, ka brokastīm parasti izvēlas vienu no diviem ēdienu variantiem. «Šodien tie būs dārzeņi ar lasi, bet tikpat labi tā var būt kāda cita zivs. Citreiz no rīta ēdu putru, kuru gatavoju no dažādām sastāvdaļām, jo man virtuvē ir vesela atvilktne ar dažādām sausajām putrām. Izvēlēto maisījumu apleju ar aukstu ūdeni un paturu stundu, un tad to papildinu ar linsēklām, ķirbju sēklām un sausajiem augļiem - piemēram, godži ogām, aprikozēm. Pēc putras vēl apēdu kādu šķēlīti cietā siera kopā ar rupjmaizi un piedzeru tēju.» Arī vakariņās rakstnieks izvēlas ļoti vienkāršu, ātri pagatavojamu un veselīgu ēdienu - biezpienu ar kefīru un ogām (dzērvenēm, mellenēm un rozīnēm). «Tie ir mani pamatēdieni,» viņš piebilst. Taujāts, kur atrastas šīs receptes, rakstnieks atteic, ka tās pats izdomājis, izstrādājis un papildinājis laika gaitā, izmēģinot dažādus ēdienu variantus un saprotot, kas nāk par labu organismam. Tāpat viņš atklājis, ka dienu lieliski var iesākt ar «vēdera vingrošanu», no rīta pēc pamošanās apēdot divus augļus (ābolus, hurmu u.tml.) un pēc laiciņa ēdot brokastis.

Izrādās, ka rakstnieks parasti ietur tikai divas maltītes - brokastis un vakariņas, jo pusdienas, viņaprāt, padara miegainu, «un tad cilvēkam gribas tikai gulēt, nevis vairs risināt biznesa sarunas. To esmu pamanījis, piedaloties dažādos biznesa pasākumos, tāpēc tagad, ja programmā ir arī biznesa pusdienas, to laikā labāk eju pastaigāt pa pilsētu. Pēc atgriešanās jūtos ļoti mundrs un uzlādējies ar enerģiju.»

Zirga gaļa un 24 stundas vārīti kauli

Savukārt esot viesos vai apceļojot citas zemes, Miks Zandis labprāt nobauda no vietējiem produktiem gatavotus ēdienus, tostarp arī eksotiskos. «Faktiski varu ēst jebko, taču savā mūžā esmu piedzīvojis divus gadījumus, kad to, ko pasniedza, nevarēju ieēst. Kazahstānā kādā maltītē tika pasniegta zirga gaļa, taču šī ēdiena aromāts bija tik specifisks, ka nekādi nevarēju to ieēst. Savukārt Armēnijā mani gribēja pacienāt ar nacionālo ēdienu, kas saucas «haš» un kuru gatavo no kauliem, kas vārīti 24 stundas, un kuram netiek pievienota ne sāls, ne citas garšvielas. Tie kauli beigās kļūst caurspīdīgi kā stikls, un šis ēdiens skaitās ļoti smalks, taču man likās ārkārtīgi negaršīgs,» atklāj rakstnieks.

«Jūras pirksti» un cūkgaļa spāņu gaumē

Kad vien tas iespējams, Miks Zandis labprāt bauda itāļu, grieķu un spāņu virtuvi. «Grieķijā diezgan bieži izvēlos astoņkājus jeb «Mister Octopus» un, kad restorāna ēdienkartē ieraugu šo piedāvājumu, tad neko citu negribu,» rakstnieks smejas un atzīst, ka Itālijā bauda teju visu. «Aizraujos ar burāšanu, un, kad burājām gar Spānijas krastiem, parasti vakariņas ēdām tādos mazos, jaukos ostas restorānos, kas bija apmēram tik lieli kā mana virtuve. Tur vienmēr tiek piedāvāti svaigi jūras produkti, un man pat ir bilde ar vienu delikatesi - «jūras pirkstiem», kas izskatās gluži kā cilvēka pirksti. Izklausās eksotiski, bet šis ēdiens tiešām bija garšīgs!»

Zandis arī atzīst, ka Latvijā, gatavojot ēdienu, nekad neizmanto cūkgaļu, savukārt Spānijas restorānos pieejamos cūkgaļas ēdienus bauda labprāt, jo tie, viņaprāt, ir pagatavoti ideāli. Taujāts, vai arī pats viņš mēdz gatavot kādu cittautu virtuvē vai internetā noskatītu ēdienu, rakstnieks atteic: «Esmu ļoti aizņemts cilvēks, un man ir dažādas saistības, tostarp - grāmatu rakstīšana, tāpēc ēdienu gatavošanai netērēju daudz laika, turklāt Rīgā ir ļoti labi restorāni, kur var nobaudīt gan itāļu, gan grieķu virtuvi.»

Receptes

Laša un dārzeņu kārtojums (3 porcijas)

300-400 g mazsālīta laša

1 iepakojums sparģeļu

200 g plūmju tomātu

3 nelieli gurķīši

6 redīsi

1 avokado

viena galviņa brokoļu

3 olas

spinātu lapas

olīveļļa

Viena brokastu versija ir dārzeņu un laša kārtojums (laša vietā var ņemt kādu citu zivi). Ja grib ēst pareizi, tad maltīte jāsāk ar avokado un tad var ēst visu pārējo. Dārzeņus un spinātu lapas nomazgā un glīti kārto uz šķīvja (brokoļus sadala pa ziedkopām), avokado sagriež šķēlītēs. Pievieno 4-5 šķēlītes laša un vienu ceptu olu. Pārlaista ar olīveļļu.

Biezpiens ar kefīru un ogām (1 porcija)

Biezpiens ar ogām

90-100 g pilnpiena biezpiena

sauja dzērveņu

sauja melleņu

rozīnes (pēc vēlēšanās)

kefīrs (vēlams, 2%)

Biezpienu liek bļodiņā, pārber ar ogām un pārlej ar kefīru tā, lai tas pārsegtu biezpienu un ogas. Garšīgāk šis ēdiens izdodas tad, ja izmanto pilnpiena, nevis vājpiena produktus, turklāt tie nemaz nav tik veselīgi, kā cilvēki iedomājas.