Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Mihails Gruzdovs: no sirds un pa īstam

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

«Dzimšanas dienu parasti nesvinu, bet bieži ir tā, ka mani sveikt atnāk studenti, un satikt viņus vienmēr ir ļoti jauki,» saka teātra režisors un pedagogs Mihails Gruzdovs. 12. decembrī viņš svinēja savu 68. dzimšanas dienu.

«Tagad jau nekas cits, izņemot kovidu, nenotiek,» saka režisors un atklāj, ka viņš šo laiku izmanto, strādājot pie grāmatas. Abi ar dzīvesbiedri aktrisi, režisori un pedagoģi Indru Rogu ir sākuši rakstīt grāmatu - par teātri, pedagoģiju. Aktieriem, teātra mākslas studentiem. «Indra raksta kaut ko savu, es - savu. Kad un vai vispār tas piedzims, neviens nezina,» saka pieredzējušais teātra mākslas pedagogs, uzsverot, ka pedagoģija ir visinteresantākā profesija. «Ja nav laba pedagoga, nav arī laba aktiera. Ja aktieris spēlē labi, viss ir labi, ja slikti - tad kāda vispār jēga no teātra?»

Šosezon Mihails Gruzdovs Latvijas Kultūras akadēmijā sācis skolot jauno aktierkursu. «Valmieras teātra kurss tikko augstskolu pabeidzis, visi veiksmīgi strādā - Valmieras, Dailes un Daugavpils teātrī. Protams, studiju laikā viņi bija «siltumnīcas apstākļos», viņiem joprojām ir savi ideāli, un tas ir labi. Kādus apstākļus piedāvās reālā dzīve, neviens nevar prognozēt, bet, kā liecina pieredze, nereti šie ideāli reālajā dzīvē sabrūk.»

Režisors stāsta, ka Dailes teātrī, kad tiks izbūvēta jaunā zāle ar četrsimt skatītāju vietām, viņš plāno iestudēt Nikolaja Gogoļa «Precības». Arī nākamajai teātra sezonai ir padomā viena izrāde. «Tagad jau neko nevar uz priekšu plānot, jo neviens nezinām, vai rīt vēl būsim dzīvi. Kovids lemj, kam dzīvot un kam nē, un nekādas loģikas tajā nav,» saka režisors. Taujāts, ko viņam dzimšanas dienā novēlēt, jubilārs atteic: «Ja patiešām gribat kaut ko novēlēt, aizejiet uz pareizticīgo baznīcu, nolieciet svecīti un pasakiet to saviem vārdiem. Galvenais - no sirds un pa īstam.»

***

Abonē "Vakara Ziņas" šeit.