Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Bez ožas kārdinājums ir mazāks

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

«Es ēdu visu, arī kartupeļu čipsus, burgerus un visādas citas neveselīgas lietas, bet ievēroju mērenību,» saka aktrise un septiņus gadus vecās Klēras mamma Madara Melne-Tomsone. Mērenība ir galvenais vārds, kas ļauj aktrisei saglabāt nemainīgi perfektu fizisko formu, lai arī savos 35 gados varētu «ielīst» biksēs, kas viņai derēja 16 gadu vecumā.

Kurš te cepis zivis?!

Madaras pieredze ar ēdiena gatavošanu sākās jau skolas gados un bija visai klasiska - kā daudziem skolas bērniem, kuriem vecāki strādāja. Vispirms tā bija cepta ola, ko visi iemācās uzcept uzreiz pēc sviestmaižu pagatavošanas, un tai sekoja arī visi pārējie vienkāršie ēdieni. «Manai mammītei ļoti patika cept kēksus, un arī es pēc receptes tos iemācījos uztaisīt. Mēs ģimenē bijām iemīļojuši arī picas, ko cepām, par pamatu izmantojot «biezo» rauga mīklu. Protams, strādājošiem vecākiem nebija jaudas tās bieži cept, jo mīkla bija jāmīca jau pa dienu, tad nu, pa telefonu konsultējoties ar mammu, ātri iemācījos sagatavot arī rauga mīklu,» stāsta Madara.

Studējot Liepājas teātra kursā Klaipēdas universitātē, topošā aktrise dzīvoja kopmītnēs, un tur viņa iemācījās daudz jauna. Gan pati eksperimentēja ar dažādām garšvielām, gan kursabiedri dalījās ar savām receptēm, ko bija atklājuši, lai ātri un garšīgi paēstu. Toreiz pusdienot kafejnīcās studentiem nebija īsti ne laika, ne naudas.

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

«Izgājām cauri visiem makaronu ēdieniem, bet, konstatējusi, ka manam ķermenim tie par labu nenāk, pievērsos veselīgākiem ēdieniem. Reiz sakārojās ceptas reņģes, zivis nopirkt mācēju, bet pati nekad nebiju tās cepusi. Izmantojot iespēju «zvans mammai un tētim», noskaidroju, kas jādara, un tās arī uzcepu. Neienāca prātā, kā pēc tam smaržos visas kopmītnes. Tikai kad jau biju aizgājusi uz savu istabiņu, dzirdēju, kā studenti lietuviski lamājās, kurš te cepis zivis…?!»

Teātra garša

Studiju laikā dabūjusi ļoti spēcīgas iesnas, Madara ir pavisam zaudējusi ožu. «Esmu bijusi pie dažādiem ārstiem, visi saka, ka tā nevajadzētu būt, bet… Man nav ožas jau vienpadsmit gadu. Reiz kolēģis smejoties man teica, ka biju «stilīga» jau sen pirms kovida. Līdz ar to man nekad nav tā, ka veikalā kaut kas ļoti sakārojas tāpēc, ka jūtu smaržu. Iespējams, arī mērenību ēšanā izdodas ievērot tāpēc, ka nav ožas, jo kārdinājums ir mazāks,» domā Madara.

Starp citu, TV skatītāji viņu pazīst arī kā Leldi TV3 skatītāju iecienītajā seriālā «Nemīlētie». Bet jau šā gada nogalē pie skatītājiem un klausītājiem nonāks Latvijas Teātra darbinieku savienības paspārnē izlolots projekts «Teātra garša», kurā Madara ir projekta vadītāja. Sarunāsies teātra vecmeistari ar saviem gados jaunākajiem kolēģiem par teātri un dzīvi.

Zupas, mafini un kūkas

Aktrise neslēpj, ka viņa virtuvē var darīt visu, ja to vajag un ir spēks, bet nav no tām, kura ieiet virtuvē un jūtas tur kā burve. Ēdiena gatavošana pilnīgi noteikti nav aktrises kaislība. Bet ir ēdieni, ko Madarai patīk gatavot, un tās ir zupas. Biešu, frikadeļu un «slinkuma» zupa, kas gan esot vissarežģītākā (tās sagatavošana aizņem pārāk daudz laika). Savulaik viņa bieži gatavoja arī biezzupas - spinātu, brokoļu.

«Vienu laiku biju aizrāvusies arī ar mafinu gatavošanu un esmu atklājusi arī savu ideālo šokolādes kūkas recepti. To izlasīju žurnālā «Pie Galda», darba procesā gan mazliet to modificēju - kaut ko pielāgoju, kaut ko atmetu, līdz ieguvu savu ideālo - nepārsaldinātu, mitru šokolādes kūku. Un vēl man ir ideālā siera kūkas recepte, ko gan esmu aizņēmusies no aktrises Ievas Aleksandrovas-Eklones, kura to gatavoja TV raidījumā «Gandrīz ideālas vakariņas»,» stāsta aktrise, piebilstot, ka tieši pēc šīs receptes viņa siera kūku gatavojusi gan ģimenei svētkos, gan draugiem kā ciemakukuli. Un ar šo recepti dalās arī tālāk.

Madara neslēpj, ka pērnā gada mājsēdes laiks, kad viņas meitiņa uzsāka mācības 1. klasē, bet mācības notika attālināti, vienā brīdī bija ļoti liels sagurums no nepārtrauktās ēdiena gatavošanas, ik dienu mēģinot izdomāt kaut ko jaunu brokastīs, pusdienās un vakariņās.

Franču kulinārijas tehnika

Madara stāsta, ka viņas ģimenes vērtīgākais pēdējā laika atklājums virtuvē ir «sous-vide» gatavošanas tehnika. «Tā ir franču kulinārijas tehnika (kas tulkojumā no franču valodas nozīmē «gatavots vakuumā»), kas ļauj saglabāt teju visus produktā esošos vitamīnus un vērtīgās uzturvielas, turklāt netiek mainīta produkta struktūra,» stāsta aktrise, paskaidrojot, ka tam gan ir nepieciešami speciāli vakuuma maisiņi, vakuuma iekārta un «sous-vide» ierīce. Šīs metodes pamatā ir divdaļīgs process - pirmajā posmā ēdienu iepako vakuumā un otrajā to gatavo zemā temperatūrā. Gatavošanas procesā nav jāvelta laiks ēdiena pieskatīšanai.

«Ēdiens nav pārcepts vai pārvārīts, tas ir perfekts. Tā es pirmoreiz mūžā pagaršoju, kā garšo viscaur sulīga vistas fileja, un esmu baudījusi arī pasaulē garšīgāko liellopu gaļas burgeru, kam gaļa pagatavota ar šo aparātu. Ar tādiem šogad cienājām arī manas dzimšanas dienas viesus. Ārkārtīgi garšīgi!» apgalvo Madara un, ja ir tāda iespēja, iesaka tādus pagatavot arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.

Nav jādalās ar suši

«Es tiešām esmu ļoti priecīga par šāda aparāta ienākšanu mūsu virtuvē. Sākumā biju skeptiska. Teicu vīram: virtuvē jau tā ir maz vietas, kāpēc vēl vienu mantu? Bet tas tiešām ir ļoti, ļoti labs ieguldījums! Mēs pat pamēģinājām tādā veidā pagatavot «creme brulee», un tas bija vienkārši «wow»! Ir pilns «Youtube», kā gatavot «sous-vide» ēdienus,» Madara aizrautīgi stāsta, piebilstot, ka šo gatavošanas tehniku atklājuši, kad sākuši interesēties, kā pareizi uzcept asiņainu liellopu steiku, jo - vai tiešām latvietim visu mūžu jāēd tikai cepta cūkas un vistas gaļa…? Un, starp citu, ar «sous-vide» pagatavots asiņainais steiks garšo visai ģimenei, pat Madaras septiņus gadus vecajai meitai.

Klērai garšo arī plānās pankūkas, ko viņa prasa mammai ik sestdienas rītu, un par ideālo plāno pankūku recepti Madara ir pateicīga kolēģei - viņa izstāstījusi pareizās proporcijas, lai pankūkas vienmēr sanāktu perfektas. «Man šī recepte stāv pie ledusskapja, lai es to nekad neaizmirstu,» aktrise pasmaida un arī ar šo recepti labprāt dalās ar »Vakara Ziņu« lasītājiem.

Bet negaršo Klērai rīsi, sēnes un olīvas.

Divas pārēšanās epizodes

Ar diētām Madara nekad nav aizrāvusies. «Varu godīgi pateikt, ka pēc dzemdībām pagāja gads, kamēr atkal atguvu formu. Tie bija intensīvi treniņi, un es arī domāju par to, ko un cik daudz ēdu,» stāsta Klēras mamma. Šajā laikā viņa pilnībā atteicās no maizes un pirmoreiz aizrāvās ar smūtijiem, lika tajos spinātus, kalē kāpostu lapas, godži ogas, linsēklas, dzērvenes, par pamatu izmantojot ābolu sulu vai ūdeni ar medu.

«Tagad rītu sāku ar glāzi ūdens, kam reizēm piespiežu citronu, bet dienas laikā ievēroju mērenību. Ēdu visu, bet minimāli - tik, cik pietiek, ne vairāk un ne mazāk. Un pārēšanās epizodes kopš studiju gadiem man bijušas tikai divas, un abas - ar ķiršiem. Ar ogām varu grēkot daudz,» aktrise atzīstas. Viņa atminas, ka reiz tika intervēta par to, kas ir viņas «guilty pleasure». Šis jautājums tika uzdots arī citām meitenēm, un viņu «guilty pleasure» bija šokolāde, iebiezinātais piens ar cukuru. Madara toreiz ilgi domāja, kas ir viņas «guilty pleasure», un saprata, ka tās ir ogas. «Es nepārspīlēju. Es tās lasu mežā un dārzā un pērku, ja nav citu variantu. Pat šīs vasaras karstumā jau piecos no rīta biju ar spaini mežā pie mellenēm. Man bija pacietība tās lasīt, un pēc tam tās varēju ēst un ēst, un ēst...»

Bet, ja Madara grib svinēt dzīvi, viņai vajag garneles, suši, sausu baltvīnu un labu filmu, vēlams par ne tik senas vēstures notikumiem. «Jā, tāds ir mans ideālais vakars. Bet mans ideālais rīts - kafijas baudīšana uz balkona. Arī tagad, kad jau ir vēss, man patīk iziet uz balkona un izbaudīt rīta kafiju. Paņemt to laiku sev.»

Plānās pankūkas

(pareizās proporcijas aizgūtas no kolēģes Gitas Stārastnieces)

SASTĀVDAĻAS

2 olas

1glāze piena

1 glāze ūdens

1,5 glāzes miltu

0,5 glāzes cukura

šķipsniņa sāls

mazliet eļļas

kanēlis, apelsīnu vai citrona miziņa (pēc garšas)

Pasaulē garšīgākie burgeri ar štovētiem kāpostiem un olu

SASTĀVDAĻAS

maizītēm (463 g miltu, sausais raugs, 31 g cukura, 9 g sāls, 41 g kausēta sviesta, 220 g silta ūdens, viena liela ola)

liellopa maltā gaļa (160 g vienam burgeram)

1 ola

štovēti kāposti

Čedaras siera šķēlītes

marinēts gurķis

burgeru mērce (kečups, majonēze, Vorčesteras mērce un sinepes)

sāls

melnie pipari

ķiploku granulas

PAGATAVOŠANA

*Gaļa: burgera gaļu sataisa ripiņās, apber ar garšvielām no abām pusēm (sāls, pipari, ķiploku granulas), liek vakuuma maisā un gatavo ar «sous-vide» aparāta palīdzību 57 °C 2 stundas.

*Liellopu lielie kauli: liek cepeškrāsnī 150 °C, kamēr iztek viss, kas var iztecēt.

*Maizītes: visas sastāvdaļas samaisa kopā, ļauj sarūgt (kamēr mīkla ir uzpūtusies) un gatavo apaļas maizes bumbiņas, pārsmērē ar sakultu olu; cep 210 °C 20-25 minūtes (bet te jāskatās, kāda cepeškrāsns, var sanākt cept arī mazāku laiku, galvenais, lai maizītes ir zeltaini brūnas).

KOMPLEKTĒŠANA

Uz grila apcep burgera maizītes (pārgrieztas uz pusēm) - lai ir mazliet apgrauzdētas. Smērē uz maizītēm liellopu kaulu šķidrumu, uzliek burgera mērci, marinētu gurķi, uz grila lielā karstumā ātri apbrūninātu burgera gaļu, uz kuras jau ir virsū siers (kas jau ir izkusis), iepriekš sasildītus štovētos kāpostus, lielā karstumā apceptu olu ar šķidru dzeltenumu. Liek virsū burgera maizi.

Ideālā siera kūka

(recepte aizgūta no aktrises Ievas Aleksandrovas-Eklones)

SASTĀVDAĻAS

3 kārbiņas krēmsiera (es lieku «Rasas» krēmsieru)

4 ēd.k. kartupeļu cietes

1 tējk. cepamā pulvera

200 g cukura

sula un miza no 1/2 citrona

200 ml saldā krējuma

3 olas un 1 olas baltums

pusotra paciņa «Selgas» kakao cepumu

100 g sviests

PAGATAVOŠANA

Cepumus saberž, samīca ar izkausētu sviestu, pievieno sakultu olas baltumu un iegūto masu izlīdzina veidnē.

Krēmsieru sakuļ ar olām, cukuru, saldo krējumu, kartupeļu cieti un cepamo pulveri, pievieno citrona sulu un mizu.

Gatavo masu lej uz cepumu pamatnes, cep 150 °C ~stundu (vai mazliet vairāk).

*Mērcei: atkausē saldētas zemenes, uzkarsē kopā ar vaniļas cukuru, sablendē.

***

Abonē "Vakara Ziņas" šeit.