Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Raimondu Ozolu

© RAIMONDA OZOLA ARHĪVS

Lieliskais vijolnieks un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) pirmo vijoļu grupas koncertmeistars Raimonds Ozols smej, ka par darba trūkumu sūdzēties nevarot.

«Tieši pirms gada kopā ar Maestro Raimondu Paulu un Raimondu Macatu ierakstījām albumu «Trīs Raimondi» - Maestro skaņdarbu aranžijas, kas nav pārāk bieži atskaņotas un kurās mēs abi spēlējam solo. Diemžēl kovida dēļ jau vairākkārt ir pārcelti šī albuma prezentācijas koncerti, taču ceram, ka novembrī tos varēsim nospēlēt kinoteātrī «Splendid Palace», Ulbrokas koncertzālē, Liepājā, Rēzeknē un citur Latvijā,» saka Raimonds.

Saule

«Mani ļoti iespaido laika apstākļi, īpaši tad, ja saules pamaz un ilgstoši jādzīvo puskrēslā. Domāju, ka saulainas dienas cilvēkiem ir labākās zāles depresijai, daudz problēmu pazūd kā nebijušas, pārņem miers un atgriežas prieks dzīvot! Ziemā un rudenī parasti vienmēr esmu centies aizceļot uz saulainākām zemēm; žēl, ka šobrīd tas nav ieteicams Covid-19 dēļ.»

Veselība

«Tikai gadiem ejot, cilvēki novērtē to, ka veselībai ir vislielākā vērtība dzīvē. Cenšos lietot vitamīnus, uztura bagātinātājus, īpaši jau melno ķimeņu eļļu, dzeru dārzeņu «šotus» un vairs neforsēju ar darbu pārslodzēm. Esmu pietuvojies tai vecuma grupai, kad priecājos par katru dienu, kad esmu vesels, un nesaprotu tos cilvēkus, kas tic visādām teorijām par pasaules ļaunumiem, kas uzbrūk cilvēkiem. Pats jau arī var šo to ietekmēt savas veselības un dzīves kvalitātes labā.»

Draugi

«Esmu laimīgs, ka man ir daudz draugu, uz kuriem grūtā brīdī var paļauties. Un draugi nozīmē cilvēkus ar lielo burtu - nesavtīgus, iejūtīgus, sirsnīgus un godīgus, kuriem nav pirmajā vietā ambīcijas, politika vai izdevīgums. Nekad neesmu bijis vientuļš; tieši otrādi: telefons zvana bez mitas, un pat kovida mājsēdes laikā lielāko dienas daļu pavadīju sarunās gan ar klasesbiedriem, gan mūziķiem, gan ar radiem un ģimenes draugiem. Nu jau gandrīz visi vakcinēti un satikties varēsim arī klātienē.»

Mūzika

«Esmu sapratis, ka man mūzikas vērtība saistās ar ietekmi uz cilvēku psihi šā vārda labākajā nozīmē. Mūzikai ir arī funkcionāla nozīme, ko var izmantot kā ilustrāciju vai izklaidi, bet tā var novest arī līdz agresijai, emocionālai destrukcijai vai pat smagai depresijai, no kā būtu jāizvairās visiem šobrīd visā pasaulē! Esmu ievērojis, ka auditorijas sastāvi koncertzālēs mainās saistībā ar cilvēku inteliģences pakāpi un arī emocionālo nepieciešamību. Piekritīsiet, ka šobrīd cilvēkiem ir vajadzīgs psiholoģisks līdzsvars, miers, estētika, pozitīvs pacēlums un iedvesma, ko var sniegt mūzika ar gaišo kodu jebkurā stilā vai žanrā. Protams, svarīgs gan ir profesionāls atskaņojums un snieguma meistarības pakāpe. Mani ļoti negatīvi iespaido disharmoniska, aritmiska - mākslīgi konstruēta - mūzika. Nekādi nepamet nojauta, ka šāda veida mūzika ar savu negatīvo enerģiju izraisa nesaskaņas un nelīdzsvarotību it visā, un varam tikai minēt, kam tas ir svarīgi un izdevīgi. Aizliegt jau to nevar, bet gan jau cilvēki ar laiku sapratīs savas kļūdas. Arī tie, kas organizē šādus koncertus un sacer šādu mūziku. Visatļautība un egoisms arī noved pie destrukcijām.»

Makšķerēšana

«Tā nu reiz ir lieta, kas dod lielu baudu, esot vienatnē vai kopā ar draugiem laivā uz ūdens. Aizmirstas viss, koncentrējos uz labi apgūtām darbībām, esmu dabā, klusumā. Un ja vēl gadās zivs pie āķa.... Varu lepoties ar vairākiem zušiem, zandartiem un laba izmēra līdakām, kuras šovasar noķēru.»

Sakārtota apkārtējā vide

«Man ir svarīga vide, kurā uzturos. Mājas un dārzs prasa laiku, un, lai atvieglotu ikdienas pienākumus, esmu iegādājies divus robotus. Viens atbild par mājas tīrību, otrs - par zālienu. Tā mums ar sievu Dainu paliek vairāk laika priecīgākām nodarbēm.» Foto: Raimonds Ozols ar kundzi Dainu Japānas koncertzālē.

Sports

«Esmu liels hokeja fans, un daudz laika tiek pavadīts gan «Arēnā Rīga», gan TV vērojot Latvijas hokejistu spēles. Pārdzīvoju par katru «ripu», un reizēm mājās sarīkoju īstu jandāliņu: kliedzu gan dusmās, gan priekā. Pats arī cenšos kustēties: šovasar daudz peldēju, braucu ar riteni, nūjoju.»

Veselīgs ēdiens

«Pēdējā laikā, tāpat kā daudzi, jau esam mainījuši ēšanas paradumus. Lietojam zivis, ko samakšķerēju, grilējam dažādās marinādēs gaļu un dārzeņus. Ar draugu ģimenēm kopā svētdienās eksperimentējam un izmēģinām dažādas receptes, kas vienmēr izdodas labi. Šovasar labi izauga tomāti, salāti un dažādi garšaugi, no kā arī pārtikām. Ēdienkartē tika iekļautas arī pašu lasītās baravikas.»

Automašīnas

«Esmu skaistu automašīnu fans, daudz esmu izmēģinājis, tomēr man svarīgākais ir dizains. Esmu diezgan izvēlīgs - svarīga ir krāsa, dinamika, gaita, stils utt. Novērtēju arī elektroauto, kas nupat jau kļūst par pirmo ikdienas nepieciešamību.»

Klusums

«Klusumā varu sevi ieraudzīt un sadzirdēt. Man klusums nemaz nav klusums - tas ir Lielums, kurā var ziemā dzirdēt lausku, vasarā - vēju, rudenī - lapu čaboņu, bet pavasarī putnus un dabas atmodu. Klusums pirms vētras arī ir kas īpašs!»

***

Abonē "Vakara Ziņas" šeit.