VAKARA ZIŅAS. Regīna Devīte atklāj, kas ir viņas vājība

© F64

«Runājot par sevi virtuvē, mammu no turienes ārā nevaru «izgrūst». Viņa ir galvenā gatavotāja, es esmu tikai palīgstrādniece – man nav liegts nomizot kartupeļus, kaut ko sagriezt, sarīvēt. Protams, divām sievietēm vienā virtuvē nav vietas, tāpēc tur ielavos tikai tad, kad mamma aizbrauc uz laukiem,» mīļi stāsta Valmieras teātra aktrise Regīna Devīte.

Nē banāniem un vītinātai gaļai

Aktrises mamma savā cienījamā vecumā joprojām ir riktīgs spridzeklis. Varbūt spēka kļūst mazāk, bet enerģijas viņai netrūkst. «Mamma visu ko dara, viņa ļoti cenšas un ir priecīga, ka var būt noderīga. Viņa ar aizrautību lasa ēdienu receptes, pēta sastāvdaļas, un, ja kādu produktu neatpazīst, man ir jāmeklē un jāskaidro, kas tas ir. Arī viena no receptēm, ko iesaku pamēģināt »Vakara Ziņu« lasītājiem, ir mammas atradums kādā žurnālā - tie ir krāsnī cepti kartupeļi, kas garšo gluži kā smalkā restorānā,» stāsta Regīna.

Mamma viņu joprojām turpina «audzināt», mācot, ko vajadzētu un ko nevajadzētu ēst. «Kad esmu Rīgā, kur man nav virtuves, ir divas lietas, kas mani glābj. Viena ir «Graci» putra, ko ražo latviešu meitenes un ko ir elementāri pagatavot - ieberu bļodiņā un apleju ar karstu ūdeni. Ja ir kefīrs, uzleju to. Un otrs ir Smiltenē ražotais «Piena spēks», burvīgs olbaltumvielu dzēriens, ko izdzerot ir miers, līdz tieku līdz kārtīgai ēšanai. Bet mamma «Piena spēku» galīgi neatzīst, saka, ka dzeru samazgas,» aktrise stāsta un pasūdzas, ka ir divas lietas, ko mājās ir aizliegts ēst. Tie ir banāni, ko mamma neparko neatzīst. «Viņa noskatījās TV raidījumu, kurā rādīja, kā tos audzē, un viņa ir pilnīgās šausmās - savā mūžā vairs nevienu banānu negrib redzēt! Un otra lieta, ko viņa necieš, ir vītināta gaļa. Jo tā esot jēla. Ja kādreiz pa kluso to nopērku un mamma ledusskapī atrod, viņa noteikti to uzcep, un tad tā vairs nav ēdama…»

Audzināt ir pēdējais brīdis

Regīna stāsta, ka brokastīs abas ar mammu ēd biezputru no dažādiem graudiem, parasti ar ievārījumu, ko pašas gatavojušas. Pusdienas aktrise ēd, kā pati saka, kā nu sanāk - atkarībā no tā, kāda ir darbdiena. Bet vakariņas ir mājās, un tajās nekad nav gaļas. Jo mamma saka, ka vakarā gaļu nedrīkst ēst nekādā gadījumā! «Ja man nav sanācis laika paēst pusdienas, vakarā gribu gaļu un tad slepus zogos pie ledusskapja un meklēju savu noslēpto desu…» aktrise pasmaida un atzīst, ka, jā, mamma viņu joprojām audzina. «Neko nevar darīt, ja nav izaudzinājusi līdz šim, tad vēl ir pēdējais brīdis…»

Aktrise stāsta, ka mamma savulaik apmeklējusi veselīgas ēšanas kursus un, piemēram, brūnus apdegušus gaļas gabaliņus mājās neviens nedabū. «Mēs daudz uzturā lietojam dārzeņus un dažādus zaļumus, bet tik daudz, cik mamma gribētu, nevar apēst. Tāpēc vakariņās viņa tos taisa zaļajā kokteilī - liek blenderī visu, kas ir zaļš un ēdams, saldumam pievieno dateles un pielej kefīru. Un tad dievs pasargā neizdzert to glāzi! Tad tiek pārmests, ka tu nerūpējies par savu veselību.»

Uz kūku pietiek paskatīties

«Es negribu savu dzīvi pārvērst par kaloriju skaitīšanu, bet, protams, man par to ir jādomā, jo esmu no tiem un jau tajos gados, kam pietiek uz kūku tikai paskatīties un jau pieņemos svarā,» saka aktrise. Pirms vairākiem gadiem, ievērojot sabalansētu ēšanas režīmu, viņai veiksmīgi izdevās atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

«Katrs cilvēks ir skaists tāds, kāds viņš ir, un liekais svars, manuprāt, kaitē galvenokārt veselībai. Jo, kad nomestos kilogramus pārrēķināju cukura paciņās, kas man visu laiku bija jāstaipa līdzi, sapratu, ka tas taču veselībai par labu nenāk. Tas mani arī motivē valdīties. Es cenšos samazināt ogļhidrātu patēriņu un no savas ēdienkartes esmu izslēgusi baltos miltus un cukuru. Mums kādreiz uz galda stāvēja smuks, zils cukurtrauks, skatos - ir pazudis. Nu, nevajag jau arī, mēs ar mammu cukuru vairs nekur klāt neliekam,» stāsta aktrise, atminoties, ka pēc tam, kad bija atbrīvojusies no liekajiem kilogramiem, tik ļoti baidījās, ka svars varētu nākt atpakaļ, neēda nevienu konfekti. Tagad arī cenšas neēst. Ja sakārojas ko saldu, izvēlas melno šokolādi ar 99 procentiem kakao. «Apēdu gabaliņu, un - tā jau nav tāda, ka gribas vēl,» viņa pasmaida, piebilstot, ka svētkos gan atļaujas arī gabaliņu kūkas. Jo uzskata, ka ciemos nedrīkst teikt, ka tev ir diēta, tas ir nepieklājīgi.

«Es apmēram zinu, ko kurš produkts nozīmē, un ar to, kas nav veselīgi, cenšos neaizrauties. Bet tajā pašā laikā, ja esmu ārprātīgi piekususi, bet man vēl ir vajadzīga enerģija, izdzeru mazo kolas pudelīti, un nekas jau man nenotiek. Bet ikdienā nav tā, ka bezprātā ēdu visu un ļoti daudz.»

Viss noslēpums ir apelsīnā

Aktrise atklāj, ka viņas vājība ir biezzupas un vismīļākā ir ķirbju. «Man tikai nepatīk ķirbju piegarša, domāju, tā daudziem nepatīk. Bet, tā kā ķirbis ir veselīgs un zupa - skaista, vienreiz restorānā «Rātes vārti» izlūdzos, lai man atklāj, kur ir tas noslēpums, ka pie viņiem ķirbju biezzupa negaršo pēc ķirbja. Izrādās, viss noslēpums ir apelsīnā - kad zupa gatava, tai pievieno svaigi spiestu apelsīna sulu. Neesmu mēģinājusi ar rūpnieciski ražoto sulu tetrapakās, bet svaigi spiestā momentā noņem ķirbju specifisko piegaršu,» stāsta Regīna.

Bet »Vakara Ziņu« lasītājiem viņa piedāvā savu veselīgās sīpolu biezzupas recepti - vārītu sīpolu nīdējiem, «pēc franču sīpolu zupas motīviem».

«Tā ir manis pašas recepte, ar ko mānu savu ģimeni, kam negaršo vārīti sīpoli. Domāju, apmēram astoņdesmit procenti cilvēku, izdzirdot vārdu salikumu vārīti sīpoli, šausmās sāk trīcēt, bet sīpoli ir veselīgi, turklāt, tos vārot, tie nezaudē savas vērtīgās uzturvielas,» stāsta aktrise, uzsverot, ka šī zupa negaršo pēc sīpoliem un garšo visiem.

Tāpat kā biešu salāti, ko Regīna savukārt aizguvusi no savas māsas, kura arī ir prasmīga saimniece. Un arī ar šo recepti, kas neprasa daudz laika, viņa padalās ar »Vakara Ziņu« lasītājiem.

***

Iesaka Regīna Devīte

Veselīgā sīpolu biezzupa

(vārītu sīpolu nīdējiem, pēc franču sīpolzupas motīviem)

SASTĀVDAĻAS (4 porcijām)

750 g sīpolu

1 burkāns

3 kartupeļi (konsistencei)

3 ēd.k. sviesta

kārbiņa kausētā siera «Dzintars»

200 g sausā baltvīna

sāls, melnie pipari

PAGATAVOŠANA

Sīpolus sagriež ripās, burkānu tāpat un liek katliņā cepties, kamēr tie kļūst caurspīdīgi (nedrīkst brūnināt, tad cita garša!). Uzlej karstu ūdeni (lai sīpoli būtu apsegti), pievieno sagrieztus kartupeļus un vāra, līdz mīksti, sablendē ar rokas blenderi.

Pievieno «Dzintara» sieru un baltvīnu, obligāti uzvāra un brītiņu vāra, lai alkohols iztvaiko, pievieno sāli un šķipsniņu piparu (pēc garšas).

Pasniedz, pārkaisot ar sarīvētu sieru.

Lieliski sader ar apgrauzdētu baltmaizi. Ja grib biezāku konsistenci, var pielikt kādu kartupeli vairāk.

Iesaka Regīnas Devītes mamma

Krāsnī cepti kartupeļi

SASTĀVDAĻAS

kartupeļi

manna

eļļa vai sviests

sāls

PAGATAVOŠANA

Kartupeli sagriež 6-8 daļās. Uzvāra ūdeni, kam pievienots sāls, liek iekšā kartupeļus un apvāra 3-4 minūtes (lai izveidojas mīksta ārpuse). Tad kartupeļus apvārta mannā un kārto uz cepampapīra, kas ietaukots ar eļļu vai sviestu. Liek cepeškrāsnī un cep, līdz tie ir gatavi.

Gataviem apkārt ir kraukšķīga garoziņa un iekšā - restorāna cienīgi kartupeļi!

Visa «sāls» ir iekš tā, ka kartupeļi, kas ir viegli apvārīti, ir glumi un manna labi pielīp, tā arī veido kraukšķīgo garoziņu.

Iesaka Regīnas Devītes māsa

Biešu salāti

SASTĀVDAĻAS

svaigas bietes

skābēti gurķi (bet ne marinēti!)

nedaudz sīpola

zaļumi

laba olīveļļa

PAGATAVOŠANA

Bieti sarīvē (nevis uz vissmalkākās rīves, bet pasmalki),

gurķus arī sarīvē, pavisam nedaudz pievieno smalki sagrieztu sīpolu un zaļumus. Visu sajauc kopā un pievieno olīveļļu.

Fantastiski garšīgi salāti, kuru pagatavošana prasa maz laika, jo nav jāķēpājas ar biešu vārīšanu. Turklāt bietes ir ļoti veselīgas!

Vakara Ziņas

Ieraugot šādu nosaukumu, ir tikai divas versijas – Mendeļejeva tabulā ir ierakstīts jauns ķīmiskais elements vai radusies grupa, kas spēlē metālmūziku. Kurš ir pareizais variants? Otrais. “Murgu purvs” ir otrais šīs apvienības EP jeb minialbums, kas seko 2021. gada aprīlī izdotajam debijas darbam “Purva metāls”.

Svarīgākais