Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Aktieri atvadās no Valmieras teātra telpām

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Septembra priekšpēdējā nedēļā Valmieras drāmas teātra aktieri, sekojot savam kolēģim Aigaram Apinim, izstaigāja tās teātra telpas, kas ēkas gaidāmās rekonstrukcijas gaitā tiks nojauktas vai pārbūvētas. Uz nojaucamo telpu sienām un spoguļiem ar krāsu baloniņiem un marķieriem uzrakstīja kādu īpašu atmiņu stāstiņu, teātra vestibilā sarīkoja «garāžas izpārdošanu», kur par simbolisku samaksu varēja iegādāties aktieru sarūpētās lietas – gan tās, ko viņi glabājuši savās ģērbtuvēs, gan rekvizītus no izrādēm.

Ar veseri

Īpaši emocionāls izvērtās brīdis, kad teātra direktore Evita Ašeradena savā bijušajā kabinetā, kur 2003. gadā amatā nomainīja teātra iepriekšējo direktoru Pēteri Sūci, ar pamatīgu veseri simboliski iedragāja vienu no kabineta sienām. Savukārt pirms tam teātra pārstāvji skaidroja, ka, uzlabojot ēkas energoefektivitāti, pie viena šo laiku nolemts izmantot arī ēkas pārbūvei: «Tā ēkas daļa, kuras celtniecību pabeidza 1995. gadā un kurā līdz šim atradās vestibils, kases, mārketinga nodaļa un kafejnīca, izrādījās uzcelta tik nekvalitatīvi, ka pamazām sāka slīdēt uz tuvējā dīķa un ielas pusi.» Tāpēc teātra ļaudis cer, ka jaunā ēka būs krietni labāka, taču «tā būs pilnīgi citādāka, nekā esam pieraduši to redzēt».

Ar optimismu

Aktrise Ieva Puķe, kura uz pasākumu bija ieradusies kopā ar dzīvesbiedru aktieri Krišjāni Salmiņu un jaunāko meitu Mariju, pauda: «Nav jau tā, ka teātris tiks nojaukts, tepat jau būs; arī mēģinājumi nepārtrūks, izrādes spēlēsim uz dažādām skatuvēm - Rīgā, Rēzeknē un citur Latvijā. Kaut kas pazudīs, kaut kas jauns, cerams, nāks klāt, jo pārmaiņas, es ticu, ir uz labu. Mīlam jūs, mūsu skatītāji, gaidīsim vienmēr, jo bez jums esam nekas!»

Arī Mārtiņš Meiers un Elīna Vāne atzina, ka notiekošo uztver pozitīvi: «Jā, gadu dzīvosim uz «riteņiem» un spēlēsim visur, kur mūs ņems pretī. Ceram arī, ka teātra pārbūves darbi neieilgs uz desmit gadiem kā iepriekšējā reizē un ka teātra simto sezonu varēsim nosvinēt jaunajā teātrī. Un šajā laikā ir bijis daudz laba: teātrī ienāca jaunais aktieru kurss; cerams, esam pārdzīvojuši pandēmiju, notiek darbs pie jaunām izrādēm.»

Jāpaciešas gadu

Ja ieplānotie teātra rekonstrukcijas darbi notiks, kā iecerēts, teātra kolektīvs savās mājās varēs atgriezties jau 2022. gada beigās. «Pats galvenais, ko gribam atgādināt - mēs nekur nepazūdam un turpināsim spēlēt izrādes! Tiekamies!» uzsver valmierieši.