Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 9 lietas, kas raksturo Solvitu Kabakovu

© F64

Piektdien, 17. septembrī, Ķīpsalas izstāžu centrā notiks jau ceturtais Izaugsmes un iedvesmas forums «Līdere», kas veltīts aktīvai, atvērtai, uz izaugsmi un attīstību vērstai sievietei. Sievietei uzņēmējdarbībā, politikā, mākslā, zinātnē un tehnoloģijās. Sievietei karjerā un ģimenē. »Vakara ziņas« skaidro, kādas 9 lietas raksturo uzņēmēju, šī foruma idejas autori un organizatori Solvitu Kabakovu.

BROKASTIS GULTĀ

«Brokastis gultā ir mani svētie brīži,» saka Solvita, atklājot, ka brīvdienu rītos vīrs viņai gatavo un pasniedz brokastis gultā. Reizēm tās ir «pilnās angļu brokastis» ar ceptām olām, pupiņām un grauzdiņu, reizēm - maizītes ar sieru vai tomātu. «Nav pat būtiski sastāvs vai izvēle, svarīgākais ir pats process un īpašā lutināšana. Visu nedēļu varu celties agri, ģērbt mazo meitiņu bērnudārzam, bet brīvdienās - nē, tad kārtīgi izguļos, un mājās visi sargā manu mieru, tiekot galā gan ar mazo māšeli, gan visām citām ik rīta nodarbēm, kamēr es, cik vien ilgi vēlos, nesteidzīgi baudu brokastis, klusumu un īpašo omulību zem siltas segas.»

AIZVĒJŠ

«Es esmu pārliecināta, ka sieviete var visu pasauli apgriezt kājām gaisā, ja viņai ir atbalsta punkts,» saka Solvita. Viņai šāds atbalsta punkts ir vīrs. «Kad bijām uz pirmo randiņu - tas bija kāda skaista ezera krastā -, viņš mani apskāva un teica: «Es tevi pasargāšu un paslēpšu arī no visas pasaules, ja vien tev to vajadzēs.» Un tā tas ir - kad vien jūtos vāja, satraukta, nobijusies vai samulsusi, vīrs ir mans aizvējš, mana drošā sala.»

MĪLESTĪBAS DARBS

Forums «Līdere» ir Solvitas mīlestības darbs. Viņa šo projektu lolo, nežēlojot ne kripatiņu savas enerģijas un laika. Un pēc savas pieredzes saka: ja kaut ko dari ar tādu aizrautību un degsmi, veiksme un izdošanās seko. «Ja tavi mērķi ir cēli, ja ar savu darbu palīdzi, iedvesmo, uzmundrini un atbalsti citus, tas nāks atpakaļ, atnesot līdzi daudz fantastisku pārsteigumu, burvīgu emociju un laimes sajūtu.»

DĀRZS

«Laikam jau katrai vai vismaz lielai daļai Latvijas sieviešu pienāk brīdis, kad pirkstu iegremdēšana zemē, stādīšana un priecāšanās par pirmajiem zaļajiem asniņiem no vecāku uzlikta ne pārāk patīkama pienākuma kļūst par sava veida meditāciju, spēku un enerģijas avotu. Arī es bērnībā esot teikusi: «Fui, man nekad nebūs neviena dobe, neviena roze vai gurķis, kur nu vēl siltumnīca!» Tagad manus tomātus bauda arī mūsu kaimiņi, un mana krāšņumdobe pilnīgi noteikti varētu izkonkurēt viena otra daiļdārznieka veikumu,» domā Solvita. Bet viņas mamma tikmēr priecājas par meitas aizrautību, ar smaidu atgādinot, cik kategoriska viņa bijusi bērnībā.

RITUĀLI

«Vienmēr esmu uzskatījusi, ka rituāli un tradīcijas ir ļoti būtiski bērnu audzināšanā. Taču tagad saprotu, ka arī man pašai tie ir ļoti svarīgi. Ne tikai Ziemassvētki, Lieldienas un Līgo. Bet tādi mazie, regulārie rituāli, ko darām visi kopā ģimenē,» stāsta Solvita. Viņas ģimenē tās ir kopīgās vakariņas, kad vienmēr visi apsēžas ap vakariņu galdu, kad ne tikai bauda maltīti, bet pārspriež dienas notikumus, pārdzīvojumus. Tādi ir arī kino vakari, kad sestdienu vakaros visi sasēžas pie televizora ar popkornu pakām, lai kopīgi noskatītos kādu filmu. «Šie un citi rituāli man palīdz noorientēties laikā un telpā, labāk izjust laika ritumu un vienmēr svēti ievērot brīžus, ko pavadām visa ģimene kopā, visu citu atliekot malā.»

IEKŠĒJS MIERS

Solvitas kolēģi un partneri viņai bieži jautā, kā viņa spēj būt tik mierīga? Īpaši, kad tuvojas kāds liels notikums, projekta fināls. «Es esmu sapratusi, ka stress un steiga nepalīdz. Tās ir nenormāli destruktīvas parādības, īpaši laikā, kad katra minūte ir no svara. Līdz ar stresu nāk paviršība, nespēja koncentrēties, nemaz nerunājot par to, ko tas nodara nervu sistēmai un kopējai labsajūtai. Tāpēc es tiešām ļoti apzināti trenēju sevi, neļaujot steigai un stresam ienākt manī. Brīžos, kad jūtu, ka sāku satraukties, steigties, apstājos, dziļi ieelpoju, izeju trīs minūšu pastaigā svaigā gaisā, lai žņaudzošā sajūta atkāpjas. Pēc tam turpinu iesākto jau atkal mierīgi, bez trīcošām rokām, straujas elpas vai mutuļa galvā.»

PA STRAUMEI

«Es savā dzīvē un karjerā nekad neesmu centusies par katru cenu izkāpt no komforta zonas, kaut ko radikāli mainīt vai lēkt uz galvas aukstā ūdenī. Auksts ūdens man vispār nepatīk,» Solvita smaidot nosaka. Viņa uzskata, ka dzīve pati dod iespējas, vajag tikai turēt acis un ausis vaļā un tai ļauties. Izmantot savu pieredzi, prātu, intuīciju un gudri pieņemt lēmumus. Reizēm vairāk ieklausīties savā sirdsbalsī nekā savā pragmātiskajā prātā. Pieņemt lēmumu ar sirdi un pēc tam pieslēgt prātu, lai saprastu, kā to izdarīt, izvērtējot riskus un ieguvumus.

KLEITAS

«Es esmu absolūts kleitu cilvēks. Kleitas ir mans ampluā, kad jūtos kā zivs ūdenī. Īpaši garās kleitas,» saka Solvita. Viņas garderobē ir tikai viens pāris džinsu, daži svārki, bet kleitu - vairāki desmiti. «Man šķiet, ka tieši kleitā sieviete izskatās vislabāk. Eleganta un sievišķīga,» saka Solvita un ikvienai sievietei iesaka: uzvelciet kleitu un kurpes ar augstiem papēžiem, un jūs redzēsiet, kā mainīsies stāja un gaita. «Pleci atpakaļ, vēders uz iekšu… Kleitā sieviete kļūst daudz graciozāka un pārliecinātāka par sevi.»

SPĒKS

«Sievietes spēks ir maigumā. Empātijā. Intuīcijā. Spējā uzklausīt, iejusties otra ādā. Spējā pielāgoties, meklēt kompromisus un panākt savu tā, lai apmierināti ir visi,» uzskata sievišķīgi šarmantā uzņēmēja un trīs bērnu mamma. Viņa aicina sievietes nezaudēt šīs savas spējas, bet izkopt un lietot tās savu sapņu īstenošanā, mērķu sasniegšanā tieši tā, kā tikai sievietes to prot!