Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Gunāram Placēnam - 94! Kā klājas tautā mīlētajam aktierim?

© F64

Tautā mīlētais, allaž optimistiskais Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns ir iedvesmojošs piemērs. Neilgi pirms viņa 94. dzimšanas dienas »Vakara Ziņas« vēlējās uzzināt, kā šobrīd rit aktiera dzīve. Par Gunāra Placēna un savu ikdienu stāsta aktiera dzīvesbiedre Ruta Bāgante.

«Pozitīvisms! Domāt pozitīvas domas! Nelaist sevī negācijas! Gunārs neskatās šaušanas un bojevikus. Viņam patīk dokumentālas filmas. Ļoti feini raidījumi ir par krievu aktieriem. Līdz ar to dzīvo, sevi pilnveidojot un pozitīvismu ņemot. Teātra, protams, nebija. Gunāram tas ir grūti pēc 70 gadiem teātrī. Mēs tikko parēķinājām, ka ir jau laikam 70 gadi, kā Gunārs spēlē Dailes teātrī.

Nevarētu teikt, ka dārzā šeit Skultē, «Pekstiņos», būtu īsts rudens. Mums ir ļoti daudz rožu, tās zied jau otro reizi ļoti krāšņi un ļoti skaisti. Tādi īsti rudens darbi vēl nav sākušies. Varbūt vēl vīteņi būtu jāapgriež. Mēs šeit dzīvojam vasaras sajūtās. Godīgi sakot, nav jau vairs arī spēka. Māja, protams, vienmēr prasa darbu. Mēs izlīdzamies, kā varam, ļoti labi tiekam galā. Kaut ko es protu, ko man mamma ir samācījusi. Es neesmu baltrocīte. Protu visādus darbus. Kad vajag, pajautāju padomu Gunāram. Citreiz kāds kaimiņš atnāk palīgā. Mums ir ļoti labi draugi, kas atbrauc palīgā. Palīdz meitas ģimene. Neesam pamesti. Protams, Gunārs ar savu vērīgo aci visu nopēta un izsaka secinājumus. Viņš itin visā piedalās. Būtu precīzi teikt, ka Gunārs ir darba vērotājs. Zinot manu šerpo dabu, viņš, protams, reizēm kaut ko nepasaka. Bet vērot viņš mani vēro nopietni.

Mēs dzīvojām Rīgā, bet no aprīļa vidus pārcēlāmies uz šejieni, jo Rīgā nav ko darīt. Te ir citādāk. Te ir maza paradīze ar ļoti jaukiem kaimiņiem līdzās, kuri neļauj skumt. 27. augustā bija kaimiņu balle - atvadas no vasaras. Kopā pasēdējām un palīksmojām. Ikdienā mēs šeit nejūtam pandēmiju. Mēs abi sapotējāmies. Dailes teātra jaunais direktors Juris Žagars teica, ka neviens no aktieriem nenāks iekšā, ja nebūs potējies. Gunārs sākumā negribēja, bet tad izlēmām, ka tas būs pareizi, ja mēs vēlamies redzēt kādu izrādi, aiziet uz teātri, uz 102. sezonas atklāšanu. Kaimiņi mums arī ir apzinīgi un sapotējušies. Mums tas burbulis ir veselīgs, optimistisks, dzirkstošs un burbuļojošs.

Te ir atnākuši kaķīši, kurus baroju. Te mums ir eži. Priecājamies arī par strazdiņiem, kas sabērnojās mūsu bērzā un izlidoja. Tagad ir pēdējais jaunums - parādījusies vārna, kurai esam iedevuši vārdu Klāra. Es viņu atpazīstu pēc krūtiņas. Gunārs ar viņu komunicē, es iedodu kādu gardumu. Tā ka mums apkārt ir dzīvā radība. Kaimiņiem ir mazs sunītis. Ir ko pavērot - zeme un daba, kā tu pats tajā iekļaujies. Dzīvojot saskaņā ar dabu, cilvēks kļūst labāks. Nav tā, kā skrienot pa Rīgu - viens uzgrūžas virsū, brauc ar mašīnu un neparāda pagriezienu un tevī uzreiz krājas, krājas tā negācija. Šeit smaidi un skaties: ak Dievs, cik skaistas tās rozes ir saziedējušas! Nu paskaties, cik skaistas tās ir. Tur ir lilijas un gladiolas. Un septembris nāk, jo gladiolas zied. Tas viss ir ļoti organiski.

Un mazie veikaliņi ir tik mīļi. Tur zina, kas tu esi. Apjautājas, kā iet. Kad es aizeju uz aptieku, nopērku zāles, man pajautā, kā Gunāram iet. Tā nav lielpilsētas duna. Nav skriešanas, viss notiek lēnāk. Nav jāskrien no rīta uz darbu, jāsatraucas par sastrēgumiem. Vari mierīgi pamosties, paskatīties, kāds laiks ir ārā, kā saulīte spīd. Kaimiņiem šogad visiem ir āboli. Kaimiņi ar tiem dalās - vienam ir dzidrie āboli, otram cukurīši. Tas ir feini.»

Aktualitātes un krustvārdu mīklas

Ikdienā Gunārs Placēns seko līdzi aktuālākajām ziņām un kultūras raidījumiem. It sevišķi viņš iecienījis skatīties LTV1 raidījumu V.I.P. (Veiksme, Intuīcija, Prāts). Nesen noslēdzās olimpiskās spēles, aktieris tās cītīgi vēroja. Viņš un Ruta priecājās par Latvijas sportistu uzvarām. Pozitīvu lādiņu sniedza arī Latvijas 3x3 basketbola izlases sniegums un atgriešanās Latvijā, kad fani sagaidīja sportistus ar prieka asarām.

Iecienīta nodarbe gan Rutai, gan Gunāram ir krustvārdu mīklu minēšana. Ruta stāsta, ka krustvārdu mīklu minēšana ir viņas sens hobijs, ko ir pārņēmis arī Gunārs. Šad tad laulātais pāris saķīvējas par to, kurš kuru mīklu minēs, tomēr vienmēr uzvar draudzība.

Īpašais notikums - «Operetes sargs»

Īpašs notikums ir arī filma «Operetes sargs», kurā būtiska loma bija Gunāram Placēnam. Šobrīd, lai pasargātu Gunāra veselību, kā arī Covid-19 dēļ dalība «Operetes sargā» pagaidām uzlikta uz pauzi. Tomēr kultūras nozares pārstāvji, un ne tikai viņi, Gunāru nav aizmirsuši. Tautā iemīļotais aktieris joprojām tiek aicināts iesaistīties dažādos kultūras pasākumos un radošās nodarbēs.

Atziņas par šo laiku un jubileja

«Gunārs man saka: «Skaisti dzīvot.» Savā laikā viņš ir teicis, ka grib nodzīvot līdz simt gadiem. Ir skaisti, ja mēs nelaižam sevī negatīvo. Kāpēc ir jāsaka kaut kas slikts? Vajag mācīties saglabāt smaidu. Gunārs saka, ka es uz viņu dusmojos, jo viņš vairs nevarot izdarīt kā agrāk - tik fiksi, tik labi un pareizi. Protams, ir jāpadomā, vai drīkst kaut ko pārmest. Es mēdzu aiziet aiz stūra un padomāt, vai es līdz tādiem gadiem nodzīvošu, vai es vispār varēšu kustēties tādā vecumā. Cepuri nost viņam! Gunāram 31. augustā ir dzimšanas diena - šogad palika 94 gadi,» sarunu uz pozitīvas nots noslēdz Ruta Bāgante.