Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vai iepirkšanās Polijā atmaksājas?

© DANA DRAVNIECE

Pirms kāda laika ļoti populāri bija iepirkšanās braucieni uz Poliju, pārsvarā uz Bjalistokas tirgu un lielajiem iepirkšanās centriem. Pandēmija šo kustību piebremzēja, taču nu tūrisma braucieni uz Poliju ir atsākušies, un, ja jau reiz esam Bjalistokā, tad kāpēc gan nepapētīt cenas poļu veikalos – protams, cik nu tas ir iespējams dažu iepirkšanās priekam atvēlēto stundu laikā. Jāteic, ka rezultāts bija iepriecinošs. Der atcerēties, ka 10 eiro ir apmēram 44 zloti (to paturot prātā, ir vieglāk pārrēķināt cenas).

Maskas prasa, bet neliek

Pirms došanās uz Poliju citiem ceļotājiem jautājām, kā ar masku valkāšanu ir Polijas sabiedriskajās vietās. Atbildes bija visai līdzīgas: teorētiski iekštelpās maskas ir jāvalkā, taču šim jautājumam poļi pieiet diezgan brīvi. Par to pārliecinājāmies arī abos lielajos Bjalistokas iepirkšanās centros «Alfa» un «Galeria Biała» - maskas bija apmēram 10 procentiem pircēju, turklāt lielākā daļa, gluži tāpat kā pie mums, tās bija nobīdījuši zem deguna. Starp citu, arī pārdevēji. Vienīgi sestdienas vakarā «Alfā» manīja vairākus veikala darbiniekus, kuri bija tērpušies neona krāsas vestēs ar uzrakstu «Sanitārā policija» un pieskatīja, vai visi pircēji ievēro uz lielveikala durvīm izlasāmās norādes par masku valkāšanu un distances ievērošanu. Uz viņu aizrādījumiem lielākā daļa pircēju reaģēja, masku uzliekot vietā (vismaz uz brīdi), bet pēc tam tā atkal ieņēma parasto pozīciju.

Par sodiem saistībā ar masku nevalkāšanu nekas nav dzirdēts, atšķirībā, teiksim, no kāda mūsu tirdzniecības centra, kur pazīstams dziedātājs uz mirkli bija noņēmis masku, lai iemalkotu šampanieti, un pēc ilgākas diskusijas ar pašvaldības policijas pārstāvjiem tomēr bija spiests samaksāt visai ievērojamu sodu. Arī citur iekštelpās Polijā - viesnīcās un kafejnīcās - maskām teorētiski ir jābūt. Vismaz līdz brīdim, kamēr apsēžaties pie sava galdiņa.

Ko ir vērts pirkt

Izpētot «Galeria Biała» pārtikas lielveikala «Real» piedāvājumu, droši var teikt - tas ir ļoti plašs un līdzīgs mūsu pašu hipermārketiem «Rimi» un «Maxima», jo te ir pieejams teju viss, sākot no kosmētikas un beidzot ar alkoholu. Intereses pēc pastaigājot gar kosmētikas stendiem, secināju, ka ļoti labs poļu ražojuma sejas krēms «Vollare» maksā 9 zlotus jeb 1,90 eiro (šis zīmols Latvijā varētu nebūt zināms), savukārt pie mums pazīstamais «L’Oreal» krēms maksā 23 zlotus jeb 4,85 eiro (spriežot pēc uzrakstiem, tie gan ir ražoti Polijā). «Colgate» zobu pasta maksā 1,90 eiro (Latvijas veikalos bez atlaides - 2,69 eiro).

Patīkamu pārsteigumu sagādāja kafijas plaukti: «Dallmayr Classic» kafija šeit maksā 19 zlotus jeb 4 eiro (Latvijā - 5,18 eiro); savukārt «Lavazza ORO» - 18 zlotus jeb 3,79 eiro (Latvijas lielveikalos laikā, kad nav atlaižu, šī kafija maksā vairāk nekā 5 eiro). Vietējās plūmes maksā 6,99 zlotus jeb 1,47 eiro kilogramā. Savukārt, ja interesē šokolādes konfekšu cenas, tad brīdinām, ka pie konfekšu stendiem no plašā piedāvājuma metīsies raibas acis, un arī cenas būs iepriecinošas (īpaši uz mūsu šokolādes konfekšu ražotāju piedāvājumu fona): piemēram, konfektes «Adwokat» (ar olu liķiera pildījumu) maksā 32 zlotus jeb 6,80 eiro kilogramā…

Ja laika pietiek, noteikti ir vērts iegriezties arī drēbju veikalos, jo izpārdošanu laikā pēc kārtīgas meklēšanas jaciņas veikalā «C&A» var iegādāties par aptuveni 11 eiro, svārki maksā 21 eiro, bet stilīgas vācu ražojuma rudens kurpes - 15,33 eiro.

Protams, ja pierēķina degvielas un naktsmāju izmaksas, tas pirkumu varētu sadārdzināt, taču, ja braucēji kooperējas, braucot četratā un sadalot izmaksas, tad tomēr droši vien ir vērts aizbraukt līdz Polijai un Bjalistokai. Arī tāpēc, ka tā ir ļoti skaista pilsēta (īpaši vēsturiskais centrs). Tātad divās dienās var pagūt gan iepirkties, gan izbaudīt pilsētu.