Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Elīna Didrihsone: Vienmēr esmu gribējusi būt tieva

© Privāts arhīvs

«Vienmēr esmu gribējusi būt tieva, tāpēc, mācoties vidusskolā, izmēģināju visus iespējamos tievēšanas variantus un arī nometu desmit kilogramus. Bet galvenais, ko es sapratu – porcijas lielumam ir nozīme! Tā ir mana organisma vielmaiņas galvenā atslēga,» atklāj uzņēmēja, veikala «Butterfly» īpašniece un vadītāja Elīna Didrihsone.

Viņš mani apprecēja

«Jau no agras jaunības esmu gribējusi baudīt kaut ko interesantu un super garšīgu, bet mamma gatavoja diezgan vienkāršus ēdienus un arī naudas nebija tik daudz, lai mēs mājās varētu izēsties visu, ko gribam. Tāpēc bija periods, kad savu naudiņu atliku, lai varētu sapirkt dažādus produktus un pagatavot, ko man kārojas - kādu kūku vai lazanju, piemēram,» stāsta Elīna, atminoties, ka tīņa gados viņai ļoti patika ēst, bija ļoti laba apetīte.

«Vidusskolas gados es diezgan daudz rosījos pa virtuvi un pratu visu ko pagatavot. Kad drīz pēc skolas beigšanas satiku savu vīru, man visas šīs iemaņas nāca par labu - viņš mani apprecēja,» Elīna sirsnīgi nosmej, piebilstot, ka abi apprecējās gadu pēc iepazīšanās.

Arī viņas vīram patīk gatavot, tāpēc, lai arī sākotnēji Elīna virtuvē mēģināja pārņemt iniciatīvu, tagad abi lielākoties gatavo kopā. «Ja es gribu vairāk zaļumu, bet viņš - gaļu, tad kādus pienākumus sadalām, bet lielākoties virtuvē esam kopā un visu darām kopā. Viņš mizo, es cepu.»

Ar sieru un saldo krējumu

Elīna stāsta, ka viņas ģimenē iecienīti ir trekni un sātīgi ēdieni - mērcītes ar kārtīgu saldo krējumu, ar sieru. «Galvenais, lai ir garšīgi - ja gatavo, tad gatavo! Bet tas nenozīmē, ka mēs vakariņās piekrāmējam pilnu šķīvi un pārēdamies. Tā nekad nav bijis un nebūs, un punkts! Jo paralēli es sev uztaisu arī salātiņus - tie ir pamatā, un tikai mazliet es apēdu to garšīgo trekno. Un tieši salāti vai dārzeņi ir tie, kas paātrina vielmaiņu, ļauj ēdienam vieglāk pārstrādāties, un man nav problēmu ar lieko svaru!» apgalvo uzņēmēja.

Savulaik visu izmēģinot uz savas ādas, Elīna ne tikai notievēja, bet arī, kā pati saka, sakārtoja sev galvu. Viņa labi iepazina savu organismu un tagad zina, ko un cik daudz var ēst, kurā posmā labāk neēst un kurus produktus ēdot nekas nenāk klāt.

«Es esmu visēdāja un uzskatu, ka cilvēks var ēst visu, tikai ar mēru! Un, to ievērojot, ir ļoti viegli saglabāt formu,» viņa saka, uzsverot, ka, arī ēdot saldu, nav nekādu problēmu. «Jo es nekad neapēdīšu veselu šokolādes tāfelīti, es paņemšu tikai mazu gabaliņu un tādā veidā sev neko nebūšu aizliegusi, bet savu kārumiņu dabūjusi. Agrāk es badojos, neļāvu sev ēst neko saldu, neko sāļu, jo to nemācēju darīt ar mēru. Tagad esmu iemācījusies, un, savu cukuriņu dabūjusi, arī sirsniņa ir mierīga.»

Sports ļoti nepatīk

«Daudzi domā, ka es sportoju, bet, nē, es nesportoju, es sevi kontrolēju ar ēdienu. Sports man ļoti nepatīk, tāpēc esmu sev apsolījusi: «Elīn, es darīšu visu, tikai neliec man sportot! Es varu ēst, varu neēst, varu kontrolēt sevi ēšanā, tikai, lūdzu, neliec man iet uz sporta zāli!»

Elīna neslēpj, ka viņai kā modelei ir svarīgi būt perfektā formā, bet viņa sapratusi, ka cilvēki ir ļoti dažādi. «Zināt, kā es gribētu teikt, - kādam traucē viens lieks kilograms, kādam pat desmit un divdesmit netraucē. Viņš apēd visu šokolādes tāfelīti un arī jūtas labi. Katram savs. Es vienmēr esmu gribējusi, lai man ir skaista figūra, un es esmu par to cīnījusies dažādiem veidiem, jo ne visiem tas nāk tāpat vien, ne visus daba ir apveltījusi ar slaidu augumu. Man liekie kilogrami traucēja, un es tiku no tiem vaļā! Un tā nav nekāda augstākā matemātika, ir tikai mazliet jāpiestrādā!» apgalvo populārā modele.

Vakara našķis - saldējums

Elīna neslēpj, ka ir saldummīle - viņai katru dienu gribas apēst ko saldu, turklāt gan brokastīs, gan pa dienu, gan vakarā. «Es varu neapēst sāļu, bet saldu man vajag. Brokastīs vienmēr ir biezpiens un saldais jogurts, pa dienu varu nopirkt arī kādu bulciņu, bet es to sadalīšu četrās daļās un apēdīšu tikai vienu ceturto, pārējo atdošu vīram. Arī darbā man ir plaukts ar cepumiņiem un šokolādītēm, taču es visu sagriežu mazos gabaliņos un apēdu tikai vienu. Man šausmīgi garšo arī saldējums, un pēdējos gados to izvēle ir ļoti plaša, arī ar samazinātu kaloriju daudzumu. Tas ir mans vakara našķis, ar ko es noslēdzu dienu,» atklāj uzņēmēja.

»Vakara Ziņu« lasītājiem Elīna piedāvā izmēģināt viņas «zelta recepti» - šokolādes fondantu, kura recepti viņa savulaik atrada interneta dzīlēs, nolēma pamēģināt un bija patīkami pārsteigta, ka tas izdevās absolūti perfekts ar pirmo reizi!

Savukārt tiem, kuriem vairāk gribas ko sāļu, viņa iesaka pamēģināt tunča groziņus, kam pamatā ir kārtainā mīkla. Tie obligāti esot jāpagaršo arī tiem, kuriem tuncis negaršo.

RECEPTES

Tunča groziņi

(garšo pat tiem, kuriem negaršo tuncis)

SASTĀVDAĻAS

kārtainā mīkla

tuncis savā sulā

vārītas olas

3 ēd. k. skābā krējuma

nedaudz konservētas kukurūzas

PAGATAVOŠANA

Traukā klāj kārtaino mīklu. Olas sarīvē, pievieno tunci, kukurūzu un smalki sagrieztu sīpolu.

Mērcītei: sakuļ olas un krējumu (1:1), visu samaisa un klāj virsū kārtainajai mīklai.

Cep cepeškrāsnī 180° C ~20 minūtes.

Šokolādes fondants

(ļoti garšīgs mafins ar šķidru viduci)

SASTĀVDAĻAS

300 g tumšās šokolādes

6 olas

270 g sviesta

300 g pūdercukura

130 g miltu

šķipsniņa sāls

PAGATAVOŠANA

Katliņā liek šokolādi, sviestu, šķipsniņu sāls un kausē ūdens peldē. Kad viss izkusis, pievieno miltus un samaisa.

Olas samaisa (sakuļ bļodā ar dakšiņu) ar 300 g pūdercukura, pievieno izkausēto šokolādes un sviesta masu un samaisa.

Cepamās formiņas ieziež ar sviestu un ielej gatavo masu.

Cep cepeškrāsnī 180° C ~10-15 minūtes.

Pasniedz ar saldējumu.