VAKARA ZIŅAS. "Superbingo" vadītāja Krista Zvirgzdiņa: Grēcīgākie ēdieni ir tie garšīgākie

© Privāts arhīvs

«Gatavojot ēdienu, par kalorijām es vairāk domāju, nekā nedomāju, bet ne fanātiski. Nav tā, ka es sveru, mēru un rēķinu, tas vairāk notiek intuitīvi. Bet vasarā jaunos kartupelīšu ar gaileņu mērci es citādāk nespēju iedomāties kā riktīgi labā saldajā krējumā,» saka vizāžiste, vizuālā tēla stiliste un TV raidījuma «Superbingo» jaunā vadītāja Krista Zvirgzdiņa.

Rausta pēdējo nervu stīgu

«Mana pieredze virtuvē iesākās jau agrā bērnībā, kad kopā ar brāli, kurš ir četrus gadus vecāks, mēs visu ko eksperimentējām. Viņam patika gatavot un arī ļoti labi sanāca, tāpēc jāatzīst, ka man virtuvē bija mazāk iespēju izpausties,» stāsta Krista, atzīstot, ka patiesībā bērnībā viņai vairāk patika ēst, nevis gatavot un vākt netīros traukus.

Aktīvāks ēdiena gatavošanas posms sākās, iepazīstoties un sākot dzīvot kopā ar vīru, pazīstamo mūziķi Jāni Zvirgzdiņu jeb Džulianu. «Tad visu ko gatavojām un eksperimentējām, tad arī bija vairāk laika, un tas bija mūsu kopīgais piedzīvojums un veids, kā vienam ar otru satuvināties. Tagad, kad mums ir divi bērni, ir jāgatavo katru dienu, ideālā variantā - trīs reizes dienā, tāpēc brīžam jautājums, ko mēs ēdīsim vakariņās, rausta jau pēdējo nervu stīgu…» smaidot nosaka Gabrielas (8) un Kristo (septembrī būs seši gadi) mamma. Viņai nepatīk vienveidība ēdienkartē, radošāk ir izmēģināt arvien jaunas receptes, taču grūtāk par pašu gatavošanas procesu ir nonākt līdz idejai, ko gatavot. «Es nevaru svētdienā sastādīt plānu visai nākamajai nedēļai, jo vēlmes mainās, un es zinu, ka man neizdotos pie šāda plāna pieturēties pašai, kur nu vēl pieturēt citus.»

Saldos ģimenē neēd

«Jo vairāk darba, jo mazāk es gatavoju, bet, kad man uznāk lielie iedvesmas uzplūdi, gribu cept un šmorēt, un vārīt. Manuprāt, ēdiena gatavošana ir radīšanas process, un man tas ļoti patīk, tikai ne vienmēr ir iedvesma un nepieciešamie enerģijas resursi to darīt,» atzīst vizāžiste un TV raidījuma «Superbingo» šarmantā vadītāja, atklājot, ka viņas ģimenē rosīšanās virtuvē ir veiksmīgā sinerģijā - kurš ir mājās, tas arī gatavo.

«Vasara ir grila sezona, grilēti ēdieni mūsu ģimenē ir ļoti iecienīti, bet skaidrs, ka es tos negatavoju. Ja nu kādreiz esmu pie grila, tie ir ārpuskārtas gadījumi,» stāsta Krista.

Viņas iecienītākie ir pamatēdieni, un īpaši viņai patīk eksperimentēt, gatavojot ēdienus no citu tautu virtuves - meksikāņu, itāļu, Āzijas tautu ēdienus. Bet saldie nav viņas ikdienas ēdienkartē, jo gluži vienkārši nav, kas tos ēd. Bērni ir ļoti izvēlīgi pret saldajiem ēdieniem, savukārt vīrs tādus neēd vispār. Ir tikai viena īpašā brauniju recepte, un, kad Krista kādreiz tos uzcep, ēd visi. Šo brauniju recepti viņa piedāvā arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.

Panākumu atslēdziņa ir līdzsvars

Gatavojot ēdienu, par kalorijām Krista vairāk domā nekā nedomā, bet bez fanātisma. Viņa neslēpj, ka kādreiz atļaujas pagatavot arī «junk food», un arī saldā krējuma mērcīte viņai ir «junk food», jo tajā ir visa kā daudz.

«Ja kāda ēdienreize bijusi treknāka, tad pārējās mēģinām veidot liesākas. Tā jau ir, ka tie grēcīgākie ēdieni ir tie garšīgākie, un mēs sev tos neliedzam, jo kaut kur pa vidu ir arī dzīvošana un baudīšana. Un nav jau jāapēd viss un vēl karote jānolaiza, arī grēcīgos ēdienus var baudīt foršā līdzsvarā ar salātiem un dārzeņiem.»

Taujāta par savu pieredzi ar diētām, Krista neslēpj, ka trakajos pusaudža gados ir darījusi visādas muļķības, bet pamazām sapratusi, ka labas pašsajūtas un perfektas fiziskās formas panākumu atslēdziņa ir līdzsvars.

«Man ir glutēna nepanesamība, kas prasa ievērot diētu visas dzīves garumā. Vai es mēdzu grēkot un apēst kaut ko no glutēna? Protams. Jo itāļu virtuvē, kas ir īpaša bauda manām garšas kārpiņām, tas iet roku rokā,» saka Krista un atzīst, ka ir iemācījusies ieklausīties sava organisma sajūtās un attiecīgi arī piedāvā tam, ko tas prasa.

Nē! - miltiem un govs pienam

«Kādu laiku biju izslēgusi no savas ēdienkartes gaļu, tagad esmu atsākusi to lietot, bet daru to reti, jo man neprasās tā smaguma. Tas pats ir ar balto miltu un piena produktiem - govs pienu esmu pilnībā izslēgusi, to aizvietojot ar augu izcelsmes pienu, bet sieru un biezpienu ēdu. Arī saldējumu, ko gan parasti izvēlos liesāku. Taču, ja kādreiz prasās pēc kārtīga karameļu vai šokolādes plombīra, es sev to neliedzu,» stāsta vizuālā tēla stiliste.

Brokastis viņa neēd, jo, no rīta paēdusi, nespēj būt produktīva - tad gribas iet atpakaļ gultā. Tāpēc no rīta ir tikai glāze citrona ūdens un pēc pusstundas - kafija ar augu izcelsmes pienu. «Pamatā man ir divas ēdienreizes dienā - kārtīgas pusdienas un tad augļi un ogas. Viss, ko daba mums tagad, vasarā, dod. Bet ikdienas labsajūtu man dod labs miegs un kāds neliels rituāls pašai sev - vai sejas maska, vai uzkrāsošanās, vai lēna kafijas baudīšana, nevis «pa ceļam», žāvējot matus, vai pastaiga dabā, vai neliela meditācija, vai mirklis grāmatai - laiks, kurā neviens cits neatņem manu uzmanību.»

RECEPTES

Tako laiviņas

SASTĀVDAĻAS

kukurūzas «Shell» laiviņas (tās ir pieejamas divos izmēros, es pārsvarā izvēlos mazākās) ~500 g šampinjonu 3-5 ķiploka daiviņas 1 sīpols 1 paprika 1 maza bundžiņa kukurūzas vistas fileja (pēc izvēles - ja vēlaties veģetārā versijā, var izmantot soju) ~500 g siera ~2 ēd. k tomātu pastas ~ 2 ēd. k. saldās čili («Sweet chilli») mērces 1 paciņa «Fajitas» garšvielas pēc izvēles un gaumes var pievienot arī dārzeņus (piemēram, pupiņas)

PAGATAVOŠANA

Visas sastāvdaļas, izņemot sieru, sakapā pēc iespējas smalkāk un cep uz pannas katru atsevišķi; sīpolu un ķiploku var apcept kopā, līdz tie kļūst zeltaini. Apceptās sastāvdaļas liek traukā, kurā ērti apmaisīt (es parasti izvēlos to darīt katliņā). Pusi «Fajitas» garšvielu pievieno, cepot vistu, ja izvēlaties izmantot gaļas aizstājēju - soju, tad to sākumā novāra, nosusina un apcep tāpat kā gaļu, pievienojot garšvielu maisījumu. Sastāvdaļas samaisa izvēlētajā traukā, pievieno sarīvētu sieru, tomātu pastu, «Sweet chili» mērci un atlikušo daļu «Fajitas» garšvielu maisījumu. Visu kārtīgi samaisa un kārto kukurūzas laiviņās. Liek sakarsētā cepeškrāsnī uz 5-7 minūtēm, kamēr siers izkūst un laiviņas kļūst zeltaini brūnas. Pasniedz ar gvakamoli un zaļumiem (pēc gaumes).

Ķirbju krēmzupa

SASTĀVDAĻAS

riekstu ķirbis saldais kartupelis jeb batāte ~3 burkāni sīpols 3-5 ķiploka daiviņas kokosriekstu piens (ņemu lieso/«light» versiju) «Dzintara krēmsiers» (arī «light») mazliet cietā siera, saulespuķu un/vai ķirbju sēklas «Balsamico» krēms maizes grauzdiņi (kubiņos) garšvielas

PAGATAVOŠANA Ķirbi atdala no mizas, apber ar garšvielām (pipariem, kaltētiem zaļumiem, mazliet sāls), pārlej ar eļļu un cep cepeškrāsnī ~180° C, līdz tas kļūst mīksts. Sīpolu, ķiploku sakapā un apcep, līdz kļūst zeltaini, saldo kartupeli un burkānus liek vārīties nelielā ūdens daudzumā, kam pievienots viens buljona kubiņš. Kad ķirbis apcepts, burkāni un batāte mīksti, katliņā pievieno apceptos ķiplokus un sīpolu, apceptos ķirbjus, kokosriekstu krēmu, visu paciņu «Dzintara krēmsiera» un ar rokas blenderi sablendē līdz vienmērīgai, biezai konsistencei. Pasniedz, dekorējot ar sēklām, cieto sieru, maizes grauzdiņiem un «Balsamico» krēmu.

Brauniji

SASTĀVDAĻAS

240 g miltu 340 g sviesta 260 g tumšās šokolādes 500 g cukura rieksti (pēc izvēles un vēlmēm) 6 olas 2 tējk. sāls (bez kaudzes)

PAGATAVOŠANA Uz nelielas uguns ūdens peldē izkausē šokolādi un sviestu. Šokolādes - sviesta masai pievieno pusi cukura (250 g), vēl kādu brītiņu karsē un maisa, līdz cukurs pilnībā izkūst; ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. Olas samaisa kopā ar atlikušo cukuru un masu sadala divās vienādās daļās. Vienā no tām ielej kausēto šokolādi ar sviestu - tā nedrīkst būt karsta, citādi ola sarausies kunkuļos; otro daļu ar mikseri puto, līdz masa dubultojusies; tad to samaisa ar šokolādes masu. Miltiem pievieno sāli, izsijā caur sietiņu un iemaisa šokolādes masā. Ja vēlaties, varat pievienot riekstus (bet tos nevajag smalki saberzt). Visu maisa tikai tik ilgi, līdz viss vienmērīgi sajaucies. Cepešpannā ar augstajām malām krusteniski ieklāj cepamo papīru, ielej masu un 180° C grādu karstumā cep cepeškrāsnī 30-35 minūtes. Var ēst gan siltu, kopā ar saldējumu, gan jau padzisušu.

Svarīgākais