Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Sergeja Jēgera īpašie tomātu salāti "Ātri, lēti un gardi!"

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Jau kādu laiku gan mākslinieku «pop-up» tirdziņā «Multimāksla», gan vairākos veikalos, gan izsolēs var iegādāties skaistās balss īpašnieka – kontrtenora Sergeja Jēgera darinātos garšīgos marinējumus, un šie kulinārijas meistardarbi skaitāmi jau sestajā tūkstotī.

Taču dziedātājs arī ir izstrādājis daudzas ēdienu receptes, vada kulinārijas meistarklases un labprāt gatavo ēdienus gan draugiem, gan ballītēm, pieņemšanām un svētkiem. «Esmu domājis par recepšu grāmatu, taču man gandrīz visas receptes ir galvā. Ja grib grāmatu, tad ir jāsēž un jāraksta - pa gramiem un mililitriem, un tas ir baigais darbs! Bet droši vien kaut kad es to laidīšu gaisā,» saka Sergejs un piebilst - ja nu kāds domā, ka kulinārijas dēļ viņš neatgriezīsies uz skatuves, tā nav taisnība: «Pamazām sāku atgriezties, jo viss notiek, un visu var paspēt izdarīt, ja vien grib!»

Negatavo sēnes un neizmanto «4 K»

Taujāts, no kurienes radusies aizraušanās ar ēdienu gatavošanu un no kā viņš to mācījies, mākslinieks atteic: «Gatavojis esmu vienmēr, un man ģimenē visi ir gatavojuši. Mana oma vairāk cepa, šmorēja, sautēja un vārīja, jo laukos rocība bija citādāka. Toreiz gan tapa, teiksim tā, vienkāršie latviešu ēdieni, no kuriem ir radušies sarežģītāki latviešu ēdieni. Taču savās receptūrās neizmantoju specifisku garšu, kas nāk, piemēram, no austrumzemēm un, tā kā pats ļoti daudz ko neēdu, līdz ar to arī negatavoju, piemēram, jūras veltes un sēnes. Tāpat ēdienu gatavošanā neizmantoju, kā smejas mana māsa, visu, kas sākas ar burtu «k» - kokosu, kanēli, kinzu un kumīnu…»

Tiesa, nekādos kulinārijas kursos dziedātājs nav mācījies, un visas receptes viņš izdomājot pats. «Piemēram, jaunās receptes - saldskābo čilli čatniju vai tomātu mērci - vispirms ļauju degustēt ģimenei un draugiem, un pēc tam gaidu no viņiem novērtējumu desmit ballu sistēmā. Ja esmu saņēmis augstāko novērtējumu, tad šo marinējumu līniju laižu ražošanā.»

Atkost proporcijas un garšvielas

Dažas ēdienu recepšu idejas dziedātājs esot pasmēlies internetā, bet vēl kādas receptes noskatījis, gatavo ēdienu iegādājoties veikalā vai pusdienojot restorānā. «Ne vienmēr šefpavāri atsaucas lūgumam atklāt konkrētā ēdiena recepti, taču man ir izdevies to atklāt diezgan precīzi,» palepojas Sergejs. Divus no savā kulinārijas repertuārā iekļautajiem ēdieniem viņš noskatījis kādā no Rīgas labākajiem lielveikaliem: «Ēdot tur pirktos ēdienus, sapratu, kādas ir sastāvdaļas un kā tie gatavoti. Kad mēģināju šos ēdienus pagatavot mājās, pirmoreiz nesanāca, otrajā jau bija labāk, bet pēc trim četrām reizēm ēdiens izdevās identiski pirktajam. Tā ka - ja labi saprot garšas, zina proporcijas un atkož garšvielas, tad ēdiens izdodas!»

Arī, ēdot restorānos, Sergejam ir bijušas sarunas ar apkalpojošo personālu par to, kādas sastāvdaļas ir ēdienos, «jo reizēm dažas tiek izņemtas, bet dažas pieliktas klāt. Turklāt, tēlaini izsakoties, ēdiena gatavošanu var salīdzināt ar mūzikas interpretēšanu: zināmu āriju es nodziedāšu citādāk nekā mans kolēģis. Tāpēc arī, piemēram, frikadeļu zupas ir tik dažādas, un varu atklāt - lai frikadeļu zupa iznāktu garšīgāka, frikadeles zupā liek pēdējās, un pirms tam tās vajag nedaudz apcept. Ir pilnīgi cita garša! Man nav žēl dalīties, un domāju, ka ikviens, kas šo paņēmienu izmēģinās, atzīst - jā, zupai ir cita garša!»

Mīļākā ir latviešu virtuve

Dziedātājs stāsta, ka ir ciemojies vairāk nekā 40 pasaules valstīs, kur iepazinies ar vietējiem ēdieniem. «Būšu ārkārtīgi oriģināls: man vismīļākā ir latviešu virtuve: īsts, kūpināts speķis, biezpiens, ķiploki, lociņi, štovēti kāposti, griķi, pupiņas, visas zupas - skābeņu, pupiņu, svaigu kāpostu. Savukārt no krievu virtuves man garšo pelmeņi, borščs un principā visi ēdieni, kur tiek izmantota maltā gaļa. Bet Āzijas virtuve, īpaši karijs, man neiet pie sirds.»

Tā kā karstā laikā gatavot un stāvēt pie plīts dziedātājam īpaši nepatīk, pēc »Vakara Ziņu« lūguma viņš pagatavoja divus šim laikam piemērotus ēdienus - auksto zupu un īpašos tomātu salātus.

RECEPTES

Jēgera diētiskā aukstā zupa

2 gab. 0,7 l burciņas marinētu biešu (no Sergeja Jēgera marinējumiem)

2 litri paniņu

daži svaigi gurķi (labāk nomizoti)

ļoti daudz diļļu

svaigi redīsi

lociņi

Bietes marinēju ar etiķi un cukuru, bet tām netiek pievienota sāls, un aukstās zupas gatavoju, tikai izmantojot paniņas, lai zupa būtu diētiska. Tas ir lielisks vasarai piemērots ēdiens, kuru var ēst visas dienas garumā. Gatavošana ir vienkārša: sajauc visas sastāvdaļas, taču nekādā gadījumā zupai nepievienoju arī vārītas olas vai desu, toties man vēl patīk šķīvī ar zupu ielikt ledus kubiciņus. Tad zupa izskatās un arī garšo ļoti labi!

Tomātu salāti «Ātri, lēti un gardi!»

Kilograms svaigu Latvijas tomātu

1 sarkanā paprika

4 ķiploka daiviņas

1 tējkarote sāls

2 tējkarotes cukura

4 tējkarotes eļļas

1 tējkarote paprikas pulvera

šķipsniņa maltu melno piparu

dilles vai pētersīļi pēc garšas

Tomātus sagriež četrās daļās un ieliek traukā. Pirms tam atsevišķā traukā smalki sablendē papriku un ķiploku, tad piejauc sāli, cukuru, eļļu, paprikas pulveri, smalki sagrieztas dilles vai, ja dilles negaršo, tad smalki sakapātus pētersīļus un piparus, un ar gatavo putriņu pārlej tomātus un sajauc. Ieliek ledusskapī. Jo tomāti ilgāk stāv šajā marinādē (bez etiķa!), jo tie būs garšīgāki un garšos kā marinēti. Otrajā dienā tie būs garšīgāki, trešajā - vēl garšīgāki, ceturtajā dienā jau būs apēsti. Tā ir izcila garšas buķete - tā, ka mēli var norīt! Visi, kam esmu šo recepti devis, man sajūsmā pēc tam atzvana.