Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kiops un viņa mīļotā Daina: Dubultnieku, vismaz Latvijā, mums nav!

© Ģirts Ozoliņš/F64

Mūziķis Sandis Kiops un restorāna «Grīvas krogs» saimniece Daina Laukmane ir spilgts, košs un enerģijas pilns pāris, kurš kopā ir jau septīto gadu. Tikpat daudz gadu ir arī bagātīgajai kukaiņu kolekcijai. Dzīvesbiedri viens otru mīļi dēvē par kukainīšiem. Sarkanmelnā bizbizmārīte ir viņu mīlestības simbols.

Kiopa un viņa mīļotās Dainas kukaiņi

Daina stāsta: «Pirmie divi kukaiņi, kurus man uzdāvināja, bija magnētiņi - kukaiņu puisītis un meitenīte. Bizbizmārītes vispār ir Latvijas simbols, bet kukaiņus nekrājam tāpēc, ka tie būtu Latvijas simbols. Pirmie mūsu kukaiņi ienāca tad, kad sākām pavasarī dzīvot kopā Sandi. Daudz braukājām uz ārzemēm un gribējām atvest mājās pa kādam kukainītim kā piemiņas lietu.»

Kukaiņi tiek pasniegti arī kā jubilejas dāvanas, atzīmējot, Ziemassvētkus, dzimšanas dienas vai Valentīna dienu. Uz mazajiem kustoņiem tiek uzrakstīta diena, mēnesis un gads, kad tie iegādāti vai saņemti dāvanā, un tie kļūst par piemiņas lietu, atceroties konkrēto notikumu. Teju katram kukainim ir īpaša nozīme un stāsts.

Divdesmit trīs kukaiņu kompānija no «Mīlas burbuļa» šova

«TV šova «Mīlas burbulī» fani, kuriem mēs bijām mīļākais pāris no sešiem, kas tur piedalījās, lūdza pateikt tuvākā pakomāta adresi. Viņi rakstīja un teica, ka vēlas mums sagādāt pārsteigumu. Es nojautu, ka būs kaut kas saistīts ar kukaiņiem. Mums mēdz dāvināt kukaiņus. Kad aizgāju uz pakomātu, es biju pārsteigts, ka tik daudz kukaiņu atsūtīts! Domāju, ka būs uzšūts viens liels kukainis. «Mīlas burbulī» mēs arī ļoti daudz kā kukaiņi pavīdējām. Viņi saprata, ka tas ir kaut kas tāds, kas mums ir ļoti tuvs. Un tas bija ļoti mīļi,» stāsta Sandis.

Zelta kukaiņi - bagātību glabātāji

Sandis jokojot saka, ka viņš un Daina ir kā kukaiņu tēvs un māte. Kolekcija sastāv no maziem un lieliem kustonīšiem. Katram ir īpaša nozīme. Piemēram, aristokrātiskajos zelta kukaiņos var paslēpt rotaslietas, unikālas monētas un naudu. Kukainis - krājkasīte, tika iegādāts 2018. gada februārī 14. februārī. Bet kukainis ar uzrakstu «Mans Valentīns» ir dāvāts 2016. gadā. Ir kukaiņi, kas atceļojuši no tālām un eksotiskām vietām, piemēram, no 2019. gada ceļojuma Dubaijā. Viens no neparastākajiem kukaiņiem ir darināts no Etnas vulkāna izvirduma akmens.

«Ja ir kādi svētki, tad es arī varu gaidīt kādu kukaini. Mums tiešām kukaiņu kolekcija papildinās. Ir fani Latvijā, kas palīdz to papildināt. Mums uzdāvina ļoti daudz kukaiņu, tās ir dāvanas no sirds,» stāsta Daina.

Enerģiskā «Kukaiņdziesma»

«Kukaiņdziesmu» Sandis sarakstīja kā veltījumu trīs gadu kopdzīves jubilejai ar mīļoto Dainu. Videoklips ir filmēts 2018. gada februārī, Spānijā, Benalmadenā, jaukajā Paloma parkā.

«Benalmadenā nofilmējām kukaiņu dziesmu. Tas ir skaists parks, kur gan zaķīši lēkā, gan vistas skrien - visa tāda dzīvā radībiņa. Viņiem nav nekādu ierobežojumu, neviens viņus nedzenā, pāri nedara. Arī video var redzēt, ka sēžu un zaķi lēkā riņķī, kas nav speciāli atvesti būrī un palaisti. Viņi tur ir visu laiku. Kukainis mums ir ne tikai Latvijas, bet arī mīlestības simbols. Bizbizmārīte ir ļoti skaists kukainītis - tas ir cīnītājs, attīra lapiņas no visādiem negantiem kukaiņiem, utīm. Ļoti pozitīva ir tā mārīte un pāri nevienam nedara,» stāsta Daina.

Latvijā otrus tādus kukaiņus neatrast!

Kukainīšu pāris atklāj, ka neviens vien jautā, kur tādus glaunus tērpus kā viņiem iegādāties. Greznie un efektīgie tērpi gan pilnā komplektā nekur nav iegādājami. Katra mazākā nianse un apģērba detaļa ir pašu meklēta - Sandim tās ir melnas bikses, bītlene, spīdīgas kurpes un sarkans tauriņš. Savukārt spārni un cepures ir pirkti atsevišķi. Tomēr, ja kāds vēlas izveidot kaut ko līdzīgu, tērpi jākombinē pašiem.

«Mums daudzi jautā, kur tādus tērpus pirkām. Neesam pirkuši. Man patīk divu krāsu salikums - sarkans un melns. Daba bizbizmārēm piedāvā tādu krāsu salikumu. Skaistas, perfekti savienotas krāsas - koši sarkanā un melnā. Nav svarīgi, kura krāsa dominē - vai melna ar sarkanu akcentu, vai sarkana ar melnu akcentu. Man patīk. Es labāk izvēlos kleitu melnu ar sarkanu, nekā tagad, kad modē ir sudraba krāsas drēbes, kuras redz pa gabalu. Katram ir savs,» uzskata Daina.

Sandis priecājas: «Dubultnieku, vismaz Latvijā, mums nav. Kukainis ir tāds jautrs, priecīgs, var būt bezkaunīgs, naivs, bezbēdīgs kaut kādā ziņā, neņem neko galvā. Tāds kā es. Tāds dabas bērns, mazliet naivs. Priecīgi šis vārds skan latviski - kukainis, kukainītis. Smuki skan arī igauniski - putukad.»

Koši sarkanā un melnā krāsu palete

«Sarkanā man vienmēr ir mīļākā krāsa tāpēc, ka tā ir krāsa, kas izceļas. Vīrieši maz nēsā sarkano krāsu. Man patīk, ka neesmu kā citi. Man vienmēr patīk atšķirties no pūļa. Melnā patīk, jo tā ir praktiska. Bet es to melno ļoti maz nēsāju. Vienreiz ieraudzījām, ka vienam bija nokrāsoti mati kā kukainim. Domāju, varbūt man tādu frizūru uztaisīt. Bet es kaut kā beidzu veidot tās frizūras, jo krāsošana šausmīgi bojā un dedzina matus. Tam bija savs laiks, un tas bija forši,» par eksperimentēšanu ar stilu stāsta Sandis.

Daina stāsta, ka, iepazīstot Sandi, uzreiz novērtēja viņa spilgto krāsu izvēli. «Man ļoti patīk vīrieši, kas nēsā sarkanu krāsu. Es viņus redzu. Saprotu, ja vīrietis uzdrošinās uzvilkt sarkanu krāsu, tad tā ir personība. Man ļoti patīk, ja vīrieši izvēlas koši baltu un sarkanu krāsu. Paskaties uz viņu - viņš tā smuki un koši ir apģērbies. Neslēpjas. Nav pelēks krekliņš ar pelēkām biksītēm, pelēkām kurpēm kājās. Un pelēku cepurīti. Bet, ja uzvelk sarkanu, tāds vīrietis man vienmēr asociējas ar to, ka viņam ir perfekti nogriezti mati, perfekti nogriezti nagi - viņš ir cilvēks, kurš domā par savu ārieni. Sarkanmelnais salikums vīriešu garderobē, man liekas, ir svinīgi.»