Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Prinči Viljams un Harijs pie mātes pieminekļa mieru nesalīgst

© Scanpix

Kensingtonas pils teritorijā Londonā atklāts 1997. gadā autokatastrofā bojāgājušajai princesei Diānai veltīts piemineklis. Ceremonijā, kas tika rīkota dienā, kad viņu mātei varēja apritēt 60 gadi, piedalījās arī abi viņas dēli – prinči Viljams un Harijs, kuru attiecības pēdējā laikā nav tās labākās. Lai gan viņi izplatījuši kopīgu paziņojumu un nedaudz papļāpājuši, karaļnama eksperti britu laikrakstiem norādījuši, ka domstarpības nebūt nav pārvarētas, un ne jau velti Harijs jau īsu brīdi pēc ceremonijas noslēguma pametis Kensingtonas pili.

Toreiz - vēl kopā

Lēmumu par pieminekļa uzstādīšanu un pils «Dziļūdens dārza» («Sunken Garden») pārveidošanu abi brāļi kopīgi pieņēma 2017. gadā, kad apritēja 20. gadskārta kopš Diānas nāves. Diāna, kura jau bija šķīrusies no Velsas prinča un troņmantnieka Čārlza, gāja bojā 1997. gada 31. augustā, kad automašīna, kurā viņa atradās kopā ar savu tā brīža mīlestību - ēģiptiešu bagātnieku Dodi el Fajedu, bēgot no paparaci, avarēja tunelī Parīzē.

Viljams tolaik bija 15 gadus vecs, bet Harijam bija tikai 12 gadu. Abi brāļi ļoti pārdzīvoja mātes nāvi. Vēlāk kādā no intervijām Harijs atzinis, ka viņu visvairāk sāpinājusi karaliskās ģimenes nevēlēšanās pat pieminēt Diānu, jo pēc šķiršanās no Čārlza viņa šajā ģimenē bija kļuvusi par «melno avi».

Diānas mīļākā vieta

Pirms četriem gadiem brāļu starpā valdīja pilnīga saskaņa, un viņi pieminekļa izgatavošanu uzticēja pazīstamajam skulptoram Īenam Renkam-Broudlijam (viņa darinātais karalienes Elizabetes II veidols kopš 1998. gada rotā britu monētas). Diānas bijušais dzīvesbiedrs Čārlzs šajā projektā vispār nav bijis iesaistīts, un neieradās uz pieminekļa atklāšanu. Viņa draugi britu žurnālistiem stāstījuši, ka Čārlzs neesot vēlējies uzjundīt sevī senas un sāpīgas atmiņas.

«Dziļūdens dārzs» esot bijusi viena no Diānas iemīļotākajām vietām Kensingtonas pilī. Tagad tas būtiski pārplānots, pakārtojot visus apstādījumus pieminekļa atrašanās vietai. Dārzā iestādītas aptuveni 4000 puķes, tai skaitā Diānai tik ļoti patikušās neaizmirstulītes, raksta «Us Weekly».

Bez garām runām

Īsajā ceremonijā iztikts arī bez oficiālām runām, jo pats svarīgākais jau bija pasacīts prinču kopējā paziņojumā, kas tika izplatīts internetā. «Šodien, kad mūsu mātei būtu apritējuši 60 gadi, mēs atceramies viņas mīlestību, spēku un raksturu - tās īpašības, kas viņu padarīja par labestības iemiesojumu visā pasaulē. Mēs katru dienu sapņojam par to, lai viņa būtu kopā ar mums, un ceram, ka šis piemineklis kļūs par viņas dzīves, viņas mantojuma simbolu,» sacīts paziņojumā.

Izdevība vējā

«The Sun» raksta, ka uz ceremoniju Harijs un Viljams ieradušies atsevišķi. Harijs ļoti draudzīgi sasveicinājies un kādu laiku pļāpājis ar Diānas brāli un māsām, bet pēcāk aprunājies arī ar Viljamu. Ķermeņa valodas speciāliste Džūdija Džeimsa sarunā ar «Fabulous» uzsvērusi, ka šajā pasākumā abi centušies pildīt princeses Diānas dēlu, nevis brāļu lomas. «Viņu smaidi sākumā šķita samāksloti, taču pēc brīža abi kļuva atbrīvotāki,» viņa sacījusi. Kad pienācis brīdis noraut pieminekli sedzošo zaļo auduma gabalu, Harijs un Viljams jau patiešām atkal izskatījušies pēc tuviem cilvēkiem. Harijs nepacietībā sasitis plaukstas, bet Viljams viņam ļoti draudzīgi apjautājies: «Nu ko, esi gatavs?». Džeimsa ievērojusi arī abu brāļu acu kontaktu.

Taču, cik noprotams, tas bijis tikai mirkļa atslābums. «Daily Mail» raksta, ka jau 20 minūtes pēc pieminekļa atklāšanas Harijs pametis radiniekus, kuri turpinājuši gremdēties atmiņās par princesi Diānu, un aiztraucies prom no Kensingtonas pils. Kā norāda britu laikraksti, šķiet, ka abi brāļi palaiduši garām vēl vienu iespēju salīgt mieru.