Lai gan pazīstamā dziedātāja Ineta Rudzīte pašlaik ir aizņemta, gatavojoties sava jaunā albuma iznākšanai (tas top sadarbībā ar leģendāro komponistu Gunāru Freidenfeldu un klajā nāks septembrī), viņa brīvajos brīžos labprāt rosās virtuvē un pagatavo kaut ko garšīgu gan savai ģimenei, gan draugiem.
Taujāta par saviem ēšanas paradumiem, dziedātāja atzīstas, ka ir no tiem cilvēkiem, kas neēd brokastis, taču pēc piecelšanās katru rītu noteikti izdzer kafiju un obligāto silta ūdens glāzi ar citronu. «Pirmā ēdienreize man ir ap pulksten 12 dienā, tad ēdu sieru, kādu sviestmaizi - tādas ļoti tradicionālas lietas. Bet īstā ēšanas kāre man uznāk septiņos astoņos vakarā, bet, protams, visu laiku jāskatās, lai nepārēstos, lai uzturētu sevi formā. Tas man ir ļoti svarīgi!» Savukārt par to, kādu valstu virtuvei Ineta dod priekšroku, gatavojot maltītes, viņa saka: «Patiesībā man garšo daudzu valstu virtuves: itāļu, taizemiešu, ķīniešu, japāņu… Un man jau šķiet, ka Latvijā ļoti iecienīta ir tieši itāliešu virtuve, vismaz spriežot pēc daudzajiem itāliešu restorāniem. Patiesību sakot, man itāliešu ēdieni ir vieni no iecienītākajiem, un gatavojot es arī no tiem iedvesmojos.»
Inetai ļoti patīk uzņemt viesus, tad viņa ar prieku saklāj lielu galdu un ķeras pie ēdienu gatavošanas, taču, kā dziedātāja smej, bieži vien viņa nemaz nepagaršo pašas gatavoto, jo «viss vakars paiet interesantās sarunās, un ēdiens paliek otrajā plānā. Taču man patīk draugiem izrādīt cieņu, pagatavojot viņiem garšīgus ēdienus, un draugi vienmēr atzinīgi novērtē gan tos, gan skaisto galda noformējumu». Starp citu, lai gan parasti Ineta gatavojot klausās radio, viņa iedvesmai šad tad mēdzot uzdziedāt arī pati, un šim laikam lieliski esot piestāvējusi nesen ieskaņotā dziesma «Jāņuzāles», jo to var dziedāt visu vasaru.
Iedvesmu receptēm dziedātāja smeļas gan pavārgrāmatās, gan internetā, jo, kā viņa saka, tagad jau visur ar tām ir pilns, ieskaitot «YouTube» un arī «TikTok». «Esmu arī no lielajām marinētājām, jo veikalu piedāvājums mani neapmierina un daudz kas no tur nopērkamā man negaršo. Tad visu taisu pati: gurķus marinādē, tomātus želejā, mazsālītos gurķīšus…»
Savukārt, stāstot par ēdieniem, kuri tika speciāli gatavoti »Vakara Ziņu« ciemošanās reizei, Ineta Rudzīte ar smaidu atzīst, ka viņai pat bijis ļoti grūti izvēlēties, ko no recepšu plašā klāsta piedāvāt. «Piemēram, griķu vafeles ir ar tradicionālajiem «beļģu kvadrātiņiem», un vafeļu cepšanai pat nopirkām speciālo pannu. Turklāt varētu likties, ka vafeles ir barojošas, taču šo gatavošanā izmantoju griķu miltus, paniņas, brūno cukuru, tādēļ es teiktu, ka tās ir pat diētiskas un nepavisam nav treknas. Tām ļoti labi piestāv karameļu mērce, kuru gatavoju kopā ar vecāko meitu Margaritu, un viņai tā sanāca apmēram ar piekto reizi. Varētu likties, ka recepte ir ļoti vienkārša: paņem ūdeni, cukuru, mazliet saldo krējumu, un viss gatavs! Taču izrādās, ka nepieciešama zināma meistarība.» Ineta atklāj, ka šo mērcīti viņa noskatījusi kādā Rīgas restorānā.
Ar burratu pirmoreiz Ineta iepazinās pirms trim gadiem Itālijā, Bari. «Līdz tam zināju tikai mocarellu. Burrata principā ir tāds pats siers, tikai tā gatavošanā tiek izmantots arī saldais krējums. Man šis siers ļoti garšo, un tas ir tāds īsts vasaras ēdiens. Turklāt kopā ar tomātiem un rukolu tas ir ļoti sātīgs, un ar to lieliski var paēst pusdienas.» Tā kā dziedātājai ļoti garšo trifeles, viņa šim ēdienam izmanto trifeļu balzamiko, kuru atradusi vienā no lielajām Rīgas pārtikas preču bāzēm.
Par doradu, kas tiek pasniegta kopā ar garšvielās apceptiem jaunajiem kartupelīšiem, dziedātāja teic: «Esmu īsta latviete, un man ļoti garšo kartupeļi visos veidos - kartupeļu pankūkas, cepti un vārīti. Manuprāt, arī dorada vislabāk garšo tieši kopā ar kartupeļiem.» Savukārt par doradu, kas līdz šim bijusi atrodama tikai restorānu ēdienkartēs, bet nu nopērkama arī lielveikalu zivju nodaļās, Ineta saka - ļoti garšīga zivs, nav trekna, tajā ir maz asaku, turklāt ar divām trim zivīm iznāk pietiekami sātīga maltīte visai ģimenei. «Vairāk sevi uzskatu par zivju un jūras velšu cilvēku un labprāt pārtiktu tikai no zivīm, ja vien tās būtu pieejamas pietiekami lielā izvēlē. Bet reizēm maltītes gatavoju arī no medījumu gaļas, jo mans vīrs ir mednieks. Patiesībā arī šis lauciņš vienubrīd bija «jāizkož», bet nu jau laikam esmu sapratusi, kā to dara.»
RECEPTES
Griķu vafeles
SASTĀVDAĻAS
250 g griķu miltu
1,5 tējkarotes cepamā pulvera
1 tējkarote cepamās sodas
1/4 tējkarotes sāls
3 - 5 ēdamkarotes brūnā cukura
300 ml paniņas
60 ml eļļas
5 olas
PAGATAVOŠANA
Visu sajauc mīklā un cep vafeļu pannā, pirms tam to ieziežot ar eļļu.
Karameļu mērce
SASTĀVDAĻAS
1 tase cukura
2 ēdamkarotes sviesta
3/4 tases saldā krējuma
1 tējkarote vaniļas ekstrakta
PAGATAVOŠANA
Vispirms katliņā liek vienu tasīti cukura un ceturtdaļtasi ūdens. Karstumu ieslēdz uz vidēju un gaida, kad cukurs izkusīs. Kad cukurs kļuvis viegli brūns, mērcē iemaisa divas ēdamkarotes sviesta. Pēc tam katliņu noņem no uguns un izkausētajā cukurā ielej ¾ tases ar saldo krējumu. Mērci samaisa un pievieno tai tējkaroti vaniļas ekstrakta.
Dorada ar tzatziki mērci un ķiploku kartupelīšiem
SASTĀVDAĻAS
1 vidēja lieluma dorada
Mazi jaunie kartupelīši
Citronpipari un sāls pēc garšas
Zaļumi: dilles un pētersīļi
PAGATAVOŠANA
Zivi iztīra, notīra zvīņas apber ar citronpipariem un sāli, vēderā iepilda dilles un pētersīļus, cep cepeškrāsnī follijā ~40 min. Kartupelīšus novāra līdz «al dente», nomazgā aukstā ūdenī, apviļā vīnogu kauliņu eļļā un ķiploku granulās, liek cepties kopā ar zivi cepeškrāsnī.
Pasniedz ar tzatziki mērci, ko gatavo, krējumam pieliekot klāt tzatziki garšvielu.
Burrata ar rukolu un tomātiem
SASTĀVDAĻAS
1 burrata bumbiņa
2 - 3 tomāti
Jūras sāls
Rukola
Trifeļu krēmbalzamiko
PAGATAVOŠANA
Burratu un šķēlītēs sagrieztus tomātus smuki izkārto uz šķīvja, apber ar jūras sāli un aplej ar trifeļu krēmbalzamiko. Var pārkaisīt ar smalki sagrieztu pašaudzētu rukolu.