Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Gunāru Borgu

© Jānis Vecbrālis /F64

«Esmu uzaudzis Liepājas teātrī. Vēl tagad atceros aktrises Lilitas Bērziņas asaras, kas pilēja man uz sejas, kad sešu gadu vecumā spēlēju Serjožu izrādē «Anna Kareņina». Rīdzinieki bija atbraukuši viesizrādēs, Serjožas lomas tēlotāja Anta Krūmiņa saslima, tāpēc, lai glābtu situāciju, izraudzījās mani,» atklāj aktieris, ansambļa «10 kungi no Liepājas teātra» dalībnieks Gunārs Borgs. Uz skatuves pavadīts pusgadsimts, taču, lūgts nosaukt savu mīļāko lomu, mākslinieks saminstinās, jo tādas neesot. «Jebkura loma, jebkura muzikālā izrāde bija ļoti mīļa.»

MUZIKĀLĀS IZRĀDES

Gunāra radošā dzīve nav iedomājama bez Menherta Lengjela lugas «Nakts serenāde» (mūzikas autors Valdis Aivars), kas pārī ar Ilgu Martinsoni nospēlēta 134 reizes. «Gāju uz Liepājas universitāti pie docētājas Sofijas Baueres, lai pamācītos, jo izrādē jārunā angliski!» Tikpat neaizmirstama ir operetes stila izrāde «Vīnes valsis» ar Johana Štrausa mūziku. «1969. gadā, kad beidzās pirmizrāde, visi atkāpās - uz skatuves paliku viens! Izrādē bija tādi vecmeistari kā Ģirts Bumbieris, Terēze Dāvis, Leonīds Locenieks, Ilga Martinsone, Jānis Dreiblats, Mārtiņš Antenišķis, Haralds Strahovs; orķestra bedrē - Liepājas Simfoniskais orķestris, ko diriģēja Aivars Ozols.» Gunārs ir izrēķinājis, ka 35 gadus muzikālajās izrādēs viņš bijis premjers, savukārt pie diriģenta pults neiztrūkstoši stāvējis viņa koncertmeistars Valdis Aivars, kurš komponējis mūziku vismaz 40 izrādēm. «25 gadus esmu bijis Joskes lomā Rūdolfa Blaumaņa lugā «Skroderdienas Silmačos», šai laikā man bijušas piecas Zāras!»

DZIEDĀŠANA

«Esmu dziedājis visos Imanta Kalniņa mūziklos, taču augstākā manas radošās dzīves virsotne bija koncertēšana ar ansambli «10 kungi no Liepājas teātra» (attēlā), kas tagad nepelnīti aizmirsts, un komponistu Valdi Aivaru. Fantastiskas bija koncerttūres 1991. gadā uz 14 pilsētām ASV un divām pilsētām Kanādā.» Foto: ar Armandu Birkenu no «Čikāgas piecīšiem».

MŪZIKAS IERAKSTU KOLEKCIJA

«Mans hobijs ir krāt klasiskās mūzikas ierakstus CD formātā. Tagad to ir vairāk nekā 400. Protams, diskus arī regulāri klausos.»

ATMIŅU STABS

«Man patīk saglabāt atmiņas, tāpēc dzīvoklī ir 3,5 metrus garš stabs - sija, ko izmantoju kā atmiņu krātuvi. Pie staba piestiprinātas ierāmētas fotogrāfijas no teātra izrādēm ar tādām personībām kā Oļģerts Kroders, Valdemārs Zandbergs, Juris Pučka, Indra Briķe un citi. Pats esmu beidzis Liepājas teātra 1. studiju kopā ar Andu Albuži, Lāsmu Kugrēnu, Juri Bartkeviču un Kārli Zušmani. Tas bija 1971. gadā.»

GLEZNAS

«Uzaugot Liepājas teātrī, iepazinos ar dekoratoriem Albīnu Dzeni, Olafu Dūmu, Daini Rožlapu. Tagad varu lepoties ar deviņām Dzeņa gleznām. Dzīvoklī pie sienas ir arī latviešu klasiķu Kārļa Celmiņa, Kārļa Sūniņa, Artūra Baumaņa, Matīsa Zavicka, Alda Kļaviņa, Andra Millera un Sietlas pilsētas arhitekta Kārļa Rekevica darbi.»

LIELFORMĀTA FOTOGRĀFIJA «AIZ LIELĀ ANDREJA»

«Fotogrāfs Uldis Briedis ir mans vecs cīņu biedrs. Viņš uzdāvināja fotogrāfiju «Aiz Lielā Andreja». Darbs ir tik spēcīgs, ka tajā var skatīties un skatīties.»

JŪRA UN OKEĀNS (foto Mičigana ezerā)

«Māku peldēt, kopš sevi atceros. Esmu peldējies Klusajā okeānā, Atlantijas okeāna Āfrikas piekrastē, Meksikas līcī, Adrijas jūrā, Tirēnu jūrā, Vidusjūrā, Ziemeļjūrā pie fjordiem, kā arī savā mīļajā Mičigana ezerā.»

CEĻOŠANA

«Līdz 1991. gadam ar kultūras darbinieku arodbiedrības atbalstu apceļoju Dienvidslāviju, Poliju, Ungāriju, Vācijas Demokrātisko Republiku. Laikiem mainoties, pavērās ceļš uz vismaz 33 valstīm, no kurām kontrastu ziņā vislielāko iespaidu atstāja Maroka; sajūsmināja Portugāle un, protams, Itālija.»

PULKSTEŅI

«Pulksteņu lieta sākās ar veikala «Skandināvs» atvēršanu Graudu ielā, Liepājā, kur esmu iegādājies 11 laikrāžus. Tagad kopā ir 24, no tiem sienas pulksteņi - 18. Viens no vērtīgākajiem eksemplāriem ir pirms 35 gadiem komponista Valda Aivara mājās noskatītais. Kad svinēju 70. dzimšanas dienu, Valdis, zinot, kā man šis pulkstenis patīk, to man uzdāvināja.»

VELOSIPĒDS

«Neatņemama manas dzīves sastāvdaļa. To man uzdāvināja 60 gadu jubilejā uz Liepājas teātra skatuves.»