Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kur vislabāk un visražīgāk mīlēties?

© SALDUS TEHNIKUMS

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina par gadu gadiem nemainīgu tendenci: Latvijā, salīdzinot ar pārējiem gada mēnešiem, visvairāk bērnu dzimst ap Jāņiem (jūnijā/jūlijā). Otrajā vietā – marts. Arī šogad martā mūsu valstī piedzima par 181 mazuli vairāk nekā janvārī. Tas nozīmē, ka pērn Jāņu mēnesī tika ieņemti 1479 bērniņi – mazāk nekā iepriekšējos nekovida gados, bet tomēr rekords. Paparžu ziedēšana nes bagātīgu ražu!

Vasaras saulgriežu laikā īpaši dodamies meklēt papardes ziedus, un tad nozīmīga ir vieta, kur tos atrodam. Viskrāšņāk tie, protams, plaukst vietās, kur pārpārēm ir mīlestība, mīla un bučas. Tad nu »Vakara Ziņas« skaidro, kur Latvijā plaukst visražīgākās papardes ziedu plantācijas, par kurām ziņo Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra (LĢIA) un tautas leģendas.

Mīlestības salu zeme Latgale

Latvijā pavisam ir 15 oficiālās mīlestības un trīs mīlas vietas, kas reģistrētas LĢIA, bet to, protams, ir daudzkārt vairāk, jo valsts reģistri iegrāmato tikai oficiālos nosaukumus, bet tauta mīlestības vārdu piešķīrusi ievērojami pulkāk dabas un arī cilvēku veidotiem objektiem. Palūkosimies, ko par mīlestības vārdu cienīgu uzskata Zemesgrāmata.

Visvairāk ir Mīlestības saliņu, un, protams, lielākā daļa no tām koncentrēta zilo ezeru zemē Latgalē, visvairāk - Ezernieku novadā Dagdas pusē, kur teju desmit kvadrātkilometru platībā izpleties ar salām Latvijā visbagātākais ezers - Ežezers (pēc dažādiem aprēķiniem un ieskatiem, vai par salu atzīstams arī mazītiņš zemes pleķītis ezera klāja vidū, Ežererā ir no 35 līdz 45 salām). Ezernieku pagasts var lepoties ar divām Mīlestības un vienu Mīlas salu. Vēl pa vienai Mīlestības saliņai ir Vecpiebalgas Inešu pagastā un Rīgā, Daugavgrīvā, netālu no Daugavas ietekas Rīgas jūras līcī. Savukārt vēl viena Mīlas saliņa meklējama Baldones pagastā. Kurzeme gan ir apdalīta ar Mīlestības saliņām, toties Rietumlatvijā ir cita veida mīlestības vietas, kādas nav citur Latvijā.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!