Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo komponisti Lolitu Ritmanis

© LOLITAS RITMANIS ARHĪVS

Holivudā dzīvojošā izcilā latviešu komponiste Lolita Ritmanis sarunā ar »Vakara Ziņām« stāsta – kopš visa viņas ģimene saņēmusi vakcīnu pret Covid-19, viņa atkal jūtot lielu enerģiju apmeklēt koncertus, ciemoties klātienē ar draugiem, pamazām atsākt ceļot un atgriezties pirmspandēmijas dzīves ritmā.

«Pamazām atgriežas darbi. Pašreiz komponēju mūziku TV seriālam «Young Justice», un paralēli mans aģents meklē jaunus projektus, kuri mani varētu interesēt, taču vispirms jāveic proves, lai es tiktu izraudzīta kā projekta komponiste. Esmu uzsākusi sadarbību ar Guntaru Raču, bet pagaidām par šo projektu vairāk nestāstīšu. Tāpat man bija liels gods aranžēt mūziku Raimonda Paula 85 gadu jubilejas koncertiem: gan koncertam ar dziedātāju Elīnu Garanču un «Sinfonietta Rīga», kas, cerams, notiks jūlijā, gan koncertam ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un kori «Latvija». Esmu komponējusi arī vairākus kamermūzikas darbus.»

Arī personīgajā dzīvē Lolitai ir emocionāli un skaisti jaunumi: «Nesen intīmās kāzās tikai tuvāko ģimenes locekļu klātbūtnē savas vecmammiņas dārzā apprecējās mana meitiņa Aija. Brālim Albertam piedzima viņa pirmais mazdēls - puisītis, kurš vectētiņu ir redzējis tikai maskā apklātu seju…» Lolita arī ir gandarīta, ka «zoom pasaulē» saņēmusi milzu lielus godus un balvas sakarā ar viņas komponēto mūziku filmai «Dvēseļu putenis», un ar smaidu piebilst: «Visi notikumi bija drusku kā sapnī. Vakarkleitas palika skapī karājoties, bet, emociju pārpilna, piedalījos visvisādos pasākumos virtuāli - sēžot savā darba krēslā.»

Laiks kopā ar ģimeni

Pavadītais, intīmais laiks kopā ar savu ģimeni, daloties domās, jūtās, piedzīvojumos. Brīžos, kad varu būt kopā ar savu mīļo ģimeni, jūtos vislabāk. Vai tas ir kādos svētkos, vai ģimenes atvaļinājumā, kopā pavadītais laiks dod man spēku un iedvesmo.

Ceriņi

Losandželosā, kur dzīvoju, ceriņus reti redzu, taču ASV ziemeļos gan. Tos sasmaržojot, uzreiz atgriežos savā bērnībā, vecmammiņas dārzā.

Laba dzeja

Nesen pa pastu saņēmu Lolitas Gulbes jauno krājumu «Pēdējā rudens lapa». Mana mammiņa bija pie manis un kopā lasījām dzejoli «Aiz zvaigznēm». Abām bija jāraud.

Bērnības garša

Noteikti tā ir īsta latviešu rupjmaize ar īstu sviestu.

Pelde jūrā un mākoņu skaitīšana

Man ļoti patīk peldēties jūrā, it īpaši Havaju salās, taču, atklāti sakot, patīk to darīt jebkur. Dievinu uz muguras peldēt pa ūdens virsmu, skatīties zilajās debesīs un skaitīt mākonīšus, kuri slīd garām…

Saulrieti

Tos ar prieku baudu jebkurā pasaules malā - vai tā būtu Losandželosa, vai Latvija

Emocijas

Tās ir īpašas sajūtas - būt kopā ar mūziķiem: diriģēt, izbaudīt vienreizējās emocijas, kuras jūtu, kad mūziķi atskaņo manis komponētos darbus. Tas pat nav īsti aprakstāms.

Filmu mūzikas komponēšana

Strādāt pie labas filmas! Kad pirmo reizi redzēju Dzintara Dreiberga «Dvēseļu puteni», biju tik ļoti laimīga, jo uzreiz sapratu, ka filma ir izcila. Piedzīvoju tik daudzus neaprakstāmi spēcīgus brīžus, skatoties filmu un komponējot tai mūziku…

Ceļojumi

Labprāt apceļoju pasauli, lai redzētu un atklātu jaunas vietas. Pirms trim gadiem ar Marku [Lolitas dzīvesbiedrs Marks Matsons] bijām Austrālijā. Vārdos grūti aprakstīt šādus ceļojumu! Redzējām tik daudz un arī darījām tādas lietas, kuras ikdienā neienāktu prātā, piemēram, uzrāpāmies Sidnejas tilta galā!

Sajūtas

Staigāt pa Vecrīgas ielām un vienkārši būt...