Lieliskais skats pāri Daugavai uz Vecpilsētas torņiem, 19. gadsimta arhitektūra un Ķīpsalas apkaimei tipiskais miers un klusums ir tikai dažas no īpašībām, kas raksturo «Fabrikas restorāna» lokāciju.
Restorāns savu vēsturisko nosaukumu nav ieguvis nejauši, jo līdz pat Otrajam pasaules karam šeit darbojās vācu uzņēmēja Bēma ģipša fabrika. Padomju laikos fabriku pārbūvēja par modernu dzīvojamo ēku ansambli - pirmo loftu Latvijā, bet 1997. gadā arhitekte Zaiga Gaile un uzņēmējs Māris Gailis ar domubiedriem uzsāka ģipša fabrikas renovāciju un rekonstrukciju. Ēkas pirmajā stāvā savu mājvietu tolaik atrada elegantais «Fabrikas restorāns». Pēc vairāk nekā 10 darbības gadiem restorāna telpas pārņēma un tajās saimniekoja ģimenes restorāns «Hercogs», taču šogad pavasarī tika realizēta ideja par vēsturiskā «Fabrikas restorāna» atdzimšanu.
«Fabrikas restorāns» ir atgriezies savās viesmīlīgajās telpās, piedāvājot izsmalcinātu garšu lidojumu ar skatu uz Vecpilsētas torņiem.
Restorāna direktore Sintija Apse stāsta, ka lēmums par atgriešanos pie restorāna sākotnējā nosaukuma caurvijies ar sajūtu, ka «Fabrikas restorāna» koncepts daudz organiskāk saplūst ar esošo lokāciju un atmosfēru. Tāpat arī vēsturiskajām restorānam bija izveidojusies sava atpazīstamība un plašs klientu loks. Neskatoties uz pārmaiņām, «Fabrikas restorāns» ir saglabājis vairākas «Hercogam» raksturīgas vērtības: cenu pieejamību, ģimenēm draudzīgu atmosfēru (pieejama bērnu ēdienkarte, rotaļu stūrītis, mazuļu pārtinamais galdiņš) un vienmēr sirsnīgu, pretimnākošu attieksmi no personāla. «Fabrikas restorāns» ir viena no retajām vietām Rīgā, kur saimnieki ar saviem četrkājainajiem mīluļiem ir ļoti gaidīti. Ne mazāk svarīgi, ka restorāna teritorijā var ērti novietot auto.
«Fabrikas restorāna» ilggadējais šefpavārs Sergejs Gjačs norāda, ka restorāna ēdienkartē ir apvienotas dažādu pasaules tautu un reģionu virtuves un jūtamas arī latīņamerikāņu un Āzijas virtuves noskaņas. Starp viesu iecienītākajiem ēdieniem ir melnais risoto ar jūras veltēm, svaigas vai ceptas austeres, zandarta fileja, teļa gaļas karē un citi ēdieni. Vasaras sākumā ēdienkartei pievienojās vairāki jaunumi - pamatā zivju un jūras produktu ēdieni.
Sergejs atklāj, ka vasarā cilvēki mazāk izvēlas karstos ēdienus, tāpēc starp jaunajiem ēdieniem ir dažādas uzkodas un salāti, deserti, kā arī gaļas riktes - izturēts antrekots un melnais brieža gaļas burgers.
Nedēļas nogalēs «Fabrikas restorānā» noris nesteidzīgi rīti ar vēlajām brokastīm, bet vakaros dzīve dzirkstī, baudot sulīgus steikus, jūras veltes, kokteiļus, austeres un šampanieti.
«Fabrikas restorāns» ir vieta, kur apstājas laiks, vērojot garām slīdošas buru laivas, gulbju ģimenes pastaigas un mākoņu spēles upes spogulī.
_________
APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA