Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Jaunās izglītības ministres astroportrets

© F64

Pēc dažādām rokādēm valdībā esam tikuši pie vairākiem jauniem ministriem. Tajā skaitā jaunas izglītības un zinātnes ministres, kas nāk daudzu nemīlētās Ilgas Šuplinskas vietā. Anitai Muižniecei ir 33 gadi. Tik jauni politiķi augstos amatos Latvijā ir diezgan liels retums.

Jaunās konservatīvās partijas vadītājs Jānis Bordāns nepaskaidro, kāpēc vienu partijas biedri bija jāaizstāj ar citu. Taču skaidrs, ka Šuplinska izpelnījusies lielu kritiku no sabiedrības. Viņas laikā bijuši lēmumi par mācībām ārā galīgi nepiemērotos laika apstākļos, problēmas ar tehnisko nodrošinājumu bērniem attālinātajā mācību procesā, pedagogi pauduši savu neapmierinātību u.c.

Anita Muižniece ir mācījusies uzņēmējdarbību un ieguvusi Latvijas Universitātē izglītības maģistres grādu. Saeimā darbojās Izglītības, kultūras un zinātnes un Eiropas lietu komisijā, taču strādājusi arī par angļu valodas skolotāju, kas vieš cerības - cilvēks pazīst drēbi. Jaunā ministre izteikusies, ka viņas prioritāte būs darīt visu iespējamo, lai visi skolēni 1. septembrī atgrieztos klātienes mācībās. Svarīgs būs arī darbs pie pedagogu atalgojuma palielināšanas.

Ja salīdzinām Anitas Muižnieces un Ilgas Šuplinskas astrokartes, tad jaunā ministre kā personība ir harmoniskāka. »Vakara Ziņas« jau iepriekš rakstīja, ka Šuplinskai ir ambīcijas un spītība pierādīt savu taisnību par katru cenu un rīkoties, kā pati uzskata par labāku.

Anita Muižniece ir darbības cilvēks, viņas astrokartē dominē Uguns stihija. Viņas piedzimšanas brīdī Saule atradusies Strēlnieka zodiaka zīmē, un vēl atsevišķās pozīcijās šī zīme parādās. Tas liecina, ka cilvēks savu dzīvi var saistīt ar pedagoģiju un pašam svarīga redzesloka paplašināšana. Maz Zemes stihijas, kas nozīmē - var mazliet pietrūkt praktiskuma, materiālisma, sajūtas, ka stāvi ar abām kājām uz zemes. Dažkārt plāni var būt lielāki par iespējām, toties prāta planēta Merkurs atrodas Skorpiona zīmē, kas norāda uz asu prātu un stratēģa dotībām.

Kā cilvēks - optimistiska, dzīvespriecīga, brīvību mīloša.

(Astroportrets veidots pēc kosmogrammas, kad nav zināms dzimšanas pulksteņa laiks.)