VAKARA ZIŅAS. Kā precas Latvijā

© Ģirts Ozoliņš/F64

2021. gada 18. februārī Latvijas dzimtsarakstu sistēmai apritēja simt gadi. 1921. gada 18. februārī Latvijas Satversmes sapulce III sesijā pieņēma un Valsts prezidents Jānis Čakste izsludināja likumu «Par civilstāvokļa aktu reģistrāciju». Līdz tam baznīcu pildītās funkcijas – dzimšanas, laulības un miršanas reģistrēšanu – pārņēma laicīgās iestādes, kuras nosauca par dzimtsarakstu nodaļām.

Pandēmijas izsludināšana 2020. gadā ietekmēja arī dzimtsarakstu nodaļu darbu. Klātienē dzimtsarakstu nodaļas sniedza pakalpojumus: bērna dzimšanas fakta reģistrācija; miršanas fakta reģistrācija; laulības reģistrācija; vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņas iesnieguma iesniegšana, ja to nav iespējams izdarīt attālināti.

Kā ritējis darbs pandēmijas zīmē, pastāstīja divu dzimtsarakstu nodaļu vadītājas.

Viss mainās

Jelgavas pilsētas pašvaldības administrācijas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Diāna Pavlovska uzsvēra, ka gan jaunie pāri, gan dzimtsarakstu nodaļas darbinieki gaida brīdi, kad varēs notikt laulību ceremonijas. Tad būs iespējami dažādi kuriozi un amizanti atgadījumi (kā senāk). Šobrīd laulību ceremonijas nenotiek. Laulības tiek reģistrētas kā juridisks fakts, iekštelpās klātesot tikai personām, kuras vēlas noslēgt laulību un diviem pilngadīgiem lieciniekiem. Ārtelpās laulības reģistrācija ir iespējama klātesot ne vairāk kā 10 personām, divu mājsaimniecību ietvaros (neieskaitot dzimtsarakstu nodaļas amatpersonu).

«2020. gadā daudzi pārcēla kāzas uz šo gadu, jo nevarēja rīkot lielus pasākumus. Ir tādi, kuri šogad vairs nav kopā, bet ir tādi, kuri sapratuši, ka varbūt nemaz nav tik slikti kāzas rīkot samazinātā sastāvā. Par jaunā pāra apģērbu var teikt, ka tas palicis nemainīgs. Pazūd plīvuri, parādās diadēmas. Protams, gadās tādi laulājamie, kuri nāk kā no ielas. Vēl citi ierodas treniņtērpos, bet stilizētos, un ar plīvuru. Ir pāri, kuri šo dienu nevēlas padarīt īpašu, un amatpersona kostīmā ar amata zīmi jūtas kā no citas planētas.

2020. gadā bija 99 laulības Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī, kas, ņemot vērā esošos apstākļus, bija ļoti liels skaitlis. Ir cilvēki, kuri vadās pēc astrologa noteiktajiem labvēlīgajiem laikiem, citi - pēc darba grafika. Parādās tendence, ka vīri pāriet sievas uzvārdā.

Ja novērojams dzimstības samazinājums, es šaubos, vai to var saistīt ar pandēmijas laiku, jo iedzīvotāju skaits reproduktīvā vecumā vispār ir samazinājies.»

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!

Svarīgākais