Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 9 lietas, kas raksturo Antru Medni

© F64 Photo Agency

Šogad, kad svinam izcilā dzejnieka Aleksandra Čaka 120 gadu jubileju, Antras Mednes vadītajam dzejnieka memoriālajam dzīvoklim – muzejam ir daudz ieceru skaistām dzimšanas dienas svinībām.

«Neskatoties uz situāciju pasaulē un Latvijā, 27. oktobrī noteikti svinēsim Čaka dzimšanas dienu un būsim kopā caur dzejnieka dzeju, poēmām, stāstiem un atmiņām. Ja situācija atļaus, dzejnieka dzimšanas diena tiks svinēta vērienīgi! Lai iepazīstinātu interesentus ar nezināmām vai mazāk zināmām lappusēm Čaka biogrāfijā, divas reizes mēnesī plašsaziņas līdzekļos un «Facebook» ir iespēja sekot stāstiem par dzejnieka kā radošas personības veidošanās procesu. Vēl top divas tematiskās izstādes,» stāsta Antra.

No klasikas līdz repam

«Klausos dažādu mūziku, sākot no Džuzepes Verdi un Džakomo Pučīni operām, no romantiskās itāļu puišu grupas «Il Volo» līdz latviešu repam, kas savos mūzikas projektos nesaudzīgi un tieši atklāj sociālās un katras personības problēmas un iekšējos dēmonus - Ozols, Mesa, ansis. Iekšējās izjūtas dažkārt prasa melodiju, bet citkārt ritmu.»

Tiešraides no mākslas muzejiem

«Impresionistu māksla mani vienmēr uzrunā ar savu uzdrīkstēšanos, ar pārkāptiem akadēmiskās mākslas pamatnoteikumiem, ar brīvības sajūtu un noslēpumainības plīvuru. Kamēr muzeju ekspozīcijas klātienē nav apskatāmas, izmantoju iespēju atkal pārlasīt pasaules labāko mākslas muzeju izdotās grāmatas augstā tipogrāfiskā kvalitātē un skatos tiešraides no «Musee d’Orsay» Parīzē vai «The Metropolitan Museum of Art» Ņujorkā.»

Sveces

«Sveces ir ne tikai estētisks interjera priekšmets, bet emociju stabilizators un telpu harmonizējošs elements. Harmonijai lietoju gan vienkāršās baltās sveces, gan arī sveces kā oriģinālus mākslas darbus ar autogrāfiem.»

Grāmatas visiem dvēseles noskaņojumiem

«Pārsvarā lasu kultūrvēstures darbus un memuārliteratūru, kas ir saistoša lasāmviela un noder maniem zinātniskajiem pētījumiem. Augstu vērtēju savu kolēģu izdevumus Latvijas muzejos - Rundāles pils muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Kara muzeja un daudzu citu, kas atspoguļo Latvijas muzeju krājumu bagātības un dziļumu.»

Negaidīti atklājumi

«Pētnieciskais darbs muzejā ir ar negaidītiem atklājumiem. Man vienmēr kļūdaini licies, ka pārzinu Aleksandra Čaka muzeja krājumu, bet katru reizi, pētot materiālus, atrodu ko jaunu un nepamanītu. Muzeju krājums ir kā neizsmeļama informācijas aka. Mēģinu ar saviem atklājumiem iepazīstināt plašāku sabiedrību, izdodot grāmatas.»

Rīta kafija

«Rīta kafija no mīļās krūzes. Tas ir miera mirklis, lai saplānotu dienas darbus.»

Iedvesmas avots - pozitīvisms

«Apzināta distancēšanās no negatīvas informācijas. Audzinu gribasspēku atteikties no sliktu ziņu klausīšanās. Iedvesmojos no pozitīvisma darbā, sadzīvē, kultūrā.»

Ceļojumi un brīvības izjūta

«Dalība starptautiskajās zinātniskajās konferencēs ar jauniem iespaidiem un izziņas impulsiem, kas ļauj iepazīt jaunus cilvēkus, jaunas valstis, lai saprastu vienojošo un atšķirīgo dažādu tautu kultūras vēsturē. Īpašu prieku man sagādā ceļošana vienatnē ar mugursomu. Tā dod absolūtu brīvības izjūtu.»

Lauku mājas

«Mūsu lauku mājas Vallē. Miera vieta, kur apstājas laiks. Tur cenšos iztikt bez interneta un būt kopā ar ģimeni.»