Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Uzņēmējs Bergholcs ar domubiedriem rada singlu par pandēmiju

© NO EDGARA BERGHOLCA PERSONISKĀ ARHĪVA

Hiphopa apvienība «ReQi» savā mūzikā atspoguļo sabiedrības ikdienu un pievērš uzmanību aktuālām problēmām tā, kā raksturīgs šim mūzikas žanram – tieši un skarbi, bez izskaistināšanas. Dziesmā «Meksikāņu seriāls «Pandēmija»» tā pievērsusies aktuālajai Covid-19 tēmai. Viens no grupas solistiem un dziesmas idejas autors Edgars Bergholcs saka: grupas mērķis ir uz pozitīvas nots likt politiķiem paskatīties pašiem uz sevi.

Ar jokiem par dzīvi

«Dziesma ir labs veids, kā uzrunāt sabiedrību un vienlaikus valdību šajā pandēmijas laikā. Smalki niansējot jokus, mēs paužam labestīgu protestu valdības lēmumiem, sakot, ka sabiedrība ir sagurusi no tiem. Varam droši teikt, ka šī dziesma ir veltījums tiem tautas kalpiem, kas šobrīd lemj par mūsu dzīvēm. Mēs to nosaucām par meksikāņu seriālu, jo kurš gan no mums nav uzaudzis ar meksikāņu seriāliem, un šobrīd valstī notiekošais to atgādina! Mēs ceram, ka arī līdz valdības un parlamenta ausīm nonāks šis singls un, iespējams, tas liks rūpīgāk izsvērt atsevišķus gudro galvu lēmumus,» domā Edgars Bergholcs.

Mūziķis aicina neapvainoties par dziesmas vārdiem - to mērķis nav aizskart, bet gan likt aizdomāties par sabiedrībā aktuālām tēmām: «Mums jau ir galvā iesēdies, ka jāievēro divu metru distance un jāmazgā rokas. Tajā pašā laikā mēs jūtam, ka esam uz pēdējās robežas, lai izturētu visus uzliktos ierobežojumus. Un tas nav normāli, ka valsts visus noliek vienā līnijā - ka visi ir pārkāpēji un neievēro noteikumus. Mums ir vairāk jautājumu nekā atbilžu. Ja nauda tiktu ieplūdināta valstī daudz pārdomātāk, tad visi būtu lielāki uzvarētāji. Es priecājos par vienreizējiem pabalstiem bērniem un pensionāriem, bet runāsim atklāti - svarīgāk būtu valdībai bez liekas augstprātības izskaidrot savus lēmumus.»

Tas ir par mums

Dziesmas teksta autors ir Kristaps Kaļinka, kuram dziesmu tekstu rakstīšana ir vaļasprieks. Viņš atzīst, ka pēc frāzēm nav bijis tālu jāmeklē, jo par to runā ģimenēs, par to domā draugi, kolēģi, kaimiņi un vienkārši uz ielas sastaptie cilvēki vai pārdevēji veikalā. Teksts raksturo sabiedrības viedokli un attieksmi. «Manuprāt, katrs, kurš dzird šo dziesmu, teiks: jā, tas ir par mums,» norāda Kristaps. Piedziedājuma autori ir DJ KRII (Kristaps Krievs) un Bergholcs. «Patiesībā mums ļoti ātri radās šī dziesma. Vienā dienā uzzvanīja Bergholcs un teica: «Hei, man ir ideja jaunam singlam!» Un mēs visi uz to pavilkāmies! Sajūtas par valstī notiekošo mums visiem ir līdzīgas. Tāpēc arī dziesma radās ļoti viegli!» norāda DJ KRII.

Vērtējums valdības lēmumiem

Vaicāts, kā pandēmija un valdības lēmumi ietekmē viņus pašus, Edgars Bergholcs saka - viņš vada lielu uzņēmumu «Baltik Elektro», līdz ar to izjūt valdības lēmumu ietekmi uz uzņēmējdarbību: «Protams, ir tik daudz izdarīts, lai pārorganizētu darbu, noliktavas darbību, veiktu atbilstoši pasūtījumus, iedarbinātu piegādes onlainā un ņemtu vērā katra korporatīvā klienta prasības saistībā ar Covid-19! Un vēl jābūt saprotošam pret darbiniekiem, kuriem ir jāmācās kopā ar bērniem mājās! Absurds!»

Savukārt DJ KRII uzsver, ka pret kultūras nozari valdības lēmumi ir bijuši ļoti nežēlīgi - nav koncertu, nav pasākumu, nav kultūras. Daudziem viņa paziņām klājas ļoti grūti, tiek meklēti papildu darbi, lai šo laiku izdzīvotu, jo ar 200-500 eiro dīkstāves mēneša pabalstu nav iespējams uzturēt ģimeni, maksāt īri vai kredītus un audzināt bērnus. Viņš sagaida, ka valsts domās, kā līdzsvarot prasības, lai visi spētu izdzīvot.

Atbildot uz jautājumu, vai būs meksikāņu seriāla turpinājums, puiši neslēpj: «Nav izslēgts!» Bet viņi cer, ka Kariņš un Co neradīs iemeslu muzikālajam turpinājumam. Kaut gan tas vakcinācijas birojs konkrēti uzprasoties!