VAKARA ZIŅAS. Spoku panteons ar visa kalibra Latvijas rēgiem

© F64 Photo Agency

Vislabāk ar daudzpusīgo Latvijas tradicionālo spoku plejādi var iepazīties Preiļu Jaunajā pilī. Turklāt jāuzsver, ka Preiļos komunikācija ar pārdabiskajām personībām nebūs vis kaut kā iestudēta vai mākslīgi radīta, jo Jaunā pils un tās parks ir, ja tā varētu teikt, dabiski izveidojies spoku rezervāts. Tur var sastapt dzīvi apraktu mednieku, mūrī iemūrētas zemniekmeitas rēgu, sev lodi pierē ielaidušu skolmeistaru, kapličas zombijus un vēl daudz citu mistisku būtņu. Vajag vien būt pareizajā vietā un īstajā laikā…

Pērle bija, pērle būs

Grāfu Borhu dzimta Preiļos valdīja apmēram 500 gadus. Viņu pils un ap to izveidotais ainavu parks ir viens no pilsētas lepnumiem. 19. gadsimta sešdesmito gadu sākumā Borhi nolēma vecās pils vietā uzbūvēt jaunu. Un uzbūvēja arī - ar visiem spokiem un leģendām. Borhi Preiļos saimniekoja līdz neatkarīgās Latvijas nodibināšanai, un 1920. gadā agrārās reformas laikā pils nonāca jaunās valsts pārziņā, kura tur ierīkoja lauksaimniecības skolu. Jaunos zemniekus tur skoloja līdz padomju okupācijai, kad pilī ierīkoja dažādas iestādes.

1979. gadā no kādas pils krāsns izkrita degoša pagale, muiža izdega un no glaunās ēkas palika pāri vien nepievilcīgas krāsmatas. Tomēr spokiem tas daudz ko neskādēja.

Atjaunotās Latvijas laikā pils sākusi atdzimt. Pašvaldība īsteno vairāku miljonu vērtu projektu, lai pili un parku ap to atjaunotu un to atkal padarītu ceļotājiem pievilcīgu. Borhu pils sardzes namā iekārtots Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs, viena no parka saliņām - Ādama un Ievas saliņa - pirms diviem gadiem saņēmusi Latvijas Ainavu arhitektūras balvu kā labākā kultūrvēsturiskā ainava valstī. Tā ka pēc dažiem gadiem Preiļu Borhu dzimtas pils komplekss būs viena no Latvijas tūrisma pērlēm. Protams, ar visiem spokiem, kurus nav spējuši iznīcināt ne kari un politiskās sistēmu maiņas, ne saimnieku rokādes un reliģiskās pārliecības.

Šoreiz ielūkojamies vietā, kur, iespējams, ir koncentrējusies vislielākā un visdažādākā Latvijas spoku plejāde.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!

Vakara Ziņas

«Katrā braucienā pārsteidzošākais ir cilvēki – gan tie, ar kuriem vienojošs ir ceļš, gan tie, ar kuriem šai ceļā ir lemts satikties. Tas ir neticami, cik spēcīgus, radošus un gaišus cilvēkus mēs sastopam ceļā un ikvienā vietā, kur nonākam,» saka mūziķis, dziesmu autors, Latvijas Radio 5 direktors un «Velomūzikas» idejas autors Kārlis Kazāks.

Svarīgākais