VAKARA ZIŅAS. Kāda "Titānikam" saistība ar ostas pilsētu Latvijā?

Reiz te bija pasaulslavenā «Titānika» kompānijas birojs. © Jānis Vecbrālis/F64 Photo Agency

Kad sava pirmā brauciena laikā okeāna dzelmē nogrima Belfāstā, Īrijā, būvētais, kompānijai «White Star Line» piederošais pasažieru laineris «Titāniks», šķita, ka tas ir murgs – nekas ļaunāks vairs nevarētu notikt. Tā bija pasaules mēroga traģēdija, kas, laikam un cilvēku paaudzēm mainoties, vēl aizvien nav aizmirsta. Gluži pretēji, tiek rakstīti kinoscenāriji, uzņemtas mākslas filmas.

Mūsdienās absolūti neticams, pat sirreāls šķiet fakts, ka 20. gadsimta sākumā viens no kompānijas «White Star Line» birojiem atradies arī Liepājā, turklāt pašā pilsētas centrā, Lielās un Šaurās ielas stūrī. Kā atklāja Liepājas kultūrvēstures pētniece Kristīne Jākabsone, ēka diemžēl nav saglabājusies - tā tika sagrauta Otrā pasaules kara bombardēšanu laikā. Mūsdienās Šaurā iela gan atrodas citā pilsētas daļā, taču vēsturiski tā krustojusi pilsētas centrālo jeb Lielo ielu. Tagad šajā vietā atrodas beznosaukuma ielas posms Liepājas Universitātes centrālās ēkas galā. «Bija pat sāktas sarunas par «Titānika» tēlniecisko maketu, par «Titānika» piemiņas biedrības «Titanic Historical Society Inc» ieinteresētību sadarbībā ar Liepāju, bet Liepājā tas nevienu tā arī līdz galam neieinteresēja,» atklāj Kristīne.



Vakara Ziņas

«Katrā braucienā pārsteidzošākais ir cilvēki – gan tie, ar kuriem vienojošs ir ceļš, gan tie, ar kuriem šai ceļā ir lemts satikties. Tas ir neticami, cik spēcīgus, radošus un gaišus cilvēkus mēs sastopam ceļā un ikvienā vietā, kur nonākam,» saka mūziķis, dziesmu autors, Latvijas Radio 5 direktors un «Velomūzikas» idejas autors Kārlis Kazāks.

Svarīgākais