Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko dara Dzintris Kolāts

© NO PERSONISKĀ ARHĪVA

Sazvanīt Dzintri Kolātu – žurnālistu, bijušo Latvijas Radio ģenerāldirektoru un Ziņu dienesta vadītāju un kādreiz tik populārā raidījuma «Mikrofons» ētera balsi – nemaz nav tik vienkārši, jo jau kādu laiku viņš aktīvi rīko pārgājienus pa Kuivižu un Ainažu apkārtnes dabas takām. «Cilvēkiem, kas pie manis brauc, es saku – mums var būt dažādi viedokļi par notiekošo, bet tos staigājot atstāsim malā, jo pārgājienos dodamies ne jau tālab, lai strīdētos, bet gan lai varbūt ieraudzītu kādu putnu, zvēru pēdas un izvēdinātu galvu – tiešā un pārnestā nozīmē.»

Rīgas gan Dzintrim nepietrūkst - viņaprāt, šajā laikā galvaspilsētā cilvēks jūtas daudz nospiestāks nekā ārpus tās. «Īpaši, ja tas ir kā manā gadījumā - kad ir neliels īpašums, nedaudz meža un turpat aiz kāpām - jūra. Tā kā daba man ir tuva un saista, es šeit, Kuivižos, jūtos patiešām labi!»

Pastaigas ar pievienoto vērtību

«Kā jau tas laiku laikos laukos ir bijis, lielu daļu laika aizņem malkas sagatavošana nākamajai sezonai. Pārējā laikā diezgan aktīvi nodarbojos ar pārgājienu organizēšanu. Kopā ar interesentiem izstaigājam dabas takas, ļaujot aizmirst ikdienas problēmu gūzmu.» Šos pastaigu maršrutus Kuivižu ciema un Ainažu apkārtnē Dzintris izveidojis, izgājis un testējis pats, turklāt «visi maršruti nebūt nav uzspodrināti, pa skaistām dēļu vai asfalta taciņām; ir jāiet arī pa aizaugušām stigām, jālec pāri kādam grāvim, jāpārbrien dūksnājs vai jāpārkāpj koku stumbri, kas sakrituši vētrā…» Gājienus Dzintris papildina ar dažādiem stāstiem iz vēstures, interesantiem faktiem un atgadījumiem, par ģeogrāfiju, spokošanos. «Visi kopā pētām dzīvnieku pēdas, interesantus kokus, diskutējam par vienu vai otru dabas procesu, tā ka iesaistās visi.» Interesentiem pašreiz pieejami 11, 15 vai 22 kilometrus gari maršruti, turklāt noslēgumā ikvienam pienākas karsta zupa pie ugunskura. «Cilvēki priecājas, ka no mūsu sarunām apmēram pusprocents ir par politiku, deviņi procenti - par kovidu, un pārējais - vēsture, ģeogrāfija, kopīgi paziņas… Arī es pats uzzinu daudz ko jaunu, jo katrs no nācējiem kaut kādu informāciju liek klāt.» Interesenti var pieteikties sociālajos tīklos, un Dzintris ar lepnumu saka, ka nu jau pastaigu saraksts ir aizpildīts līdz janvāra beigām. Iespējams, ar laiku Dzintris vieglākos pārgājienos ņems līdzi savus mazdēlus [vienam pašreiz ir septiņi, otram būs trīs gadi, savukārt pavisam drīz pasaulē nāks trešais mazbērns].

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!