Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Cilvēks ar labu sirdi ‒ Ivanda Bite

© FOTO NO IVANDAS BITES PERSONISKĀ ARHĪVA

Ziemassvētku laikā gribas dalīties ar īpašiem stāstiem, un šoreiz tas ir par piecu bērnu mammu, biedrības «Eņģeļa sirds» dibinātāju Ivandu Biti, kura jau 10 gadus par savām mājām sauc Ķekavu. Par dzīvesvietas izvēli Ivanda teic – tā ir nejaušība vai varbūt sakritība, jo viņa ar vīru meklējuši iespēju pārcelties uz dzīvi ārpus Rīgas, kur ir klusāk un mierīgāk: «Tagad dzīvojam ļoti skaistā un ainaviskā vietā pie pašas Daugavas, un varu droši teikt – te ir īsta miera osta!» 

«Esam bites rožu dārziņā!»

«Mums ģimenē aug piecas burvīgas, mīļas meitiņas, tātad esmu mamma, kurai jāprot sadalīt laiku starp vīru, darbu, bērniem, māju, skolu un biedrību. Un visjaukākais brīnums, kas ar mums noticis, ir bērnu ienākšana ģimenē. Uztveru to kā lielu svētību un Dieva sniegtu dāvanu.» Ivanda atzīst, ka ir ļoti patstāvīga un ar ģimenē stingri ieaudzinātu darba tikumu, tāpēc nav brīnums, ka viņas CV darba pieredzē ir atrodams tikai vienas kompānijas nosaukums, kas saistīts ar kosmētikas nozari - tajā viņa savu karjeru veidojusi no pārdevējas līdz uzņēmuma valdes priekšsēdētājai.

Taču saprotama bija Ivandas izvēle pilnībā mainīt savu dzīvi: pirms 10 gadiem viņa sāka apmeklēt vairākas daudzbērnu ģimenes Zemgalē, lai sniegtu atbalstu, dalītos pieredzē un palīdzētu mammām atvērt plašāku skatu uz iespējām viņu bērniem: «Mani patiesi aizrāva un piepildīja šī misija. Visu ģimeņu bērni, par kuriem mēs ar kolēģēm uzņēmāmies rūpes, bija vienlīdz iemīļoti. Taču pirms septiņiem gadiem kādas ģimenes skumjais stāsts pilnībā mainīja manu un mana vīra Andra dzīvi, jo bez ilgām pārdomām pieņēmām lēmumu dāvāt ģimenes siltumu četrām māsiņām. Tā vienas dienas laikā divu cilvēku ģimene pārtapa par sešu cilvēku ģimeni, kurai pēc diviem gadiem pievienojās vēl viena māsiņa,» par savu ģimeni stāsta Ivanda.

«Vienmēr visu darām kopā!»

Jaunākā meitiņa Anna iet bērnudārzā, savukārt vecākās meitas Gaida (16), Kitija (15), Evelīna (13) un Elīna (12) mācās Ķekavas vidusskolā, un papildus mācībām meitenes apmeklē gan dejošanas nodarbības, gan mākslas skolu. Turklāt, kā ar patiesu lepnumu saka Ivanda, trim meitām esot īpaša mīlestība uz zirgiem, tāpēc viņas apmeklē jāšanas nodarbības: «Mīlestību pret zirgiem un zīmēšanas talantu viņas acīmredzot ir pārmantojušas no savas mammas, jo man ir nācies redzēt dažus viņas zīmējumus. Meitenes ir ļoti talantīgas, un mēs palīdzam to sekmēt un pilnveidot.» Diemžēl šobrīd mācības notiek attālināti un nodarbības uz laiku ir atceltas, tomēr ģimene cenšas šo fizisko aktivitāšu trūkumu kompensēt ar izbraucieniem pie dabas nedēļas nogalēs.

Ivanda un Andris ar savu paraugu cenšas rādīt, kas ir darba tikums, tāpēc meitenes tiek iesaistītas pilnīgi visos darbos: «Lai ko mēs darītu, visu cenšamies darīt kopā: gan mājā, gan braucam tētim palīgā uz uzņēmumu; iesaistu meitas arī mūsu biedrības projektos, jo man ir svarīgi iemācīt, lai viņas nav vienaldzīgas pret līdzcilvēkiem un viņu problēmām. Viņas to dara ar prieku!»

Ivanda atzīst, ka abi ar Andri meitām cenšas iemācīt to, cik svarīgi ir, lai ģimene gan svētkos, gan ikdienā sapulcētos pie skaisti uzklāta galda un apgūtu svētku tradīcijas. «Esmu kaislīga gatavotāja, un arī bērnus iesaistu savās kulinārijas meistarklasēs. Mans lauciņš ir kūkas un veselīgie salāti, kā arī krājumi ziemai - visdažādākie ievārījumi, konservējumi, lai varam piepildīt garāžu, jo pagaidām pagraba mums nav,» viņa smejas.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!