Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Saimniece Māra Zemdega cerīgi lūkojas nākotnē

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

LTV raidījuma «Īstās latvju saimnieces» trešās sezonas dalībniece un viesu nama «Mauriņi» īpašniece Māra Zemdega priecājas, ka cilvēki viņu atceras. Žurnāls »Vakara Ziņas« aprunājas ar čaklo, inteliģento un apsviedīgo namamāti gan par jaunām un latviskām garšām virtuvē, gan par to, kā pandēmija ir ietekmējusi «Mauriņus». Vēl Mārai sāp tēva garīgā mantojuma saglabāšana.

Mārai goda lieta ir skatīties raidījuma «Īstās latvju saimnieces» jaunāko sezonu, kurā piedalījās apbrīnojamas, talantīgas un iedvesmojošas saimnieces. Draudzība starp raidījuma dalībniecēm turpinās, dāmu kompānija priecājas satikties un devušās kopīgā braucienā uz Baltkrieviju.

Pagaidām ‒ labi

Māra stāsta: «Šajā laikā uz viesu namu atļauts braukt tikai vienai mājsaimniecībai. Mums ir pavisam cits koncepts, esam lielo pasākumu rīkotāji. Mūsu vislielākā maizīte ir Maskavas bērnu nometnes, kas šovasar nevarēja notikt. Vasara bija grūta, bet esam tikuši galā. Neesam zaudējumos. Gribu pateikt, ka mums ļoti palīdz valdība, jo darbiniekiem tika samaksāts dīkstāves pabalsts. Ceru, ka turpināsies sadarbība ar «London Gates» skolu, kurā bērni apgūst angļu valodas zināšanas. Viņi pie mums ir viesojušies jau astoņas vasaras, bet šogad pandēmijas dēļ neiznāca. Pateicoties mūsu sadarbībai, ir atvērta «London Gates» skolas filiāle Latvijā. Es domāju, ka tā ir milzīga uzvara. Ir ļoti laba sajūta un prieks satikt skolēnus, kas tagad jau ir instruktori.

Pie mums ir dzīvojuši, kad to drīkstēja, arī Dienvidkorejas bobslejisti un skeletonisti, kas piedalījās sacensībās Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē. Protams, bija jāgatavo maltīte, kas ir piemērota viņu garšas kārpiņām. Tā kā esmu bijusi Ķīnā, zinu, kā jāgatavo Āzijas ēdiens.»

Latvijas garša virtuvē

Māra ir prasmīga un izdarīga saimniece, kura virtuvē spēj uzburt gardus ēdienus visdažādākajām gaumēm. Viens no viņas meistarstiķiem ir ievārījumi ar 80 garšām. Piemēram, rabarberu sīrups ar rumu, rabarberu ievārījums ar apelsīniem, citroniem, zemenēm, balto šokolādi, kanēli, āboliem un plūmēm. Daudzi ir iecienījuši viņas rožu ievārījumu, kam raksturīga ļoti maiga garša un jauka smarža. Rozēm noteikti ir jābūt pašu audzētām. Māras znots ir mākslinieks un izveidojis skaistu etiķešu dizainu, kas rotā gan saimnieces cepto maizīti, gan ievārījumu burkas.

Māra Zemdega ir pacēlusi maizes cepšanu jaunā līmenī, cepot bez rauga un tikai no dabiskām sastāvdaļām. Ne velti tiek apgalvots, ka Latvijas rudzu maize ir visvērtīgākā pasaulē. Gardās maizes sastāvdaļas var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem: iesals, rudzu pilngraudu milti, sāls, ūdens. Cukura tur nav! Māras ceptā maizīte ir tik garda, ka, to ēdot, nav nepieciešams sviests.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!