Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kur dzimusi Ziemassvētku eglīte?

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Pirms vairāk nekā 10 gadiem Rīga un Tallina strīdējās par to, kura pilsēta būtu uzskatāma par Ziemassvētku eglītes dzimšanas vietu. Tallinieši apgalvoja, ka pie viņiem pirmā Ziemassvētku eglīte iedegta 70 gadus agrāk nekā Rīgā – 1441. gadā…

Švarcvalde pret Rīgu

Kā vēsta vietne «Ziemassvetkueglite.lv», pirmās liecības, ka Ziemassvētkos rotāta eglīte Rīgā, saglabājušās no 1476. gada. Ir ziņas, ka Melngalvju brālības biedri Ziemassvētku ceremonijas laikā izmantojuši mūžzaļu koku, kas, svētkiem beidzoties, ar dziesmām un dejām iznests laukā no svinību nama un sadedzināts. Ir nostāsti arī par to, ka Melngalvju brālības dalībnieki paši veidojuši stilizētu koku, sakarinot tajā papīra un auduma strēmeles, sausos ziedus, salmu lelles, iespējams, arī ābolus un citu gardumus.

Tāpat eksistē liecības, ka pirmā svētku eglīte rotāta Vācijā, Švarcvaldē 1419. gadā. Tur Svētā Gara slimnīcā ar āboliem, piparkūkām un riekstiem eglīti izrotājuši Freiburgas beķeru brālības biedri.

Savukārt «Vikipēdijā» lasāms, ka eglīšu uzstādīšanas un rotāšanas tradīcija aizsākta 15. gadsimtā Livonijā (pašreizējās Latvijas un Igaunijas teritorija) un 16. gadsimtā Ziemeļvācijā: «Pēc pirmajiem dokumentētajiem Ziemassvētku egļu izmantošanas gadījumiem, Igaunijā 1441., 1442. un 1514. gadā Melngalvju brālība savā brālības mājā Rēvelē (Tallinā) uzcēla Ziemassvētku egli un pēdējā naktī pirms svinībām tā tika novietota Rātslaukumā. Citi avoti vēsta, ka pirmoreiz Ziemassvētku egle tikusi izrotāta Rīgā 1510. gadā - Ziemassvētku vakarā Doma laukumā eglīti ar papīra ziediem esot izrotājuši Rīgas amatnieki.»

Lutera māņu pastaiga

Viens no pazīstamākajiem un populārākajiem nostāstiem par Ziemassvētku eglīti attiecināms uz Rīgu. 1510. gadā ievērojamais baznīcas reformators Mārtiņš Luters, kurš tolaik dzīvojis Latvijā, gājis pa piesnigušu mežu netālu no Rīgas un vērojis, kā mēness un zvaigžņu gaismā mirdz egļu skujas. Viņš nolēmis šo skaistumu aiznest bērniem - nocirtis eglīti un mājās izrotājis to ar svecītēm. Tomēr šis stāsts nevar būt patiess, jo 1510. gadā Mārtiņš Luters dzīvoja Vācijā, būdams iesvētīts augustīniešu mūka kārtā, un Latvijā nav viesojies.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!