Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ēdinātāji dzīvo un strādā bada maizē

© Publicitātes foto

Par viesnīcnieku un tūrisma industrijas problēmām »Vakara Ziņas« jau rakstīja, bet nu aizvien skaļāk balsi paceļ krodziņu, bāru un restorānu īpašnieki un šefpavāri, jo vienīgais veids, kā viņu uzņēmumiem tiek ļauts strādāt, ir ēdienu izsniegšana līdznešanai. Šajā situācijā vairāki uzņēmumi ir paziņojuši par slēgšanu uz nezināmu laiku, savukārt citi mēģina izdzīvot un cīnīties jaunajos apstākļos. Aptaujātie uzņēmēji ir noskaņoti visai skeptiski, vienbalsīgi norādot – sekas būs bēdīgas, ja ieilgs šī situācija, kad nevar normāli strādāt, un arī valsts viņus neatbalsta.

«Piecos vilkos» - ēdieni līdzņemšanai

Pašreizējai situācijai ēdināšanas nozarē centies pielāgoties krodziņš «Pieci vilki» ‒ katru nedēļu tā «Facebook» lapā tiek publicēts nākamās nedēļas līdzņemamo ēdienu piedāvājums. Kā sarunā saka krodziņa saimniece Ligita Vilks, «pašreizējā situācija ar ēdienu līdzņemšanu ir neloģiska. Piekrītu, ka vajadzēja ierobežot nakts dzīvi krodziņos, jo - kāpēc cilvēks nevar pa dienu atnākt pie mums un paēst 15 minūtēs? Mums klienti jautā, kur ir higiēna situācijā, ja viņam ar līdzpaņemto ēdienu jāmeklē soliņš parkā, kur varētu paēst… Līdz šim esam ievērojuši visus drošības priekšnoteikumus, un es šajā situācijā neredzu tik lielu apdraudējumu - atšķirībā no situācijas, kad viņš staigā un meklē vietu, kur apēst savas pusdienas no plastmasas traukiem. Uz ofisu arī īsti pusdienas nevar ņemt līdzi, jo ne visur ir iekārtotas virtuvītes… Sāk likties, ka dažām lietām lēmēji nedomā līdzi.»

Pašreiz trīs cilvēkus Ligitai nāksies laist dīkstāvē, jo ‒ «viņiem darbiņu nevaram dot. Paliekam divi cilvēki uz pilnu slodzi, un ir arī viens palīgs. Ja mēs paši «jaunajās zeķēs» varējām ielēkt ļoti ātri, ar klientiem ir citādāk: ir jārunā, informācija jāpublicē vairākkārt, un tā ir papildu slodze. Protams, uzņēmumam šis laiks arī nav iepriecinošs - mums apgrozījums ir samazinājies desmitkārt; nav runa par 30 vai 50 procentiem. Šis ir reāls blieziens.»

Ligita Vilks rezumē - šis ir laiks, kad [uzņēmumu īpašniekiem] jākliedz visiem kopā. «Ir jāzina, kur lasīt un meklēt informāciju, un tāpēc es skatos visu ministriju mājaslapas, taču katrā traktējums atšķiras. Taču noteikti noder arī organizācija, kas ar valdību runā visu restorānu un krodziņu īpašnieku vārdā, un ir svarīgi turēties visiem kopā. Man gan bļaušana nepatīk, jo vienmēr esmu atbalstījusi konstruktīvu rīcību - tam es redzu jēgu; tad var iet un runāt. Atliek vien vēlēties, lai tajā lēmēju galā vairāk turas pie veselā saprāta un mūs sadzird.»

Rītiņš aicinās Kariņu

Šefpavārs Mārtiņš Rītiņš īsā sarunā atklāja, ka pašreiz restorānā «Vincents» [viņš tajā atgriezās pēc trīs gadu pārtraukuma] notiekot vērienīgi pārbūves darbi, tāpēc valstī izsludinātā ārkārtējā situācija viņu nav skārusi tik smagi kā citus kolēģus, turklāt nesen restorāns uzsācis izsniegt «take away» jeb līdzņemamos ēdienus, pēc kuriem cilvēki pat dažkārt stāvot rindā. «Tā kā restorāns nav atvērts, nekādus pabalstus valstij neesam lūguši. Vēl nevaru pateikt, kad restorānu pēc pārbūves atklāsim, bet noteikti aicināšu Kariņu pārgriezt lentīti atklāšanas pasākumā, jo tad zināsim, ka situācija valstī ir droša,» teic Mārtiņš.